AI înscrie „golul decisiv” la UEFA 2024

AI înscrie „golul decisiv” la UEFA 2024! Ochii atotvăzători ai Inteligenței Artificiale urmăresc cu o mai mare atenție turneul de fotbal UEFA Euro 2024, decât privirile celor mai înflăcărați fani. Datorită celei mai recente tehnologii de arbitru asistat, numită VAR, ce folosește AI nicio mișcare ușoară a mingiei ori jucătorilor nu va scăpa nedetectată

Încă de la introducerea sa în 2016, arbitrul asistat VAR a fost aprig dezbătut de fanii fotbalului. Incoerențe privind modul în care arbitrii aplică tehnologia și timpul pe care îl alocă pentru a lua decizii au alimentat nemulțumirea. Premier League a organizat chiar și un vot cu privire la eliminarea totală a VAR : cluburile au votat în cele din urmă cu 19 la 1 în favoarea menținerii acestuia, dar opoziția a subliniat nevoia de îmbunătățiri! Așa că, o versiune îmbunătățită, semi-automatizată a tehnologiei, care încorporează Inteligența Artificială mai avansată și un cip de urmărire a locației în timp real, încorporat în minge, a fost folosită pentru prima dată într-un turneu global major în Cupa Mondială FIFA 2022 din Qatar.

Euro 2024 prezintă cea mai recentă versiune a arbitrului asistat cu AI

Cum observă AI un meci de fotbal? „Atunci când oamenii aud de AI au senzația că este o ființă simțitoare care lucrează alături de oameni, dar aceștia sunt algoritmi și mașini capabili să proceseze rapid cantități mari de date la care un arbitru nu ar avea acces altfel.
Deasupra terenului de fotbal, 10 camere sub acoperiș amplasate pe tot stadionul pot privi în 29 de zone ale corpului fiecărui jucător. Deci, cu 22 de jucători pe teren, sunt peste 600 de puncte în mișcare. De cincizeci de ori pe secundă, aceste date sunt introduse într-un computer. Toate aceste camere diferite pot spune în timp real, unde se află jucătorii pe teren, unde este mingea și cât de repede se mișcă mingea, jucătorii și părțile corpului lor”, spune John Eric Goff, un fizician sportiv la Universitatea din Lynchburg, Virginia.

Ce informații poate furniza mingea în sine? Dacă ar fi să tăiați mingea și să priviți înăuntru, ați vedea acest mic senzor în centru atașat prin fire de carcasa exterioară. Această mică unitate de măsură inerțială notează locația mingii și mișcările acesteia. Transmite date la 500 de herți, ceea ce este de 10 ori mai rapid decât camerele care sunt folosite pe stadion. Aceste date pot fi combinate cu randarea camerei pentru a urmări locația mingiei în raport cu corpul unui jucător. Cipul din interior poate determina timpul precis și punctul de contact ori de câte ori mingea primește un impuls de la o lovitură sau mâna unui jucător. Acest lucru vă fi esențial pentru a decide apeluri cu adevărat dure la un gol sau o minge de hand.

Cum sunt toate aceste informații utile pentru arbitri? O aplicație majoră este detectarea încălcărilor regulii offside. Inteligența Artificială poate reda cele 29 de puncte de date, pe care le colectează pentru fiecare jucător în trei dimensiuni. Folosind acest lucru, poate completa formularul jucătorului dincolo de aceste 29 de puncte pe baza algoritmilor, iar apoi poate determina, unde se află o anumită parte a corpului care va reprezenta un off-side.

AI poate lua rapid aceste decizii, astfel încât arbitrul să știe dacă jucătorul este în off-side sau nu, sau dacă este un gol sau nu este gol. Vechea tehnologie a durat în medie aproximativ 70 de secunde pentru a returna determinarea de offside generată de computer. Acum se estimează că va dura mai puțin de jumătate de minut, așa că arbitrii vor putea efectua aceste apeluri mai repede.

La AI Expo Europe care se vă desfășura între 6-7 octombrie în București, la Radisson Blu vom decripta impactul Inteligenței Artificiale asupra tuturor domeniilor de activitate! Cea mai mare conferința interactivă din Estul și Centrul Europei va implica profesioniști, lideri și adepți ai inovației, „dreamers, thinkers&doers”, mentori și oameni de afaceri, într-un eveniment unic al acestei industrii ce schimbă deja lumea! Pentru mai multe informații, pentru a cumpăra bilete sau pachete promoționale, click aici.

Care sunt marjele de eroare ale aceastei tehnologii?

Întotdeauna va fi o problemă de acoperire: există suficiente camere? Câmpul este suficient de larg pe cameră pentru a înregistra fiecare acțiune? Chiar și algoritmii care sunt utilizați pentru a face randarea vor avea anumite tipuri de erori; 29 de puncte nu reprezintă fiecare punct de pe corp, așa că va exista o eroare asociată cu formarea unei randări 3D a corpului. Dar vorbim de erori foarte mici, mai puțin de jumătate de centimetru.

Cipul afectează comportamentul aerodinamic al mingiei? Nu ar trebui. Este destul de bine plasat în centrul mingiei și nu ar trebui să existe nicio asimetrie. În ceea ce privește greutatea, regulile jocului specifică aproximativ 410–450 de grame de greutate a mingii la începutul meciului; cipul în sine are în jur de 14 grame, ceea ce este neglijabil. Mingea a fost bine testată pentru tipul de lovituri și presiuni la care este supusă, la viteze de peste 90 km/h înainte de a fi scoasă pe teren pentru joc.

Cum a schimbat VAR rolul arbitrului? Partea importantă a tehnologiei „semi-automatizate” este partea „semi”, deci există încă un element de determinare umană. Singurul lucru pe care AI nu îl va putea decide este intenția jucătorului. Dacă mâna unui jucător ajunge pe minge, aceasta îi va spune arbitrului că mingea a fost atinsă. S-ar putea să nu identifice exact că a fost mâna. Deci, există și momente în care arbitrul poate analiza o reluare și poate determina că a existat o rea intenție asupra unui anumit jucător care vă ajuta la determinarea unui cartonaș galben sau roșu. Și, desigur, asta va fi încă subiectiv, iar fanii se vor certa mereu despre asta.

Ce ne rezervă viitorul pentru arbitraj, va fi vreodată complet automatizat? Nu suntem încă aproape de a avea arbitrii robotici. Lucruri precum faulturile și cartonașele galbene sau roșii necesită încă luarea deciziilor umane. În ceea ce privește viitorul, este posibil să fie implicate lentile de contact de realitate virtuală care ar putea fi folosite de arbitrii pentru a arăta tipul de date furnizate de AI în timp real. Cu cât puterea de calcul devine mai rapidă, cu atât seturi de date masive vor reda foarte rapid informațiile.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.