American Independent Film Festival .7începe cu dezbateri aprinse și filme-eveniment

Spotul festivalului realizat de Foarfeca Studio.

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

Tot vineri, în prima zi de festival, va avea loc la Cinema Elvire Popesco o dezbatere profesională deschisă deopotrivă presei și publicului, despre relația dintre așa-zisa lege a cash-rebate-ului și industria locală de film. THE ROMANIAN CASH REBATE AND ITS EFFECTS ON THE LOCAL FILM INDUSTRY își propune să clarifice modalitatea de funcționare în practică a cash-rebate-ului, alături de profesioniști din industria de film din România.

În a doua zi de festival va avea loc OPEN TALKul: SCRIPTWRITING FOR TV, from craft to packaging. Discuția dintre Gabriela Iacob (Head of Scripted Content Development la PRO TV și unul dintre mentorii concursului de scenarii WRITE A SCREENPLAY FOR… de anul acesta), Radu Stancu (producător de film), Diana Păroiu (producător de film), Sorana Borhina (scenarist), Doru Vătavului (scenarist) va încerca să explice mai în detaliu sistemul și pârghiile de care scenariștii aflați la început de drum sau mai experimentați, se pot folosi pentru a-și croi rapid drumul spre un scenariu TV de succes. 

Toate încasările de la AIFF sunt donate către o cauză socială, iar anul aceasta ele vor susține ONG-uri care luptă pentru o legislație care să împiedice transportul de animale vii. Pentru a înțelege mai bine amploarea fenomenului dar și pentru a vedea care sunt pârghiile legale pentru a îndrepta situația, vom discuta alături de Gabriel Păun, Ovidiu Roșu și Mihai Dragolea – unele dintre cele mai importante voci în lupta pentru interzicerea transportului și abuzului de animale, în a treia zi de festival, tot la Cinema Elvire Popesco, în OPEN TALK: BAN LIVE ANIMAL EXPORT

„Căutând o modalitate de a conștientiza publicul de anumite cauze umanitare și sociale în cel mai nedidactic mod posibil, ne-am gândit că un eveniment la care luându-ți bilet la un film deja susții o cauză socială e cea mai potrivită cale – căci toate încasările din bilete la AIFF se donează întotodeauna. Totodată, ne străduim să consolidam American Independent Film Festival ca un eveniment care sa includă, pe de o parte o componență formativă, de training, și alta de lifestyle, de experiență socială mai amplă decât doar vizionarea unui film iar în sensul ăsta intervențiile în cadrul AIFF, în persoană sau pe Zoom, a unor oameni de film cunoscuți precum Ethan Hawke, Steven Spielberg sau Sebastian Stan a ajutat foarte mult. American Independent Film Festival își propune să agrege o comunitate, să creeze legături sociale și schimburi de idei între oameni, pornind de la proiecții de filme care nu sunt doar entertainment.”

Cristian Mungiu – inițiatorul festivalului.

Programul festivalului prezintă publicului titluri importante din cinematografia independentă americană, toate în premieră națională. Însă nu numai atât, spectatorii AIFF vor fi printre primii din lume care vor viziona BEAU IS AFRAID – film ce are premiera în Statele Unite cu doar câteva zile înainte de proiecția de la București. În rolul principal este Joaquin Phoenix care „dă totul într-o interpretare de o intensitate uluitoare.” (The Hollywood Reporter). Filmul este distribuit în România de Bad Unicorn.

La AIFF.7 vor fi proiectate în premieră două titluri premiate cu Oscar: WOMEN TALKING, premiat pentru cel mai bun scenariu adaptat și THE WHALE, ce o are în distribuție și pe Sadie Sink, interpreta personajului Max Mayfield din serialul Netflix Stranger Things. Pentru rolul princioal din acest film, Brendan Fraser a fost distins cu Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Puteți totodată urmări în acest prim weekend din AIFF: I LIKE MOVIES – „un triumfal mix de cinema clasic cu cel contemporan într-un film adorabil” (Slant), FUNNY PAGES – „viață obișnuită, lucruri complexe, în cel mai comic sens” (The New York Times) sau POLITE SOCIETY – „un film de acțiune în care comedia ia un avânt neașteptat” (The Guardian).

În urma trainingului care se va derula pe durata weekendului 21-23 aprilie vor fi anunțate și proiectele care vor trece în etapa următoare a concursului WRITE A SCREENPLAY FOR… – atelier de dezvoltare de scenarii în care s-au înscris anul acesta peste 300 de proiecte din peste zece țări.

Festivalul va cotinua cu proiecții în țară, iar între 23-25 iunie va avea loc al doilea weekend al AIFF, în aer liber, la Roaba de Cultură, în Parcul Herăstrău, cu alte evenimente, invitați și filme în premieră.

Și anul acesta, spectatorii AIFF vor putea admira în curtea Institutului Francez din România, pe durata festivalului, modele de mașini americane clasice prin bunăvoința partenerilor noștri de la Retromobil Club România. 

Biletele pentru AIFF.7 au fost puse în vânzare pe: https://bit.ly/BileteAIFF7. Intrarea la discuții este gratuită și se poate face în baza unui bilet cu valoare 0 ce se poate rezerva pe Eventbook.ro. Fiecare bilet vine și cu un voucher Voyo pentru 30 de zile.

Toate încasările ce revin organizatorilor vor fi donate către sprijinirea cauzei pe care AIFF o supune atenției anul acesta împreună cu Asociațiile: ARCA – Animal Rescue and Care, Animals International și BRUNO Shelter Association, cea a interzicerii transportului de animale vii. 

Ediția de la Cluj-Napoca a American Independent Film Festival va avea loc simultan cu cea de la București, între 21 și 23 aprilie, la Cinema Arta și Cinema Victoria, și este prezentată de Fortech a GlobalLogic Company.


Organizat de Asociația Cinemascop, AIFF.7 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Cu sprijinul: Banca Transilvania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România*, Institutul Cultural Român, Dacin Sara.

Parteneri: Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Arhiva Națională de Filme, Cinemateca Română, Europa Cinemas, Eventbook, Retromobil Club România.

Parteneri media principali: PRO TV, Radio Guerrilla, AGERPRES.

Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, Vice, Igloo, Films in Frame, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Film Menu, IQ Ads, Smark, Observator Cultural, LiterNet, MovieNews, Cinefilia, CineFan, AARC – All About Romanian Cinema, Munteanu, CineGhid, Radio România Cultural, Business Review.

*Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Mai multe informații și noutăți despre AIFF.7 sau despre cauzele susținute pot fi găsite pe:

http://filmedefestival.ro/american-independent-ff

https://www.facebook.com/AmericanInedependentFF
https://www.instagram.com/americanindependentff

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.