O nouă premieră în luna februarie la Teatrul Național Craiova: Bărbații mint mai mult, femeile mai bine

Actrița Cerasela Iosifescu va putea fi urmărită într-un nou one-woman show, la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova. Spectacolul Bărbații mint mai mult, femeile mai bine de Mihai Ispirescu, în regia lui Mircea Cornișteanu și scenografia lui Puiu Antemir va avea premiera în 19 și 20 februarie 2022, la ora 19:00, în Sala I.D. Sîrbu a teatrului.

Statisticile spun că bărbații mint de două, de trei sau chiar de opt ori mai mult decât femeile, dar protagonista spectacolului ajunge concluzia că oricât de multe minciuni ar spune ei, femeile sunt cele care mint mai bine.

O poveste de viață în care ne putem recunoaște propriile trăiri. O existență plină de bucurii și neîmpliniri, de experiențe dorite mai mult sau mai puțin, de momente de fericire sau deznădejde din care eroina trage concluzia pe care o exprimă în titlul piesei lui Mihai Ispirescu și o pune în aplicare. Nu știu dacă așa e bine sau rău, dar foarte adesea, așa este!” 

Mircea Cornișteanu, regizorul spectacolului

În cei aproape 50 de ani de carieră, regizorul Mircea Cornișteanu a realizat peste 160 de spectacole pe scenele a mai mult de 25 de teatre profesioniste din țară (Nottara, Bulandra, Național, Comedie, Ion Creangă din București, Teatrele Naționale din Craiova, Cluj, Târgu Mureș, Iași, sau cele municipale din Brașov, Galați, Piatra Neamț, Oradea, Ploiești etc.) și străinătate (Polonia, Armenia, Cipru). 

În 1990 a primit ex-aequo primul Premiu UNITER pentru spectacolul Unchiul Vania, produs la Teatrul Național din Craiova, în 2011 spectacolul Unde-i revolverul?, realizat la TVR, a primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV iar în 2010 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 2004 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler și este societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, al cărui director general a fost în perioada 2000 – 2016.   

Realizator al primei Integrale Caragiale la Teatrul Național Craiova, Mircea Cornișteanu este primul regizor român care a realizat un spectacol după corespondența lui I. L. Caragiale – Al matale, Caragiale –  jucat în mai multe teatre din țară și difuzat la TVR.

Pentru spectacolele realizate pe parcursul carierei a obținut peste 20 de premii pentru regie sau cel mai bun spectacol la diferite festivaluri naționale și internaționale. În spectacolele sale au strălucit mulți dintre marii actori ai teatrului românesc, între care George Constantin, Radu Beligan, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Ion Lucian, Ileana Stana-Ionescu, Ilie Gheorghe, Victor Rebengiuc, Dorel Vișan, Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele, mulți dintre dumnealor obținând numeroase premii pentru rolurile jucate în spectacolele montate de Mircea Cornișteanu. 

Cerasela Iosifescu este una dintre actrițele fanion ale generației sale. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică, Bucureşti, clasa profesor Sanda Manu (1991), Cerasela Iosifescu a devenit la scurt timp după absolvire actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti. În anul 2002 s-a alăturat trupei Naționalului craiovean, unde a debutat cu rolul Catarina din spectacolul Îmblânzirea scorpiei de W. Shakespeare, regia Mircea Cornişteanu.

De-a lungul carierei, Cerasela Iosifescu și-a construit cu minuțiozitate și inteligență toate personajele. Rolurile construite de ea – atât în comedii cât și în registru dramatic – au fost interpretate magistral de fiecare dată, lucru admirat de către public și apreciat de critica de specialitate. 

Ceea ce mă propulsează şi nu mă lasă să mă pierd e insatisfacţia este motto-ul Ceraselei Iosifescu, actrița care a strălucit în roluri de mare calibru pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu”, dintre care amintim Olivia din Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului și Mariana din Măsură pentru măsură de W. Shakespeare în regia lui Silviu Purcărete, Medeea din Medeea de Euripide, Arkadina din Pescărușul de A.P. Cehov, Lora din Obsesii de Claudiu Sfîrschi-Lăudat și Lady Capulet din Romeo şi Julieta  de W. Shakespeare în regia lui Yiannis Paraskevopoulos, Lady Macbeth din Apocalipsa după Shakespeare, regia Janusz Wiśniewski, Jessie din Noapte bună, mamă! de Marsha Norman, Zoe din O scrisoare pierdută  și Veta din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale în regia lui Mircea Cornişteanu, Natalia Ivanovna din Trei surori de A. P. Cehov, regia Andreas Pantzis, Doamna Givings din Elefantul din cameră sau The Vibrator Play de Sarah Ruhl, regia Dragoș Alexandru Muşoiu etc.

Performanțele sale au fost premiate de-a lungul timpului: Premiul TVR Internațional / 2005, Premiul I.D.Sârbu pentru artă teatrală al revistei Mozaicul pentru rolul Medeea din tragedia omonimă a lui Euripide / 2006, Premiul pentru cea mai bună actriţă (Veta în O noapte furtunoasă) la Festivalul FestCo / 2012, Premiul pentru cea mai buna actriţă pentru rolul din spectacolul Două poveşti de amor de A.P. Cehov, Festivalul Teatrului de Proiecte, Câmpina / 2012, Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Teatru scurt, Oradea /2012 etc.

Câteodată simt nevoia să mulţumesc proniei pentru întâlnirile cu Shakespeare, cu Caragiale, cu Molière, cu Euripide, cu Gogol sau Cehov care-au născocit multiplele mele feţe, chinul, bucuria, fricile, într-un cuvânt toate stările care-ţi dau expresivitate şi te fac să fii remarcabil. 

BARBAȚII MINT MAI MULT, FEMEILE MAI BINE

de Mihai Ispirescu 

Regie și ilustrație muzicală: Mircea Cornișteanu 

Scenografie: Puiu Antemir 

Cu: Cerasela Iosifescu

Apariții video: Adrian Andone, Monica Ardeleanu 

Voci: Cristian Petec, Iarina Zidaru

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală. 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Având în vedere reglementările legale în vigoare, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cât și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisă și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. 

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://www.facebook.com/tncms.oficial
https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova este unul dintre cele mai importante teatre din țară, cu o tradiție de peste 170 de ani și cu o activitate internațională de prestigiu a cărei lungă și bogată istorie a culminat cu spectacolele legendare ale lui Silviu Purcărete, prezentate în cadrul celor mai importante festivaluri de teatru din întreaga lume dar și cu imensul succes internațional al Festivalului Shakespeare, care aduce în România spectacole de pe cinci continente, la fiecare doi ani. 

Acum, cu o viziune contemporană, teatrul abordează perspectivele prezente și viitoare, adresându-se unui spectru din ce în ce mai larg de public, în conformitate cu provocările actuale. 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.