Cine este Roger Federer ?

Născut la Binningen (în apropiere de Basel, Elveţia), marele jucător de tenis Roger Federer a ţinut pentru prima oară o rachetă de tenis în mână la vârsta de 8 ani.

Cu toate că a vrut să devină fotbalist, tenisul de câmp s-a dovedit a fi o opţiune mult mai bună pentru el.

Roger Federer a devenit cunoscut lumii întregi când, ca junior, a câştigat turneul de la Wimbledon în 1998, atât la simplu, cât şi la dublu împreună cu Olivier Rochus în faţa echipei compusă din Michaël Llodra şi Andy Ram.

Mai mult, Roger Federer a terminat anul 1998 pe locul 1 mondial la juniori.

După acest moment, elveţianul a făcut pasul decisiv al carierei sale şi a trecut la profesionişti, la vârsta de doar 17 ani.

Primul moment de glorie al tenismenului elveţian a venit în 2003, când Roger Federer a câştigat primul său titlu de Mare Şlam la Wimbledon în faţa lui Mark Philippoussis.

De aici încolo cariera sa în tenis urma să fie presărată cu victorii importante şi trofee cu renume internaţional.

Doar un an mai târziu, Roger Federer câştigă 3 turnee de Mare şlem, primul în Australia împotriva lui Marat Safin apoi îşi apără titlul de la Wimbledon în faţa lui Andy Roddick pentru ca mai târziu să câştige Mare Şlem de pe continentul american, învingându-l în finală pe Lleyton Hewitt.

Recorduri peste recorduri

Elveţianul s-a remarcat de-a lungul anilor şi prin recordurile atinse ca jucător de tenis.

A ocupat primul loc în clasamentul mondial masculin pentru un număr record în istoria tenisului.

El s-a aflat în top 237 săptămâni consecutive, între 2 februarie 2004 şi 17 august 2008, detronându-l pe americanul Jimmy Connors (160 săptămâni).

Ulterior elveţianul a mai condus ierarhia timp de un an, între iunie 2009 şi iunie 2010, oprindu-se la un total de 285 de săptămâni, cu o săptămână mai puţin decât recordul absolut deţinut de Pete Sampras.

De asemenea, Roger Federer, sau Fed-ex cum este poreclit în lumea tenisului, are în palmares cinci titluri consecutive la două turnee de Mare Şlem, Wimbledon şi U.S. Open.

Ca şi stil de joc, Roger Federer este un jucător versatil, cu un joc complet, care stăpâneşte atât raliurile lungi din spatele terenului, cât şi venirile la fileu, smash-ul, stopul, voleul, lobul, lovitura scurtă sau drive.

Aspectul general al jocului său este unul fluid, dinamic dar fără risipă de energie, venit din talent dar guvernat de strategie.

2011 cu ghinioane

În 2011 Roger Federer a ratat prima poziţie în mai multe turnee.

În ianuarie, Novak Djokovici l-a eliminat pe Roger Federer în semifinalele turneului de la Melbourne.

La începutul lunii iunie, jucătorul de tenis numărul unu mondial, Rafael Nadal, a câştigat pentru a şasea oară turneul de la Roland Garros după ce l-a învins în finală pe rivalul său elveţianul Roger Federer.

La sfârşitul lunii iunie, Roger Federer a fost eliminat de jucătorul Jo-Wilfried Tsonga, ratînd semifinalele Wimbledon 2011.

În afara terenului, Roger Federer are o soră mai mare, pe nume Diana, vorbeşte fluent germană, engleză, franceză şi italiană.

Este căsătorit cu Mirka Vavrinec, pe care a cunoscut-o la Olimpiada de vară de la Sydney 2000, iar din 23 iulie 2009 au două fete gemene, Myla Rose şi Charlene Riva.

Pe 8 august 2011, Roger Federer împlineşte 30 de ani.

Video: Momente memorabile din meciurile jucate de Roger Federer. Sursa: Youtube

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.