“DISPARIȚIA”, din 24 februarie #lacinema

Din mințile din spatele filmului Searching vine Dispariția, un mister palpitant de tip roller-coaster care te face să te întrebi cât de bine îi cunoști pe cei care-ți sunt cel mai aproape. Atunci când mama sa (Nia Long) dispare în timpul vacanței în Columbia cu noul ei iubit, căutarea de răspunsuri a lui June (Storm Reid) search este împiedicată de birocrația internațională. Blocată la mii de kilometri distanță în Los Angeles, June utilizează în mod creativ toată tehnologia de ultimă generație pe care o are la îndemână pentru a încerca să o găsească înainte să fie prea târziu. În scurt timp, căutarea ei digitală îi dezvăluie o groapă plină de secrete și minciuni.

Stage 6 Films și Screen Gems prezintă o producție Bazelevs, o producție Search Party, Dispariția. Distribuția Storm Reid, Joaquim de Almeida, Amy Landecker, cu Daniel Henney și Nia Long. Regia Will Merrick și Nick Johnson. Scenariul este de Will Merrick & Nick Johnson. Povestea de Sev Ohanian & Aneesh Chaganty. Filmul este produs de Natalie Qasabian, Sev Ohanian, și Aneesh Chaganty. Producători executivi sunt Timur Bekmambetov, Adam Sidman, și Jo Henriquez. Coproducător este Congyu E. Director de imagine este Steven Holleran. Designerul producției este Kelly Fallon. Editori sunt Arielle Zakowski și Austin Keeling. Muzica este de Julian Scherle. Costumieră este Lindsay Monahan. Distribuția de Lindsey Weissmueller, CSA.

DIN MINȚILE DIN SPATELE FILMULUI SEARCHING VINE UN NOU THRILLER DE MISTER, UNIC

Ce faci atunci când o persoană iubită dispare la mii de mile de casă – și nu ai cum să ajungi acolo ca s-o cauți? Pentru June, în vârstă de 18 ani, răspunsul se află în lumea digitală în care trăiește în fiecare zi. “Trăim în epoca social media,” spune actrița Storm Reid, care joacă acest rol. “Totul se află pe telefoanele noastre. Toate informațiile sunt la îndemâna noastră. Experimentarea unui film în care utilizezi toate platformele de social media pe care le utilizează oamenii de obicei pentru a rezolva un mister constituie o combinație magică.”

În 2018, publicul a fost uimit de povestea ambițioasă din Searching, care a avut venituri de peste 75 milioane USD la casele de bilete, Premiul Publicului la Sundance, și o critică elogioasă pentru regizorul Aneesh Chaganty. Acum, cu o nouă poveste care este construită pe temele și motivele filmului Searching, Will Merrick și Nick Johnson– care au editat primul film – au făcut pasul de a scrie și a regiza filmul Dispariția, următorul film al francizei.

“Când am lucrat la Searching, am luat atât de multe decizii privind povestea în sala de editare încât am demonstrat că putem face asta – am știut cum să spunem o poveste ca asta,” spune regizorul Nick Johnson. “Am fost implicați creativ în Searching încă de la început, și cred că asta i-a dat studioului încredere în noi pentru a ne oferi oportunitatea de a regiza Dispariția.” 

“Am știut cum să dezvoltăm această poveste într-un mod care este unic pentru acest format,” adaugă regizorul Will Merrick.

“Will și Nick au fost o parte fundamentală a filmului Searching, astfel că nu a trebuit să ne gândim mult pentru a le da frâiele pentru filmul Dispariția,” spune producătorul Natalie Qasabian. “Ei au ajutat la crearea limbajului vizual care ne-a permis să spunem această poveste. Este într-adevăr uimitor să-i vezi la lucru – acordă atenție fiecărei părți a procesului de realizare a filmului.”

Pentru producătorul Aneesh Chaganty, Dispariția le oferă producătorilor o șansă de a explora noi posibilități pe care nu le-au putut adapta în Searching. “Unul din primele lucruri pe care le-am realizat atunci când am regizat Searching a fost că în fiecare zi a existat o altă aplicație sau un alt site web care a permis conectarea umană într-un mod nou. Am realizat că atâta timp cât tehnologia se dezvoltă în fiecare zi, posibilitățile noastre de a spune povestea continue să se dezvolte în același mod. Conceptul a evoluat, există mai multă adrenalină în poveste, și este o experiență mai nouă și mai rapidă decât prima.”

Ca și filmul Searching, Dispariția este un thriller de mister de tip roller-coaster care are loc online în întregime. June, în vârstă de 18 ani, este bucuroasă să obțină puțin spațiu de la mama sa anxioasă, Grace, atunci când Grace merge într-o excursie în Columbia cu iubitul ei Kevin. Atunci când Grace și Kevin dispar, totuși, investigația este împiedicată de birocrația internațională, iar June apelează la Facetime, Taskrabbit, și alte instrumente digitale pentru a-și găsi mama la o jumătate de lume distanță.

“Acest film este mai mare și mai nebunesc și mai internațional decât Searching. Oferă o nouă întorsătură a poveștii clasice de răpire, făcând din copil detectiv,” spune producătorul Sev Ohanian. “Are un set de personaje complet nou, dar te poți aștepta la aceleași întorsături și dificultăți și suișuri și coborâșuri emoționale.”

Ohanian explică faptul că ideea poveștii filmului Dispariția a venit de la imaginea unei tinere fete care merge la aeroport să-și întâmpine mama. “Ne place ideea acestei fete tinere care ține un semn pentru mama ei, și bineînțeles că semnul este jenant, iar farsa ei de tip TikTok se întoarce împotriva ei, pentru că mama sa nu mai apare. Am avut această imagine în minte și apoi am construit povestea în jurul ei.”

Această tânără din centrul filmului Dispariția este June, care este pregătită 10000% să înceapă o viață nouă la facultate. “Are o voință foarte puternică – uneori încăpățânată, nerăbdătoare,” spune Storm Reid. “Din păcate, tatăl ei nu mai e în viața ei de ceva vreme, așa că a crescut cu un singur părinte. Simte că mama ei poate fi excesiv de protectoare – este adolescentă și crește, și uneori părinții și copiii nu se înțeleg. Dar în pofida tuturor acestor lucruri, își iubește mama, și atunci când mama ei dispare în vacanță, încăpățânarea preia conducerea pe măsură ce June încearcă s-o găsească.”

“În mod clar, Grace este excesiv de protectoare cu June – dar pe măsura desfășurării filmului, devine mai clar de ce încearcă s-o protejeze,” spune Nia Long, care joacă rolul mamei lui June. “Încearcă să-și țină fiica sub observație, dar, evident, nu poate – copiii trebuie să-și trăiască viețile proprii, ceea ce June face online. Iar lupta lui Grace cu noua tehnologie și cu modul în care oamenii utilizează internetul nu numai că adâncește această separare, dar în final anulează toată protecția pe care Grace a încercat s-o instituie.”

Cu mama ei dispărută din vacanța în Columbia și June blocată în Los Angeles cu timpul scurgându-se, June își folosește cunoștințele de internet. Acesta este un element cheie care-i dă lui June în Dispariția un pas înainte față de personajul John Cho din Searching. “Generația mea a crescut în cea mai mare parte a vieții cu computere, cu telefoane. Noi știm să folosim Instagram și Twitter și toate lucrurile astea mai rapid decât părinții noștri,” spune Reid. “În aceste circumstanțe, fiind copil, are capacitatea de a se mișca mai repede pentru că abilitățile sunt înnăscute, nu este ceva ce trebuie să-și dea seama cum să facă.”

June își găsește un aliat puțin probabil în Javi, un tată care trăiește în Cartagena și face servicii ciudate pe Taskrabbit. “Javi nu se pricepe la telefoane,” spune Joaquim de Almeida. “Nu se pricepe la tehnologie, și dintr-o dată, i se cere să facă ceva ce nu a mai făcut niciodată înainte, și nu se simte confortabil cu asta. Dar îl impresionează June atunci când ea îi spune că mama ei a dispărut și are nevoie de ajutorul lui. Javi are un fiu pe care nu l-a văzut de ceva vreme, așa că-i răspunde acestei fete de 18 ani, speriată și vulnerabilă, și ajunge să aibă grijă de ea.”

Ken Leung joacă rolul lui Kevin, misteriosul iubit nou al lui Grace. “Pare tipul perfect. Dar atunci când el și Grace dispar, June descoperă că Kevin are un trecut întunecat,” spune Leung. “Ce rol are în dispariția lui Grace? Gândește totul sau doar improvizează?”

Grație tehnologiei, June poate să afle povestea lui Kevin chiar dacă a dispărut la mii de mile depărtare. “Ce este interesant în utilizarea dispozitivelor ca telefoane mobile și laptopuri este că ești vecin cu întreaga lume,” spune Leung. “Trăim într-o lume în care există camere peste tot, și dacă ești suficient de deștept, dacă știi ce faci, le poți folosi în avantajul tău. În acest sens, povestea lui June și Grace este globală, dar nu în modul la care te-ai putea gândi.”

Amy Landecker o interpretează pe prietena lui Grace, Heather, însărcinată cu supravegherea lui June pe durata călătoriei lui Grace. “Heather este un fel de cea mai bună prietenă plictisitoare a mamei tale, care vrea să fie unul dintre copii, așa că ea spune întotdeauna că ești cea mai bună,” spune Landecker. “Poate fi plictisitoare, dar June și Grace totuși o iubesc pentru că este parte din familie. Este cea mai bună prietenă a lui Grace, și este avocat, așa că Grace o însărcinează să se asigure că June mănâncă și se ține departe de pericol.”

“Heather este foarte amuzantă deoarece are mult caracter și spirit,” spune Landecker, “care poate fi greu de transmis uneori, când există multe personaje și intriga. Dar simt că scenariștii le-au permis tuturor personajelor să aibă multă personalitate.”

Tema de conectare a filmului se prelungește și la public. Chiar dacă filmul are loc pe ecranele mici, Leung abia așteaptă ca publicul să-l vadă pe marele ecran. “Cinematografele ne oferă acel sentiment de foc de tabără comun,” spune el, “la care poți să fii parte din poveste.”

O parte din ADN-ul francizei – exprimat în Searching și continuat în Dispariția – este opțiunea producătorilor de a alege un grup de actori diferiți care reflectă lumea reală. “Chiar am vrut să joc în acest film pentru că Searching a făcut o treabă grozavă, distribuind persoane de culoare în roluri principale,” spune Megan Suri, care joacă rolul celei mai bune prietene a lui June, Veena. “Sunt foarte interesată în schimbare și în realizarea de povești despre oameni care arată ca mine.”

“În acest film există oameni de fiecare culoare și fiecare rasă,” spune de Almeida. “Este grozav să faci parte dintr-o distribuție atât de diversă.”

“Lucrul cu Doamna Nia Long a fost un vis,” spune Reid. “Este o legendă care a pavat calea pentru tinere talente de culoare ca mine, și să lucrezi cu cineva ca ea este o binecuvântare. Dar ea este și foarte talentată și este amuzant să lucrezi cu ea. Îi place munca ei, dar de asemenea îi place să fie o persoană bună.”

“Storm este o tânără actriță incredibilă,” spune Long. “Este prezentă în aproape fiecare secvență a filmului, adesea fără a putea să joace cu un alt actor, fiind incredibil s-o vezi cum crează o călătorie emoțională pentru acest personaj. Sunt unul dintre fani.”

DESPRE PRODUCȚIE

Fiind un film care pare extras din apelurile telefonice, înregistrările camerelor de supraveghere și materialele video virale care ne populează viețile digitale, Dispariția a fost filmat într-un mod total neobișnuit. “În mod evident, acesta este un film unic,” spune Henriquez. “Nu există acoperire tradițională. O parte din timp, actorii chiar țin camerele și filmează ei înșiși.”

Actorii au descoperit că formatul unic al filmului a avut o curbă abruptă de învățare – dar a meritat. “Mu am făcut niciodată un film în acest mod, în care vorbești tot timpul cu camera,” spune De Almeida. “În scenele mele, țin camera pentru că se presupupune că este telefonul lui Javi, și este ciudat să te filmezi singur întotdeauna. Adesea, aici nu este celălalt actor. Nu vezi celălalt actor atunci când interpretezi scena. În mai multe scene, Storm era în LA vorbind cu mine, dar cea mai mare parte din timp am filmat cu unul din regizori citindu-i replicile. Este o experiență foarte nouă.”

Pentru a lărgi scopul filmului Dispariția, producătorii au decis să-i dea o orientare internațională. “Nu numai că mama lui June a dispărut,” spune Ohanian. “Ea a dispărut într-o țară diferită. Pentru noi, asta a însemnat planificarea unei filmări care ar lua întreaga distribuție și echipă în Columbia.”

“Chiar am fost emoționați să filmăm în Cartagena,” spune Chaganty. “Îi suntem recunoscători orașului pentru că am fost acolo, și am fost atât de fericiți să prezentăm locul efectiv. Pe fiecare alee, te întorci și există culori noi, plante noi, experiențe noi, și mâncare și cafea grozave, grozave. Dispariția este atât de mult despre a călători în străinătate încât am vrut să ne asigurăm că are loc într-o țară într-adevăr cool. Suntem atât de emoționați că am avut oportunitatea de a filma la fața locului.”

“Cartagena este un oraș frumos,” spune Henriquez. “A fost o plăcere să filmăm în fiecare zi aici, în acest oraș minunat.”

Însărcinați cu montajul filmului într-un film artistic care pare a fi în întregime online au fost editorii Arielle Zakowski și Austin Keeling. “Montajul acestui film a fost proiectul cel mai solicitant din punct de vedere al realizării creative și al cerințelor tehnice la care am lucrat până acum,” spune Zakowski. “Nick și Will au inițiat un flux de lucru în întregime unic pentru primul film pe care l-am construit cu Dispariția, împingând tehnologia chiar mai departe și creând secvențe de genul care nu a mai fost văzut niciodată mai înainte pe ecran. Atenția perfectă la detalii, până la pixel, înseamnă că publicul poate să vadă acest film de zece ori și încă să descopere noi piese din puzzle, îngropate în fundal. Întreaga noastră echipă de post-producție a investit ani de lucru în film și abia așteptăm ca publicul să participe la aventură.” 

„Montarea unui film spus în întregime pe ecrane a fost o întreprindere ambițioasă, una care ne-a provocat în fiecare zi în procesul post-producție,” adaugă Keeling. “Am fost norocoși să fim îndrumați de Will și Nick încă de la începutul procesului; după montarea primului film întâlniseră deja multe dintre provocările pe care le-am întâlnit pe parcurs. Ca echipă, am putut să extindem scopul poveștii filmului pe ecran, împingând într-adevăr mediul către locuri în care n-a ajuns niciodată înainte. A fost o sarcină incredibil de complicată și dificilă (uneori), dar lucrul cu Arielle și cu restul echipei post-producție pentru a aduce la viață această poveste a fost cea mai satisfăcătoare și incitantă experiență pe care mi-aș fi putut-o dori.” 

DESPRE DISTRIBUȚIE

STORM REID (June) este o actriță, producător și actualmente studentă la USC. Cel mai bine este cunoscută pentru rolul Meg din adaptarea acțiunii live a Disney după apreciata poveste pentru copii A Wrinkle in Time, care a fost regizată de câștigătoarea de premii multiple Ava DuVernay. De asemenea, filmul le-a avut în distribuție pe Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, și Mindy Kaling. Cu numeroase roluri, Reid este o figură proaspătă și a apărut ca una din cele mai căutate tinere actrițe de la Hollywood.

Reid a avut primul rol într-un film artistic împreună cu Brad Pitt, Chiwetel Ejiofor, și Michael Fassbender în filmul câștigător al Premiului Oscar Twelve Years a Slave, regizat de Steve McQueen, și a continuat în debutul regizoral al lui Judy Greer, A Happening of Monumental Proportions, precum și în Sleight, care a avut premiera la Sundance și a fost preluat de Blumhouse.

Actriță, producător și regizor, NIA LONG (Grace) poate fi văzută actualmente în serialul limitat al lui Peacock “The Best Man: Final Chapters.” Long își va relua rolul în franciza de mare succes împreună cu distribuția originală. 

MEGAN SURI (Veena) poate fi văzută actualmente în Sezonul 3 din foarte popularul serial al Netflix “Never Have I Ever,” care actualmente rulează pe platformă. În Sezonul 2, Suri a fost introdusă cu rolul principal Aneesa și a luat conducerea total, cu o mare parte a sezonului gravitând în jurul acestui personaj ca noua fată de la Liceul Sherman Oaks. Spectacolul a fost refăcut pentru sezonul 4 și ultimul, cu lansarea prevăzută pentru 2023.

KEN LEUNG (Kevin) s-a născut și a crescut în Orașul New York. Actualmente poate fi văzut în roluri din “Industria” HBO. Filmele includ Old al lui M. Night Shyamalan, Sucker Free City al lui Spike Lee, și Keeping the Faith al lui Edward Norton. Activitatea la televiziune include “Lost” de la ABC, “The Sopranos” și “High Maintenance” de la HBO și viitoarea acțiune live de la Netflix “Avatar: The Last Airbender.”

JOAQUIM DE ALMEIDA (Javi) și-a făcut numele în anii 90 ca personajul negativ din filme artistice cum ar fi Desperado, Clear and Present Danger, și Beyond Enemy Lines

DANIEL HENNEY (Agentul Pak) este un actor de film și televiziune de succes internațional în America și peste hotare. Actualmente, joacă rolul principal din serialul fantastic de mare succes al Amazon, “Wheel of Time” împreună cu Rosamund Pike, fiind selectat pentru un al treilea sezon. Henney a devenit un nume familiar în Coreea după ce a jucat în drama TV de mare succes “My Lovely Sam-Soon” și mai târziu a jucat în serialele coreene “Hello Franceska,” “Spring Waltz,” și “The Fugitive: Plan B.” 

DESPRE PRODUCĂTORI

WILL MERRICK (Regizor / Scenarist) este un producător de film stabilit în LA, originar din Carolina de Nord. După ce a absolvit USC în 2015, a montat Searching, care a avut premiera la Sundance în 2018 și a fost achiziționat de Sony Pictures pentru distribuția internațională. Apoi a servit ca editor pentru thrillerul Lionsgate Run, care a devenit filmul lui Hulu cu premiera cea mai vizionată vreodată în 2020, și ca scenarist pentru un film artistic în curs de realizare de la Paramount. Dispariția este primul său film ca regizor/scenarist, împreună cu Nick Johnson, partenerul său inițial de montaj din Searching.

NICK JOHNSON (Regizor / Scenarist) este un scenarist, regizor și editor stabilit în LA. S-a născut în St. Louis, MO și a absolvit Școala de Arte Cinematografice de la USC, apoi a lucrat ca editor și director de imagine virtuală pentru filmul Searching din 2018, care a fost achiziționat de Sony Pictures la Sundance și lansat la nivel internațional, cu criticii lăudând montajul inovator și stilul vizual. De atunci, a lucrat ca editor la thrillerul Run al Lionsgate din 2020, având-o în rolul principal pe Sarah Paulson, și ca scenarist pentru un film artistic în curs de realizare la Paramount. Cu Dispariția, el și partenerul său de creație, Will Merrick, au readus pe ecranul cinematografic formatul la lansarea căruia au ajutat, de această dată în calitate de scenariști și regizori.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.