Înscrieri în Incubatorul de animație – proiectul Animest devenit cea mai mare Comunitate pentru adolescenți dedicată animației și artei digitale

În urmă cu 4 ani, Animest lansa Incubatorul de animație – programul care îi încuraja pe liceenii din România și Republica Moldova să-și pună imaginația în mișcare. Sute de adolescenți s-au bucurat, de-a lungul vremii, de șansa de a face primii pași în lumea filmului de animație, iar unii dintre ei au ajuns să-și vadă filmele  proiectate pe marele ecran, la Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Astăzi, Incubatorul de animație este cea mai mare Comunitate pentru adolescenți dedicată animației și artei digitale. 

Workshop-ul dedicat liceenilor s-a transformat în Animate the Festival, un atelier de 5 zile, susținut de profesioniști din domeniu. Liceenii interesați se pot înscrie pentru participarea gratuită până 12 septembrie. Tot până atunci, tinerii pasionați de critică de film pot aplica pentru un loc în Juriul Adolescenților Animest, care va desemna la această ediție câștigătorul Premiului Adolescenților în cadrul competiției internaționale de lungmetraj. Detalii și înscrieri pe: incubatoruldeanimatie.ro

„Petrecând timp cu adolescenții care au participat la workshop de-a lungul timpului, am realizat cât de mult le-ar folosi o comunitate de care să aparțină și în care să creeze de-a lungul întregului an. Am construit Comunitatea Incubatorul de Animație împreună cu cei mai talentați și creativi tineri care au dorit să ni se alăture în această misiune comună. Aici ei formează prietenii, își oferă sfaturi și ajutor artistic și cresc împreună. Încurajăm colaborarea și creativitatea spontană, susținându-i pe membri să adopte metode interdisciplinare în munca lor. Ne dorim să prezentăm noile tehnologii și arta digitală în moduri accesibile oricărui adolescent, indiferent de background. Sunt extraordinar de mândru că am contribuit și că fac parte din asta. Toți cei care ni s-au alăturat mă inspiră zi de zi prin munca lor și cred că lumea ar fi un loc mai bun dacă am avea cu toții ocazia să trăim astfel de experiențe”

Kar Bălan, coordonatorul Incubatorului de Animație.

Un spațiu sigur, divers și incluziv, construit cu scopul educației non-formale în domeniul animației și artei digitale, Incubatorul de animație continuă misiunea Animest de a încuraja noile voci din industria autohtonă, oferind resurse și facilitând conexiuni. Printr-o varietate de workshop-uri și activități educaționale, comunitatea creează un context de formare pe care adolescenții din România și Republica Moldova îl pot accesa în mod gratuit, alăturându-se serverului de Discord care include conținut despre animație și artă, dar și informații despre apelurile de înscrieri lansate de-a lungul anului.

Animate the Festival!

Atelierul intensiv de animație dedicat liceenilor și-a deschis apelul de înscrieri, valabil până pe 12 septembrie. Pot aplica pentru participarea gratuită la workshop-ul Animate the Festival adolescenții din România și Republica Moldova, pasionați de ilustrație și desen, care-și doresc să facă primii pași în lumea filmului de animație. Sub îndrumarea Laurei Pop și a lui Cristian Radu – animatori multipremiați, participanții selectați vor lucra la primul lor film de animație, care va fi proiectat la Gala de închidere a celei de-a 18-a ediții Animest.

Workshop-ul se va desfășura la București, cu acces gratuit, în perioada 8-15 octombrie, iar toate costurile de participare, cazare, masă, precum și toate echipamentele tehnice necesare, vor fi asigurate de Incubatorul de animație. În plus, toți adolescenții selectați vor primi un pass de festival care le va asigura accesul la toate proiecțiile Animest.18. 

Fiecare aplicație trebuie să includă 3 lucrări în stiluri diferite (pot fi în aceeași tehnică) în format .pdf, și un gif animat cu tema MOONWALK, în format .gif sau video. Artiștii care au participat la edițiile anterioare se pot înscrie ca seniori, aplicând cu 3 lucrări în stiluri diferite (pot fi în aceeași tehnică) în format .pdf, și cu un eseu care să răspundă la întrebările:

  • Cum îți imaginezi că poți să îi susții pe cei care sunt la început de drum în animație (juniorii workshop-ului)?
  • Care este cel mai mare takeaway al tău de la workshop-ul în persoană la care ai participat și ce ai face diferit dacă ai putea da timpul înapoi?
  • Ce înseamnă pentru tine Comunitatea Incubatorul de Animație și ce te motivează să faci parte din ea?

Detalii despre program și înscrieri: incubatoruldeanimatie.ro/proiecte/animate-the-festival/

Juriul adolescenților @ Animest

Animest.18 vine cu oportunități noi și pentru liceenii interesați să-și dezvolte abilitățile în domeniul criticii de film. Până pe 12 septembrie, aceștia pot aplica pentru a face parte din Juriul Adolescenților, care va acorda anul acesta Premiul Adolescenților în cadrul competiției internaționale de lungmetraj.

Juriul selectat va fi ghidat de Ligia Soare, traducătoare audiovizuală și organizatoare de festivaluri. Proiectul va începe cu un workshop susținut de Ligia, în cadrul căruia participanții vor învăța bazele analizei de film. Selecția participanților va fi realizată în urma unei aplicații, care constă în două întrebări:

  • De ce crezi că ești persoana potrivită pentru Juriul Adolescenților @Animest?
  • Alege un film care ți-a plăcut și motivează de ce ar trebui sa îl vadă și alte persoane. Poți să te referi la temă, personaje, impact social, artwork, vizualuri etc.

Detalii despre program și înscrieri: incubatoruldeanimatie.ro/proiecte/juriul-adolescentilor-animest

Experiența de juriu va fi completată de un festival pass ce oferă acces la un program curatoriat de echipa Incubator, plin de proiecții, masterclass-uri, industry talks și multe alte activități. În plus, juriul selectat va avea oportunitatea de a discuta cu profesioniști din industrie și chiar regizorii filmelor din competiția pe care o jurizează.


Festivalul Animest este un proiect al Asociației Animest, co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene și de Administrația Fondului Cultural Național.

Animest.18 este un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Partener: Centrul Național al Dansului București

Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Zile și Nopți, Elle, Vice, Scena9, Agerpres, Ziarul Metropolis, Mindcraft Stories, Happ.ro, LiterNet, MovieNews, Cinefan, Cinefilia, AaRC.ro, Proanimatie.ro, AIVImedia.hub, Munteanu

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.