Muzică de cameră, pian sau ritmuri klezmer pentru capodopere ale filmului mut: trei cine-concerte de neratat la TIFF 2023

Clasicii perioadei mute a cinematografiei, muzicieni și compozitori renumiți, improvizații și ritmuri tradiționale se împletesc în trei cine-concerte de neratat, în cadrul celei de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj-Napoca).

Biletele pentru cine-concerte și abonamentele pentru TIFF 2023 au fost puse în vânzarehttps://tiff.eventbook.ro/

Seria de cine-concerte se deschide cu Manasse, un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Națională de Film, acompaniat live de Cvartetul Volekh, duminică, 11 iunie, de la ora 19:30, la Cinema Dacia. Regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, filmul spune povestea iubirii interzise dintre Matei și Lelia, doi tineri de etnii diferite dintr-un orășel din estul României, la începutul secolului XX. Aclamat drept „filmul anului” la lansarea sa în 1925, Manasse este o piesă de referință în istoria cinematografiei noastre, îndrăznind să adapteze pentru ecran o piesă de teatru ce, cu doar un deceniu mai devreme, fusese retrasă de la Teatrul Național din București pe fondul unor proteste naționaliste și antisemite. 

Cvartetul Volekh completează numeroasele răsturnări de situație ale filmului cu o partitură instrumentală originală, combinând elemente de muzică de cameră cu teme descoperite în surse de arhivă, ritmuri klezmer, etno sau lăutărești. Cvartetul Volekh este un ansamblu acustic klezmer din București, ce explorează conexiunile dintre repertoriile tradiționale de muzică idiș și românească din Valahia și Moldova. Ansamblul este format din Mihai Balabaș (un multi-instrumentist care cântă cu numeroase ansambluri internaționale), Benjy Fox-Rosen (basist și compozitor, precum și dirijor al Corului Stadttempel din Viena), Marian Șerban (un maestru al țambalului, însumând colaborări cu Ennio Morricone, Ute Lemper și Elvis Costello) și Shaun Williams (etnomuzicolog, compozitor și multi-instrumentist specializat în muzici tradiționale din Europa de Est).

Miercuri, 14 iunie, la Muzeul de Artă, de la ora 21.30, plecăm într-o călătorie în lumea întunecată a naturii umane, cu un film de groază mut, pe muzica originală și în acompaniamentul live a doi muzicieni de renume, Stephen Horne și Martin Pyne. The Unknown (Necunoscutul) este un film-cult din 1927 al nonconformistului Tod Browning – cineast, actor de vodevil, artist de circ. Lon Chaney joacă rolul lui „Alonzo cel fără brațe”, un aruncător de cuțite care își folosește picioarele pentru a executa spectaculoase numere de circ împreună cu Nanon (interpretată superb de Joan Crawford), o fată de carnaval îmbrăcată sumar, cu care speră să se căsătorească. Alonzo însă nu este un simplu artist de circ, ci un ucigaș care fuge de poliție. În încercarea de a o cuceri pe femeia pe care o iubește, Alonzo este pregătit să renunțe la tot și, pentru a-și atinge scopurile, recurge la măsuri extreme. 

Pianistul Stephen Horne este considerat unul dintre cei mai importanți acompaniatori de film mut și colaborator de mai bine de 30 de ani al BFI Southbank din Londra. A concertat în numeroase instituții prestigioase din Anglia, de la Barbican Centre la Imperial War Museum, și a înregistrat muzică pentru lansări de DVD-uri, proiecții și instalații muzeale cu filme mute. Martin Pyne este compozitor, percuționist și improvizator muzical, care cântă mai ales la vibrafon, tobe și alte instrumente de percuție. 

Cei doi au prezentat The Unknown la începutul anului la The Barbican Center, în Londra. 

Un alt cine-concert de excepție combină magistral unul din filmele regizorului F.W. Murnau, Tabu: A Story of the South Seas (Tabu: O poveste din Marea Sudului, 1931), cu muzica originală a compozitoarei Violeta Dinescu și interpretarea live a Trio-ului Contraste, alături de Dorin Cuibariu, în cadrul unui eveniment prezentat de Ligeti Festival și Transylvania Art and Science la TIFF, vineri, 16 iunie, de la ora 19.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Sala Reduta. Anul acesta Ligeti Festival marchează centenarul celebrului compozitor György Ligeti.

Regizat de autorul faimosului Nosferatu, F.W. Murnau, și scris împreună cu un alt cineast notoriu, Robert J. Flaherty, Tabu: A Story of the South Seas este, în cuvintele publicației Senses of Cinema, „ultima  suflare a paradisului pierdut al cinematografiei”. Aleasă drept urmașa virgină a insulei Bora Bora, frumoasa Reri devine tabu. Ea nu mai poate fi atinsă de nimeni, iar orice bărbat care va sfida această regulă va muri. Reri are însă un iubit secret, iar cei doi fug de pe insulă, îndurând numeroase greutăți pentru a fi la final atinși de blestem. Tabu este o docu-ficțiune ce combină măiestria lui Murnau în domeniul filmului și dragostea lui Flaherty pentru minunatele insule și culturi din Polinezia. Un poem vizual (filmul a primit un Oscar pentru Cea mai bună imagine), universul său cinematic împreună cu finalul său tragic l-au transformat într-unstrălucit clasic al istoriei filmului.

Filmul poate fi urmărit la TIFF datorită Fundației Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung (www.murnau-stiftung.de) din Wiesbaden.

Violeta Dinescu (aniversată cu prilejul împlinirii a 70 de ani) este una din personalitățile însemnate ale artei componistice contemporane. Membră a Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg (EASA) și profesoară de compoziție aplicată la Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, catalogul său include compoziții dintre cele mai variate, de la muzică de cameră la muzică de film mut. Fascinată de structura formei muzicale a acestui film legendar, compozitoarea a recurs la un material ce a intrat în dialog cu oamenii, locurile și povestea din Tabu, stabilind corespondențe, comentarii sau contrapuncte la imaginile de pe ecran. Trio Contraste are o activitate de peste trei decenii, fiind un promotor al muzicii contemporane românești și semnând primele audiții ale unor lucrări scrise de distinși compozitori autohtoni. Cu apariții în festivaluri prestigioase de muzică contemporană în portofoliu, Trio Contraste a susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate, impunându-se rapid ca unul dintre cele mai apreciate ansambluri camerale românești. Lor li se va alătura pe scenă, ca invitat special, Dorin Cuibariu, la clarinet și saxofon.

Cine-concertele din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania 2023 sunt prezentate cu sprijinul MOL România.


tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok

Filme oricând și oriunde pe teritoriul României, pe TIFF Unlimited: unlimited.tiff.ro.

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Prezentat de: Banca Transilvania   

Cafeaua oficială: Nespresso

Asigurător oficial: Groupama

Sponsori: Mastercard, LIDL, Vodafone, IQOS, TenarisSilcotub, Cemacon, Regina Maria,  MOL, Ursus, JTI

Partener de monitorizare: mediaTRUST

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.