Patrimoniul cultural românesc în atenția tinerilor. Asociația FRUI VITA lansează un proiect unic dedicat doinei 

Asociația FRUI VITA anunță lansarea „Dor de Doină”,  o inițiativă menită să aducă un omagiu artei autentice și tradițiilor românești, prin promovarea doinei folclorice, patrimoniu imaterial UNESCO din 2009, în rândul tinerei generații. „Dor de Doină” este un proiect care încearcă să împletească în mod natural rădăcinile culturale românești cu tendințele lumii moderne, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a redescoperi tradițiile muzicale autohtone. 

Proiectul „Dor de Doină” este conceput special pentru elevi, studenți și tineri profesioniști și se va desfășura într-o serie de etape bine definite, în perioada august – octombrie 2023. Prima etapă constă în cercetarea și documentarea riguroasă a doinei și a contextului său istoric și cultural, fiind urmată de elaborarea unui manual digital pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm. Promovarea doinei folclorice, dar și a manualului digital  în mediul online reprezintă un alt pas esențial în cadrul proiectului, fiind realizată nu doar pe canalele proprii ale asociației, dar și prin intermediul platformelor de social media și canale de comunicare în masă, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de tineri. 

Manualul digital va fi lansat în data de 30 septembrie în cadrul unui eveniment deschis publicului larg la Gradina Monteoru. Agenda evenimentului va cuprinde o sesiune de discursuri din partea specialiștilor etnomuzicologi, materiale audio-video prezentate exclusiv în ziua evenimentului despre doină și va continua cu un concert susținut de către Argatu’ și alți invitați surpriză. 

„Dor de Doină” este mai mult decât un proiect; este o invitație la descoperire, la cunoaștere și apreciere. Ne dorim ca tinerii să simtă rădăcinile culturale care le aparțin, să rezoneze cu ele și să le îmbrățișeze. Prin acest proiect, ne propunem să aducem la lumină patrimoniul cultural imaterial UNESCO și să inspirăm noile generații să-l cunoască, să-l prețuiască și să-l păstreze viu ca parte din identitatea lor. Prin fiecare notă muzicală și prin fiecare cuvânt rostit, doina îi va purta într-o călătorie de redescoperire a sufletului românesc, încununată de sentimentul apartenenței la o istorie și o cultură de neegalat”

Ioana-Diana Bogdan-Teașcă, președinta Asociației FRUI VITA.

Proiectul „Dor de Doină” este realizat cu sprijinul:

  • Parteneri: CEC Bank și Grădina Monteoru;
  • Parteneri instituționali: Muzeul Național al Țăranului Român și Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”;
  • Parteneri media: Radio Guerrilla – partener media exclusiv radio, stirileprotv.ro – partener media online, Zile și Nopți, IqAds, blogul lui Cristian China-Birta și alții.

Mi multe informații despre proiectul „Dor de Doina”, pe https://www.fruivita.ro/dor-de-doina/

Despre Asociația FRUI VITA

Asociația „FRUI VITA” este o organizație non-guvernamentală, non-profit, înființată în 2021, formată dintr-o echipă tânără, iubitoare de viață, de cultură și de artă. Activitatea noastră urmărește atingerea mai multor obiective, dintre care amintim: promovarea tinerilor artiști, a patrimoniului și a culturii în rândul tinerei generații.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.