„Între revoluții” – filmul de lungmetraj al regizorului Vlad Petri selectat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

„Între revoluții”/ „Between Revolutions”, filmul regizorului Vlad Petri, va avea premiera mondială în cadrul secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (Berlinale), care are loc în perioada 16 – 26 februarie 2023.

„Între Revoluții” este un film construit exclusiv din arhive și pune în oglindă viețile și destinele a două femei, Maria și Zahra, una din România, cealaltă din Iran, prietene și colege de facultate la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. În 1979, când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la revoluția de acolo, departe de prietena sa. Pentru următorii 10 ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvinte lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

Regizorul Vlad Petri a folosit imagini și documente de arhivă, dar și elemente de ficțiune, ceea ce a dus la realizarea unui lungmetraj hibrid, în care documentarul și ficțiunea se îmbină. Scrisorile prezente în film sunt scrise de Lavinia Braniște și au ca inspirație scrisori din arhivele Securității și poeziile a două importante scriitoare din România și Iran – Nina Cassian și Forugh Farrokhzad.

„Pentru mine Între Revoluții e un film despre un trecut recent, care reverberează foarte puternic cu realitatea imediată. Este un film care prezintă o istorie subiectivă, la feminin, despre două țări și societăți aflate la mii de kilometri distanță care au experimentat sisteme politice inedite, în care oamenii treptat au fost striviți de către aparate politice represive. Este un film actual, care intră în dialog cu protestele din ultimele luni din Iran, unde femeile luptă pentru drepturi și unde își doresc o societate echitabilă, la fel cum și-au dorit-o și în 1979. Strigătul acestor femei, chiar dacă nu e prezent în film, exprimă ceea ce își doresc și Zahra și Maria: „Zan, Zendegi, Azadi!” – „Woman, Life, Freedom!”.

regizorul Vlad Petri

„În perioada de pregătire am căutat arhive despre revoluții și despre viețile cotidiene ale oamenilor din Iran și România, fiind ajutați de un cercetător de arhive din Germania. De asemenea, am lucrat cu o persoană din Iran care a găsit arhive importante, unele dintre ele prezentate în premieră acum, persoană a cărei identitate nu poate fi dezvăluită, din motive care țin de siguranță.”

Monica Lăzurean-Gorgan, producătoarea filmului.

Lungmetrajul românesc este unul din cele 28 de titluri selectate pentru programul principal al secțiunii Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin din peste 2000 de filme din întreaga lume. Forum este o secțiune competițională și include filme ce propun o serie de reflecții asupra limbajului cinematografic, dar și asupra discursului socio-artistic, filme care au o estetică aparte. Berlinale este unul dintre cele mai importante festivaluri de film din lume și atrage în fiecare an numeroși spectatori și participanți din industria cinematografică din peste 130 de țări.

Documentarul regizat de Vlad Petri este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producție Activ Docs, în co-producție cu Oliver Sertić – Restart (Croația) și Iran (anonim), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Doha Film Institute, Avanpost România, Chainsaw Europe Studio, Dacin Sara, UPFAR ARGOA, ICR, UCIN și este o producție realizată în colaborare cu Televiziunea Română. 

Informații adiționale: 

Vlad Petri este un regizor de film interesat de subiecte politice și sociale. Filmele sale, la granița dintre documentar și ficțiune, au fost prezentate în cadrul unor prestigioase festivaluri internaționale de film precum Berlin, Rotterdam, Sarajevo sau Jihlava. A câștigat trei premii GOPO – pentru Cel mai bun debut (2015) pentru documentarul „București, unde ești?” și Cel mai bun scurtmetraj documentar (2021 – „Cerbul a trecut prin fața mea” și 2022 – „Același vis”). Filmografia sa include: „Între revoluții” (2023, lungmetraj), „Același vis” (2021, scurtmetraj), „Cerbul a trecut prin fața mea” (2020, scurtmetraj) și „București, unde ești?” (2014, lungmetraj).

https://www.facebook.com/betweenrevolutions

Berlinale Forum:

https://www.berlinale.de/en/festival/sections/forum-and-forum-expanded.html
https://www.berlinale.de/en/2023/programme/202306461.html
https://www.berlinale.de/en/programme/berlinale-programme.html

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.