Elizabeth Banks și Sigourney Weaver, pe marele ecran într-un film despre femei care au schimbat lumea: Rețeaua Jane

Transilvania Film anunță intrarea în cinematografele din toată țara a filmului Rețeaua Jane / Call Jane (2022, r. Phyllis Nagy), o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60. Elizabeth Banks, cunoscută publicului din producții precum Jocurile foamei / The Hunger Games sau mini-seria Mrs. America, joacă rolul principal. Distribuția este completată de nume precum Sigourney Weaver, Kate Mara sau Chris Messina. Scenariul este scris de Hayley Schore și Roshan Sethi

Rețeaua Jane va putea fi urmărit în cinema din 9 decembrie. 

Nominalizată în 2016 la Oscar pentru scenariul filmului Carol (r. Todd Haynes), Phyllis Nagy a debutat în regie la ediția din acest an a Festivalului de la Sundance cu Rețeaua Jane. Filmul spune povestea unei femei care duce o viață liniștită alături de soțul și fiica ei într-o suburbie americană. Totul până când o sarcină nedorită riscă să îi pună în pericol sănătatea. Este anul 1968, iar în Chicago avorturile sunt încă ilegale. Încercarea ei de a găsi o cale de ieșire din această situație imposibilă o va face să descopere The Janes, o organizație clandestină formată exclusiv din femei, care îi va schimba viața pentru totdeauna. 

În ciuda complexității subiectului, Rețeaua Jane nu este un film sumbru, ci o poveste spusă pe un ton vibrant. Regizoarea Phyllis Nagy explică:

Rețeaua Jane mi-a dat șansa să abordez aceste subiecte dintr-o perspectivă simplă, ușor de urmărit. Cred că în felul acesta vor fi incluși în conversație și oameni care altfel s-ar simți judecați sau ar considera dificil un astfel de film”.

Rețeaua Jane este lansat într-o perioadă în care Curtea Supremă de Justiție din SUA a anulat cauza istorică Roe vs. Wade, punând capăt la aproape jumătate de secol de drept la avort în Statele Unite. În prezent, avortul este ilegal în 13 state americane. Într-un interviu pentru The Los Angeles Times, actrița Elizabeth Banks spune:

„Acest film ne-a dat ocazia să onorăm un grup de femei revoluționare din Chicago și mi s-a părut un mod foarte interesant de a aduce la lumină acea epocă […] Se pare însă că problemele nu mai aparțin doar trecutului.  În loc să mergem înainte și să învățăm din greșelile noastre, ne întoarcem în timp”.

Întrebată care crede că este cel mai puternic mesaj al filmului în acest context, actrița Sigourney Weaver a declarat:

„Cred că vrem să reamintim oamenilor să privească dincolo de politică și să îi încurajăm să nu judece și să demonizeze femeile care aleg să facă asta, ci să fie empatici”.

Filmul a fost nominalizat pentru Ursul de Aur la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin și a deschis Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde peste 2000 de spectatori au urmărit Rețeaua Jane în Piața Unirii din Cluj-Napoca. 

În România, filmul este distribuit de Transilvania Film. 


Partener media: Radio Guerrilla

Facebook – https://www.facebook.com/TransilvaniaFilm 

Instagram – https://www.instagram.com/transilvaniafilm/ 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.