Laptopuri ultrasubţiri, noi modele de smartphone-uri performante şi televizoare de lux, la CES 2012

Ultima serie de laptopuri subţiri şi uşoare, pe care Intel le-a numit Ultrabooks, va domina cel mai probabil un segment pe care concurează şi Toshiba, Asustek Computer şi Lenovo, în cadrul târgului internaţional Consumer Electronics Show (CES), care se desfăşoară între 10 şi 13 ianuarie la Las Vegas.

La salonul din acest an un număr foarte mare de companii va urma Intel fiind aşteptată lansarea a 30-50 de modele de laptopuri foarte subţiri.

Este încă neclar ce companii vor prezenta noi sisteme în Las Vegas, însă printre aceastea s-ar putea regăsi HP cu un laptop Spectre foarte subţire şi Dell.

Deşi  majoritatea laptopurilor care vor fi prezentate vor rula Windows 7, există aşteptări ca unele companii să prezinte şi modele pentru Windows 8, sistem de operare aşteptat în circa 12 luni.

Tabletele au dominat CES în ultimii ani, însă 2012 ar putea fi anul în care motivul pentru care se va discuta despre acestea va fi cel al calităţii şi nu numărul foarte mare de lansări.

Pe partea de hardware, Nvidia va prezenta Tegra 8, în timp ce segmentul software va fi dominat de apariţiile aşteptate ale Android 4.0 şi Windows 8, sisteme gândite în principal pentru tablete.

HTC a promis că va reveni în „războiul tabletelor” cu un produs deosebit, însă rămâne de văzut dacă acesta va fi prezentat la CES. LG, Samsung, Acer, MSI, Lenovo şi Toshiba ar putea prezenta cel puţin upgrade-uri ale liniilor de tablete Android.

Mai multe modele smartphone sunt aşteptate la salonul de la Las Vegas

Potrivit portalului The Verge, printre  modele de telefoane inteligente care sunt aşteptate să fi eprezentate la salonul de la Las Vegas se regăsesc HTC Radiant, Samsung Mandel, şi Nokia Ace ar trebui să fie lansate pe piaţa americană.

Dintre modelele care folosesc sistemul de operare Windows,  Nokia Ace va avea parte, probabil, de cea mai multă atenţie.

În privinţa smartphone-urilor cu sistem Android o parte dintre producători şi-ar putea păstra lansările importante pentru luna următoare, când are loc Mobile World Congress la Barcelona.

Samsung va prezenta probabil Galaxy S III în Europa, în timp ce HTC ar putea lansa o selecţie de modele noi.

Grupul Apple, care în ultimele decenii a dat tonul în domeniul electronicelor destinate consumatorilor, nu participă la CES.

Ultima participare pentru Microsoft la CES 

Pentru Microsoft, aflat într-o cursă disperată de a prinde din urmă Apple, aceasta va fi ultima participare.

Au trecut câţiva ani de când cel mai mare salon IT din lume nu a mai prezentat nimic „uimitor”, scrie Reuters.

Lansările dramatice şi cu stil ale fostului şef al Apple Steve Jobs au ajuns să domine lumea IT, iar rivalii încearcă să copieze acest tip de evenimente în afara salonului din Las Vegas.

Microsoft, care încearcă să-şi recâştige coroana IT de la Apple şi nou venitul Google, susţine de multă vreme că programarea CES la începutul lunii ianuarie nu se potriveşte cu planul său pentru lansarea de produse, ceea ce înseamnă că are puţine de spus în discursul de deschidere.

Hanson Hosein, specialist în IT şi media la Universitatea Washington din Seattle a spus că „grupul Microsft poate face asta şi singur, nu are nevoie de CES. Este vorba de mulţi bani, iar aceste evenimente se află într-un declin de popularitate oricum”.

„Conectat” şi „recunoaştere vocală”, cuvintele vedetă de la CES 2012

În acest an, cele mai vehiculate cuvinte seamănă cu cele de anul trecut şi includ, „conectat” şi „recunoaştere vocală”, fie pentru telefoane şi tablete noi şi mai puternice, maşini şi chiar ceasuri.

Ross Rubin, director la firma de cercetare NPD Group spune că „anul acesta se va acorda atenţie asupra conectivităţii şi mobilităţii, care continuă avântul din ultimii ani, chiar dacă am putea avea mai puţine anunţuri importante din partea operatorilor de telefonie mobilă faţă de anul precedent”.

Tabletele ar putea primi mai puţină atenţie faţă de anul trecut, când au dominat salonul, întrucât producătorii încearcă să se recupereze după încercarea nereuşită de a concura cu iPad-ul Apple.

Unii specialişti din industrie suspectează că producătorii de tablete încearcă să nu se angajeze prea tare în folosirea soft-ului Android al Google ca platformă, ştiind că Windows 8 ar trebui să fie lansat în 12 luni.

Microsoft a prezentat o tabletă Samsung folosind un prototip al Windows 8 în septembrie iar variante demo mai actualizate ar putea circula la CES.

Undeva între telefon şi tabletă se află Galaxy Note al Samsung, cu un ecran de 5,3 inch (13,5 centimetri).

Există discuţii că AT&T va anunţa la salonul CES planuri de a lansa în SUA dispozitivul bazat pe Android, până în prezent disponibil doar în Europa.

CES, fără impact semnificativ în industria electronică în ultimii ani

Prima ediţie a CES a avut loc în 1967 la New York, iar de-a lungul anilor evenimentul a fost o rampă de lansare pentru aprate video, camere de înregistrare, DVD, televiziunea HD şi altele. Importanţa CES a crescut rapid, după ce în urmă cu zece ani rivalul COMDEX a fost suspendat.

CES nu a mai prezentat de ceva vreme o inovaţie cu impact puternic asupra industriei IT, însă rămâne popular, chiar dacă în acest an numărul vizitatorilor ar putea să scadă.

Ediţia din acest an, cu titulatura întreagă 2012 International CES, ar trebui să fie al doilea mare eveniment ca amploare din istoria salonului IT, cu peste 2.700 de expozanţi pe o suprafaţă de 167.225 metri pătraţi.

Cel mai mare salon CES a avut loc în 2008, cu un spaţiu de 171.870 metri pătraţi.

Organizatorii au anunţat că se aşteaptă la 140.000-150.000 de vizitatori, însă recunosc că va fi dificil de depăşit nivelul de anul trecut, de 149.000.

Companiile care expun la salon fac acum rezervări pentru anul următor, astfel că organizatorii vor afla dacă evenimentul de anul următor va fi afcetat de declinul influenţei sau perioada mai dificilă economic.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.