Moștenirea lăsată de mame fiicelor, subiectul unui spectacol semnat Leta Popescu la Teatrul Apollo111

– Cassandra va avea premiera la finalul lunii iunie –

Teatrul Apollo111 anunță premiera spectacolului „Cassandra” de Norah Sadava & Amy Nostbakken, în regia Letei Popescu. Moștenirea pe care mamele o lasă fiicelor, dar și ce înseamnă să fii femeie azi sunt două dintre supratemele spectacolului, un tur de forță pentru actrițele Denisa Nicolae și Mihaela Velicu. „Cassandra” este produs de Vanner Collective în parteneriat cu Teatrul Apollo111. Scenografia spectacolului este semnată de Tudor Prodan, muzica de Mihai Dobre, iar mișcarea scenică de Ștefan Lupu. Primele reprezentații vor avea loc pe 29 și 30 iunie, iar biletele pot fi cumpărate online

Cassandra este o scriitoare care rămâne fără voce în ziua în care trebuie să compună și să citească elogiul mamei sale. Dispariția figurii materne declanșează un proces de auto-analiză comic-absurd prin care Cassandra încearcă să-și găsească locul, să-și înțeleagă propria feminitate, raportându-se ironic la normele sociale moștenite. Spectacolul devine o călătorie prin mintea acestei femei într-o notă sarcastică și provocatoare.  

Leta Popescu explică:

„Ce moștenim de la mamele noastre și ce înseamnă să fii femeie sunt întrebări care mi-au dat bătăi de cap de când mă știu. Tocmai de aceea am și acceptat să montez acest text propus de Vanner Collective. Provocarea a constat în a găsi echilibrul între raportul nostru la feminitate/feminism și discursul autoarelor canadiene. A împăca aceste două culturi, România-Canada, cu uriașele diferențe de  modelele feminine a dus la un spectacol hibrid. Suntem undeva „între”. Împreună cu actrițele Denisa Nicolae și Mihaela Velicu am creat un portret al femeii care unifică atât personalitățile noastre cât și personalitățile autoarelor. A ieșit o Cassandra ciudată, puternică, vulnerabilă, sexi, copilăroasă, nostalgică uneori, căreia, metaforic sau nu, bărbații Tudor Prodan (scenografie), Ștefan Lupu (coregrafie) și Mihai Dobre (muzică) i-au creat un spațiu de joacă teatral, duios-tăios. Invit spectatorii, și mai ales bărbații, în mintea Cassandrei!” 

Leta Popescu a fost recent nominalizată la Premiile Uniter 2021 pentru cea mai bună regie a spectacolului „(In)corect”, produs la Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca.

De pregătirea muzicală a actrițelor s-a ocupat Oana Pușcatu. Sunetul este coordonat de Daniel Octavian Nae, iar luminile de Marius Nițu.

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 9 și 10 iulie. 

Cassandra este primul spectacol pus în scenă la Apollo111, după ce teatrul a fost închis peste un an din cauza măsurilor impuse de pandemia COVID-19. În această primăvară, Apollo111 a cerut ajutorul publicului într-o campanie de strângere de fonduri. Spectatorii pot dona 2 euro prin SMS la 8846 ca să susțină funcționarea spațiului cultural. 

///

Cassandra este un proiect co-finanțat de AFCN. 

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește  oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.

Leta Popescu (n. 1989) este regizoare de teatru ce activează pe scenele din România începând cu anul 2013. Montează în teatrele naționale din Timișoara, Cluj, Craiova, Târgu Mureș, lucrând  concomitent la Reactor-Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3G-Târgu Mureș, Replika-București. Leta Popescu este interesată de dramaturgia autorilor contemporani și își creează propriile proiecte regizoarale, cum ar fi „De la proză la spectacol” sau trilogia  „Colaj”. În spectacolele sale, Leta abordează teme ale prezentului, fără a face un tip de teatru militant, ci încercând să depisteze vibrațiile lumii trăite împreună cu echipa artistică. Spectacolele Letei Popescu sunt selectate pe parcursul anilor în festivaluri importante din țară, din care se menționează: Festivalul Național de Teatru București, FEST-FDR Timișoara, Festivalul de Teatru Nou Arad, Festivalul de Teatru Scurt Oradea, Festvalul de Teatru Piatra Neamț, Festivalul Temps d’Images Cluj.

Denisa Nicolae este actriță, traducătoare, producător și membru fondator al Asociației Culturale Vanner Collective. Poate fi văzută în spectacolele „Lungs” (Teatrul Act), „Tot ce-i minunat în lume” (Unteatru), „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons” (Unteatru), „Monster”(Centrul de Teatru Educațional Replika), MASCULIN (Unteatru). Din 2016, inițiază alături de Asociația Vanner Collective campanii de conștientizare și informare pe teme precum igiena mintală, libertatea de exprimare, bullying-ul sau masculinitatea toxică. Denisa e interesată de proiecte interactive și interdisciplinare; caută poveşti puternice în texte de teatru contemporan, proaspăt şi actual, în care povestea este spusă în cel mai onest mod cu putință.

Mihaela Velicu (n. 1988) este actrita nascuta in Constanta. A absolvit cursurile Facultatatii de Teatru UNATC “I. L. Caragiale”, sectiunea Arta Actorului in 2012 si cele de Masterat, in cadrul aceleasi Facultati, in 2014. A debutat in teatrul profesionist in 2011 in spectacolul “Avalansa” a lui Radu Afrim la Teatrul National din Bucuresti. A facut roluri atat in Teatrele Nationale (Lady Anne, “Richard III”, regia Di Trevis, Teatrul Tony Bulandra Targoviste) cat si in Teatrul Independent (“Ziua in care a disparut soarele”, regia Iris Spiridon la Teatrul Apollo111). In prezent o puteti urmari la Teatrul Dramaturgilor in 2 spectacole “Mobila si Durere” si “Steaua fara nume”, directia de scena Victor Ioan Frunza, “Doua liniute”, regia Lia Bugnar la Teatrul Metropolis.

Tudor Prodan (n. 1986). Din 2009 profeseaza ca scenograf freelancer si visual artist atat in teatrul independent cat si in cel de stat. Pe proiectele de scengrafie a colaborat cu mai multi regizori dintre care Radu Iacoban, Radu Afrim, Vlad Massaci, Florin Piersic Jr.  Are la activ 2 expozitii de grafica si a semnat visual-ul mai multor spectacole dintre care In event of Moone disaster (unteatru), Viata si moartea lui Richard al doilea(Teatrul Mic Bucuresti), Crestini( Teatrul Regina Maria Oradea). 2 premii pentru cea mai buna scenografie ,in cadrul Maratonului de teatru independent pentru spectacolul Menajeria de sticla (Point) – regia Alexandra Penciuc si Bad talks (unteatru) – regia Radu Iacoban, in cadrul Undercloud 2019.

Mihai Dobre (n.1970) este compozitor și membru fondator Șuie Paparude

A semnat muzica și editarea premiilor speciale TIFF/2002-2011, muzica și editarea premiilor Gopo/2009-2021 și muzica filmelor Sarajevo- Museum of Broken Relationships (scurtmetraj)/2009, Love Building/2010 și Un alt Love Building/2012, regia Iulia Rugină.

A realizat compoziția muzicală și conceptul de sound design al instalației IQOS World- Network of Emotions din cadrul Romanian Design Week 2021

Din 2015 creează și muzică pentru spectacolul de teatru, având colaborări cu:

– Mihai Măniuțiu (2015/3 ore după miezul nopții/Teatrul Tony Bulandra/Târgoviște; 2016/Goldberg Show/Teatrul Național Vasile Alecsandri/Iași; 2016/Iarna/Teatrul Nottara/București; 2017/Cafeneaua, după Pirandello/Teatrul ReginaMaria/Oradea;2017/Rambuku/Teatrul Național Mihai Eminescu/Timișoara; 2018/Burghezul Gentilom/Teatrul Maghiar de Stat/Cluj-Napoca, 2018/Aias. Eseu despre demență/ Teatrul National Marin Sorescu/Craiova)

-Vlad Masaci (2017/Bekkanko/Teatrul Ion Creangă/București)

-Andrea Gavriliu (2015/Hotel PM/Teatrul German de Stat/Timișoara; 2015/Dezorient Express/Teatrul Ion Slavici/Arad; 2017/Ludibrium/Teatrul Tineretului/Piatra Neamț); 2018/ Reteta perfecțiunii în foarte multi pași care nu duc nicăieri/Teatrul de Nord/Satu Mare; 2019/ Zadarnc de frumos/Teatrul Tomcsa Sándor Színház/ Odorheiul Secuiesc; 2019/Singur printre mârlani/Teatrul Național Cluj-Napoca; 2020/ Outfitul Șearpelui/ Teatrul Național Marin Sorescu/ Craiova; 2020/Pam Param/ M Studio/Sfântu Gheorghe; 2021/ Viva la vulva!/ Teatrul Național Marin Sorescu/ Craiova;

– Răzvan Mazilu (2016/Mon Cabaret Noir/Teatrelli București)

– Ștefan Lupu (2017/Apa vie/Teatrul Mic/București ; 2019/Scufița verde/Teatrul  Clasic Ioan Slavici/Arad; 2020/Pasărea Măiastră/ Teatrul de păpuși Gulliver Galați; 2020/Alice în țara oglinzilor/ Teatrul Căluțul de mare/Constanța)

-Alexandru Boureanu ( 2018/ 100 pentru România- teatru documentar- spectacol prilejuit de Centenarul Marii Uniri/ Teatrul Național Marin Sorescu/ Craiova)

– Andrei și Andreea Grosu (2020/Autobahn/Teatrul Național Radu Stanca/ Sibiu; 2021/ Domnișoara Iulia/ Unteatru/București)

-Radu Afrim (2020/ Inimă și alte preparate din carne/ Teatrul Național Marin Sorescu/ Craiova)

-Tudor Lucanu (2020/Masculin/ Unteatru și Vanner Collective/ București)

-Leta Popescu (2021/ Cassandra/ Vanner Collective și Apollo 111/ București)

///

Apollo111 reprezintă mixul perfect între vizionarea celor mai bune spectacole, clasice și contemporane și un spațiu de comunicare între public și artiști, antreprenori din domeniul creativ și personalități din domeniul cultural.

www.Apollo111.ro 

www.Facebook.com/Apollo111.ro  

www.Instagram.com/Apollo111.ro 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.