“MORBIUS”, din 1 aprilie la cinema

Unul din cele mai convingătoare şi mai conflictuale personaje din Universul Sony Pictures al Personajelor Marvel apare pe marele ecran prin Jared Leto, câştigătorul Premiului Oscar® , care se transformă în enigmaticul antierou Michael Morbius. Periculos de bolnav, având o boală rară a sângelui şi hotărât să-i salveze pe ceilalţi care au aceeaşi soartă, Dr. Morbius încearcă un pariu disperat. După ce mai întâi pare să aibă un succes uimitor, o parte întunecată din el se dezlănţuie. Răul va fi învins de bine – sau Morbius va ceda noilor lui porniri misterioase?

Columbia Pictures prezintă în asociere cu MARVEL, o producţie Avi Arad / Matt Tolmach, Morbius. Avându-i în distribuţie pe Jared Leto, Matt Smith, Adria Arjona, Jared Harris, Al Madrigal, şi Tyrese Gibson. Regizat de Daniel Espinosa. Produs de Avi Arad, Matt Tolmach, şi Lucas Foster. Scenariul şi povestea pentru ecranizare de Matt Sazama & Burk Sharpless. Pe baza Benzilor Desenate MARVEL. Producători executivi sunt Louise Rosner şi Emma Ludbrook. Director de Imagine este Oliver Wood. Designerul Producţiei este Stefania Cella. Editor este Pietro Scalia, ACE. Designerul Costumelor este Cindy Evans. Muzica de Jon Ekstrand.

DESPRE FILM

“Sunt atras de rolurile în care există şansa de a mă transforma –transformare fizică, dar şi mentală, emoţională, oricare şi toate,” spune Jared Leto, care este într-adevăr celebru pentru transformările sale. De la Premiul Oscar ® câştigat pentru interpretarea lui Rayon în Dallas Buyers Club la portretizarea lui Paolo Gucci în House of Gucci, Leto dispare în rolurile sale, aducând personajele la viaţă în moduri care pot fi emoţionante, terifiante sau enigmatice, dar întotdeauna de neuitat. 

În noul său film Morbius, bazat pe antieroul Marvel, Leto aduce toate acestea la un loc pentru rolul său ca Dr. Michael Morbius, un medic strălucit cu o boală de sânge rară şi fatală, determinat să găsească tratamentul. Geniul lui Morbius găseşte o cale nu numai pentru vindecarea bolii, dar şi de a avea puteri inimaginabile, dar cu un preţ teribil: o sete incontrolabilă de sânge uman.

“L-am jucat pe Dr. Michael Morbius de la cea mai fragilă stare a sa până la cea mai puternică şi la cea mai monstruoasă,” continuă Leto. “Există o gamă largă acolo, aşa că abordarea a fost chiar distractivă. Nu numai că rolul are acţiune, cascadorii şi lupte, dar rolul în sine a fost dificil. Ori de câte ori se luptă cu suferinţa, este prins într-o intersecţie între diversele părţi ale personajului. Este ca un proces de retragere, o experienţă completă a corpului.”

“Jared Leto a fost singurul actor care putea într-adevăr să joace roul lui Morbius. Nu a fost chiar o alegere – a fost predestinare,” spune Daniel Espinosa, care regizează filmul. 

“Michael Morbius trece prin mai multe transformări în acest film,” spune producătorul Lucas Foster. “Începe ca o persoană cu puţine speranţe de supravieţuire. În cursul experimentelor sale şi forţării limitelor, luând decizii care sunt la limita eticii medicale, el repară ceea ce a stabilit să repare – de fapt, nu numai că-şi vindecă boala, dar tratamentul îl aduce de asemenea la apogeul sănătăţii sale fizice. Dar de asemenea are ca rezultat o transformare pe care n-a intenţionat-o – devine un monstru, având capacităţi şi pofte care sunt imposibil de controlat.”

“Morbius caută binele – tratamentul pentru boală. Îl va găsi, neţinând cont de costul pentru el sau pentru societate,” adaugă Espinosa. “Şi căutând binele, se transformă în ceva ce detestă. El trebuie să accepte urâţenia pe care o are în el şi că există ceva frumos în legătură cu asta. Aceasta va fi puterea sa, care-l face unic.”

Cercetările din ce în ce mai disperate ale lui Morbius îl determină să combine ADN-ul uman cu cel al liliacului vampir – singurul mamifer care supravieţuieşte doar cu sânge – care în cursul evoluţiei a ajuns să dezvolte anticoagulante … o mutaţie genetică despre care Morbius este convins că-l va vindeca pe el şi pe ceilalţi care au boala sa. Tratamentul nu doar că-l vindecă, dar îi dă şi puteri supraumane, agilitatea unui atlet olimpic, chiar puterile de ecolocaţie ale liliacului – să “vadă” obiectele în spaţiu prin evaluarea sunetelor din jurul lui. Dar tratamentul îl transformă de asemenea pe Morbius într-un monstru însetat de sânge (la propriu) – o creatură hidoasă cu pofte pe care este capabil să le controleze doar într-o anumită măsură. 

“Este o creatură înfricoşătoare,” spune Foster. “Are tot felul de impulsuri care nu sunt umane şi Dr. Morbius trebuie să facă faţă consecinţelor ieşirii la iveală a monstrului.”

După Espinosa – care se proclamă al doilea cel mai mare fan al benzilor desenate suedeze – umanitatea interioară a personajului, dualitatea între omul virtuos şi creatura brutală, este ceea ce-l face atât de convingător. “Michael Morbius este unul din cele mai altruiste personaje ale Universului Marvel,” spune el. “Este unul din puţinii care chiar cred în bine. Acest om bun are o boală oribilă şi în încercările sale de a se salva pe sine şi pe oamenii de care-i pasă, se transformă într-un monstru.” 

În cele mai multe filme cu supereroi, există o secvenţă clasică în care eroul îşi descoperă noile puteri. Nu şi în cazul lui Michael Morbius. “Atunci când Morbius descoperă bestia din interiorul său, acesta este înfricoşat de ea – şi pentru că-i este frică, îi este frică şi de puterile sale. Îi este teamă că-l vor prelua şi-l vor schimba, aşa că le rezistă constant,” spune Espinosa. “Pentru a deveni erou, trebuie să-şi accepte soarta: călătoria lui Morbius este să accepte că va rămâne totuşi persoana care este, dar trebuie să strunească aceste puteri.”

Ca om care a petrecut ore fără număr citind şi gândindu-se la benzile desenate, Espinosa spune că nu este atât de surprinzător că dualitatea lui Morbius i-a câştigat atenţia. “Cei mai mari eroi sunt antieroi,” spune el. “Cei mai mulţi dintre noi nu vor să accepte că sunt cei aleşi, iar Morbius este la fel. Cele mai interesante personaje din universul Marvel au fost întotdeauna cele care au fost cu câte un picior de fiecare parte: Magneto, Rogue, Wolverine, în modul său propriu, Venom. Toate aceste personaje sunt cele care sunt, în mod fundamental, cele mai fascinante pentru noi ca cinefili şi cititori de benzi desenate.”

Leto spune că în final, adevăratul sine al lui Morbius va fi cel care-i va determina soarta. “La sfârşitul zilei este o persoană foarte bună,” spune el. “Îşi foloseşte talentul, abilităţile, educaţia, creierul, pentru urmărirea scopurilor nobile. Nu este fără greşeală – încalcă nişte reguli – dar face asta pentru a găsi tratamentul şi pentru a ajuta oamenii ca el.” 

CREAREA MONSTRULUI ŞI VIZUALIZAREA PUTERILOR LILIACULUI 

Atunci când Morbius îşi contopeşte ADN-ul cu cel al unui liliac vampir, el capătă puteri supraumane – şi de asemenea se transformă într-un monstru hidos. Nu capătă doar o putere şi agilitate crescute, ci şi puterea de a utiliza ecolocaţia – capacitatea liliecilor de a “vedea” în întuneric, bazându-se pe undele acustice din jurul lor. Oricum, el dezvoltă şi un nas cârn ca de liliac, obraji supţi şi o gură plină de dinţi ascuţiţi ca briciul.

Toate aceste provocări – aspectul creaturii şi exprimarea puterilor sale – sunt în mâna supervizorului efectelor vizuale Matthew E. Butler. Lucrând cu Espinosa, Butler a creat un limbaj cinematografic ce a introdus audienţa în percepţiile senzoriale ale lui Morbius. A fost o provocare pentru îndeplinirea căreia Butler a fost singurul potrivit. “Atunci când Daniel a venit pentru prima dată să ne vadă, unul din lucrurile de care a fost interesat în mod particular să le facă a fost vizualizarea unora din puterile speciale neobişnuite ale lui Morbius, una dintre acestea fiind capacitatea sa de a vizualiza vectorii de vânt pentru ecolocaţie, aşa cum fac liliecii,” spune Butler. “Deoarece experienţa mea anterioară a fost în domeniul aerospaţial şi m-am concentrat pe amestecurile de fluide de calcul şi pe vizualizarea fluxului de fluide, care m-a atras în mod particular. Este ceva ce am putut vedea ca un mod de vizualizare cool, involuntar. Am găsit o modalitate captivantă din punct de vedere vizual de a-i arăta capacitatea, aceeaşi ca şi abilitatea de a fi hipersensibil la vectorii vântului.”

Pentru personaj în sine, Leto şi Espinosa au convenit că aspectul va fi dat mai degrabă de efectele vizuale decât de protezare şi machiaj. “Atunci când pui un personaj pe ecran pentru prima dată, ai o mare oportunitate de a crea ceva. Am fost ferm de la început că vom utiliza tehnologia pentru a intensifica şi a ajuta transformarea, în special a lui Morbius însuşi, deoarece m-am gândit că astfel vom avea cele mai puţine limitări,” spune Leto. “Există un potenţial fără limite utilizând aceste tehnologii noi, aşa că este interesant să fii parte la asta şi să împingi limitele.”

“Efectele vizuale nu sunt niciodată singurul răspuns la orice – încercăm să utilizăm instrumentul adecvat pentru sarcină, şi fiecare sarcină este uşor diferită,” spune Butler, care, ca parte a echipei de la Digital Domain care a creat efectele vizuale pentru Avengers: Endgame, este experimentat în aducerea la viaţă a personajelor digitale Marvel. “În Morbius, vampirii joacă, participă la dialoguri şi exprimări şi trebuie să arată şi să simtă şi să miroase ca actorul. Jared Leto şi Matt Smith trebuie să treacă în formele lor de vampiri. Am încercat să păstrăm de la el cât de multe caracteristici am putut, astfel încât să poţi privi această creatură şi să te gândeşti, da, ăsta-i  Jared – totuşi plecăm de la un bărbat care arată bine pentru a face acest personaj oribil.”

Soluţia depinde de asemenea de necesităţile poveştii filmului. “Morbius poate să ‘apară’ din versiunea sa umană în versiunea de vampir şi invers, aşa că nu se află continuu în acea fază. Se poate transforma într-una sau în alta – de obicei prin furie,” explică Butler. “Trebuia să fie capabil să se transforme în expresii diferite.

“O soluţie este să-i filmăm aşa cum sunt şi să le manipulăm faţa,” continuă Butler. “Asta poate să meargă, dar uneori ne depărtăm destul de mult şi încă trebuie să captăm toate idiosincraziile, subtilităţile, informaţiile familiare despre cine este acea persoană şi despre caracteristicile sale, chiar dacă creatura este destul de diferită ca geometrie. Am decis că actorii vor juca pe scenă şi noi vom recaptura jocul lor cu un şir de puncte marcate pe feţele lor şi camere cu cască ce vor capta toate aceste subtilităţi. Programul software poate transforma această filmare în filmarea unei creaturi complet diferite. Aceasta este ceva ce am realizat destul de bine cu Thanos.”

DESPRE CASCADORII

Coordonatorul cascadoriilor Gary Powell a fost însărcinat cu crearea acţiunii în Morbius. Aceasta a inclus crearea modurilor în care va lupta – luând în considerare faptul că nu a avut niciodată putere pentru a se antrena în acest fel înainte de a-şi dobândi puterile. 

“Cunoşteam personajul Morbius pentru că de fapt obişnuiam să citesc toate benzile desenate despre Omul-Păianjen,” spune Powell. “E o lume mai întunecată; este un antierou. Ceva mai întunecat decât eram obişnuiţi în lumea supereroilor.”

Aşa că primul loc în care Powell şi-a căutat inspiraţia a fost în benzile desenate. “Cascadoriile sunt bazate pe Morbius şi pe ce poate el să facă. Aşa că ne-am uitat la benzile desenate, la puterile lui fizice, pentru a ne asigura că-l omagiem în mod corect,” explică Powell. “Atunci când citeşti benzile desenate, el este foarte puternic – poate mai puternic decât Omul-Păianjen. În afară de asta, am vrut să-l facem cât mai credibil posibil – chiar dacă ne aflăm într-un univers superuman, vrem ca audienţa să creadă asta.”

Unul din aceste moduri este să nu facă din Morbius un luptător iscusit – cel puţin nu la început. “Atunci când Morbius îşi dobândeşte puterile, acesta are un control foarte slab. Este ca un animal sălbatic, atacând oamenii şi acţionând fără control,” spune Powell. “Pe măsură ce trece timpul în film, învaţă să-şi controleze furia şi utilizează aceasta în avantajul său. Are gheare pentru tăiat, ca un animal – aşa că le foloseşte şi luptă mai puţin direct cu pumnii.”

Experimentările lui Morbius cu puterile lui relevă o agilitate incredibilă. Pentru aceste scene, Powell l-a solicitat pe Greg Townley, unul din cei mai mari acrobaţi din lume, ca şi dublură pentru Morbius. “Este fenomenal ce poate să facă în aer,” spune Powell, care explică în plus că proiectarea acestor cascadorii speciale a fost influenţată de conversaţiile cu Leto. “Am avut o conversaţie în avans cu Jared care ne-a împărtăşit ceea ce a explicat despre modul în care s-ar mişca personajul şi aceasta ne-a oferit câteva elemente de cercetare. Am privit liliecii, modul în care se atacă unul pe celălalt.”

NEW YORK-UL ANILOR 1980

Cinefilii de o anumită vârstă îşi pot aminti New York-ul anilor 1980 – cel puţin aşa cum a fost conceput popular în benzile desenate. Grosier, deplorabil, întunecat – aşa era orajul prezentat în multe benzi desenate citite de Espinosa în această perioadă, şi asta a încercat Espinosa să readucă în faţa ochilor. “A fost ceva mai serios – m-am inspirat din acele imagini şi am făcut ceva care să se simtă diferit,” spune el. “Ne putem face propriul New York, exact aşa cum au făcut artiştii, cum a făcut John Romita, Jr. atunci când a desenat primul său peisaj cu New York-ul.”

“Nu am vrut să-l punem pe Morbius în New York-ul ‘Fifth Avenue’,” spune designerul producţiei Stefania Cella. “El se află la periferie – aleea şi strada laterală – dar nu parte din el. Asta ne-a dat libertatea să forţăm puţin designul – nu în mod specific istoric despre cum arată New York-ul. Am putea baza filmul pe limbajul străzilor, maşinilor şi plăcuţelor de înmatriculare şi al semnalizărilor, şi apoi putem lua licenţa cu culorile şi arhitectura.”

DESPRE DISTRIBUŢIE

JARED LETO (Michael Morbius) este actor, muzician, regizor şi antreprenor. 

Cele două decenii de muncă ale sale ca actor au cuprins o serie de spectacole intense și transformatoare. Jocul lui Leto ca pacientul Rayon bolnav de SIDA din filmul Dallas Buyers Club al lui Jean-Marc Vallee, împreună cu Matthew McConaughey, i-a adus premiile pentru cel mai bun actor în rol secundar de la mai multe organizaţii ale criticilor. A fost numit cel mai bun actor în rol secundar de către New York Film Critics Association, Los Angeles Film Critics Association, şi Broadcast Film Critics Association. A câştigat primele nominalizări la Premiul Oscar ®, Globul de Aur, şi Screen Actors Guild Award pentru rol, câştigându-le pe toate.  

MATT SMITH (Milo) este unul din cel mai dinamici şi talentaţi actori din Regatul Unit din zilele noastre. Este cel mai bine cunoscut pentru interpretarea sa unică a Doctorului din serialul fundamental “Doctor Who,” o interpretare care i-a adus aprecierile criticilor şi o nominalizare BAFTA.

ADRIA ARJONA (Martine) este una din cele mai promiţătoare talente de la Hollywood. 

Arjona a încheiat recent producţia la remake-ul foarte aşteptat Father of the Bride de la Warner Bros. şi Plan B. Arjona joacă împreună cu Andy Garcia, în rolul fiicei acestuia şi al viitoarei mirese în viitorul reboot. Filmul va spune povestea unui tată care se confruntă cu viitoarea nuntă a fiicei sale prin prisma relaţiilor multiple dintr-o familie cubano-americane extinse. 

Nominalizat la Globul de Aur şi Emmy şi câştigător al premiilor SAG şi BAFTA, JARED HARRIS (Nicolas) este un actor de scenă cu pregătire clasivă şi fost membru al faimoasei Royal Shakespeare Company din Londra, a cărui carieră prolifică ne arată continuu capacitatea sa de a se transforma cu uşurinţă de la un personaj la altul şi de a se menţine în compania unora din cele mai creative talente de film şi televiziune din zilele noastre.

AL MADRIGAL (Rodriguez) este unul din cei mai de succes comedianţi ai zilelor noastre, îndepărtând barierele din domeniu pentru latini şi de asemenea a trecut de partea cealaltă, devenind scenarist, producător şi antreprenor. 

Fascinaţia sa pentru supereroi şi pasiunea pentru creşterea reprezentărilor poveştilor, personajelor şi vocilor Latinx l-au determinat pe Madrigal să creeze şi să scrie seria de benzi desenate “Primos” cu editorul AWA. “Primos” reuneşte trei veri îndepărtaţi, legaţi prin vechea lor descendenţă mayaşă de istoricul rege Janaab, cu un scop profund special: să salveze lumea aşa cum o cunosc ei. Lansarea primei serii de benzi desenate este stabilită pentru 2 Februarie 2022. 

Actualmente, Madrigal scrie, produce şi urmează să joace în serialul CBS “Guerillas,” despre un expert în eficienţă singuratic pentru o companie petrolieră, care este răpit în America de Sud şi ajunge să lucreze pentru un grup dezorganizat de soldaţi de gherilă pentru a-şi recâştiga libertatea. 

TYRESE GIBSON (Stroud) a fost născut şi crescut în Watts, un cartier din Los Angeles. A fost descoperit la vârsta de 16 ani, după ce a fost ales pentru o reclamă Coca-Cola. A urmat rapid un album de debut autointitulat, precum şi un premiu American Music Award pentru Favorite Soul/R&B New Artist. De atunci, Gibson a lansat încă cinci albume de studio şi a câştigat şase nominalizări la Premiul GRAMMY®. Cel mai recent album de studio al său, “Black Rose,” a debutat pe locul 1 în Billboard R&B Albums Chart şi a prezentat single-ul “Shame,” care a fost nr. 1 în Billboard Adult R&B Songs Chart timp de 16 săptămâni consecutive. 

DESPRE PRODUCĂTORI

DANIEL ESPINOSA (Regizor) este un producător de film a cărui abordare aspră, viscerală a muncii sale aduce filmele la viaţă într-un mod care captivează audienţa şi o duce într-o călătorie în lumea haotică din punct de vedere estetic a personajelor sale. Născut în Chile, crescut în Africa, şi educat în Suedia, educaţia internaţională a lui Espinosa i-a dat o abordare neafectată în realizarea filmelor sale, care le oferă atât lui cât şi actorilor săi o energie cinetică, brută, ce dă viaţă poveştilor.  

AVI ARAD (Producător) a fost Preşedinte şi Director Executiv al Marvel Studios, divizia de film şi televiziune a Marvel Entertainment, şi Director Executiv Creativ al Marvel Entertainment. În Iunie 2006, Arad a plecat pentru a-şi înfiinţa propria companie de producţie – Arad Productions, Inc. Arad a fost o forță motrice care a adus pe ecran multe dintre cele mai faimoase personaje de benzi desenate ale Marvel, cu un palmares spectaculos, inclusiv o serie de deschideri de box office nr. 1. 

MARVEL şi toate numele aferente ale personajelor: © & ™ 2021 MARVEL. 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.