Profesionistele din industria internațională a filmului de animație își dau întâlnire la București, la cea de-a 16-a ediție Animest

Omagiate la cea de-a 16-a Animest, artistele care au revoluționat lumea filmului de animație se pregătesc să-și întâlnească publicul din România, în cadrul celui mai mare eveniment autohton dedicat cinematografiei de gen. Până pe 17 octombrie, iubitorii de film vor afla detalii din culisele producțiilor care au cucerit lumea în ultimii ani și vor putea interacționa cu unele dintre cele mai influente voci din industrie. Întâlnirile-eveniment cu profesionistele din animație vor avea loc zilnic, de la orele 13:00 și 15:00, la Refugiu Urban, spațiul din care Animest va transmite live pe pagina de Facebook prezentările și masterclass-urile susținute de artistele invitate la București în perioada festivalului. 

Miercuri, 13 octombrie

Agnès Patron a câștigat Trofeul Animest 2020 cu filmul L’Heure de l’ours, distins cu Premiul César pentru cel mai bun scurtmetraj de animație în 2021. A regizat două scurtmetraje animate pictate, La Valse du pendu și La Veuve Caillou (inclus în selecția oficială Clermont-Ferrand, Dresda, Stuttgart, Animafest și Annecy) și a lucrat la teaser-ul animat al lungmetrajului La Traversée, de Florence Miailhe, premiat anul acesta la Annecy și proiectat joi seară, de la ora 21:00, la Cinema Elvire Popesco. Invitată în juriul care va desemna marele câștigător al Trofeului Animest din acest an, Agnès Patron va susține un masterclass pentru publicul din România miercuri, pe 13 octombrie, de la ora 13:00, live pe pagina de Facebook a festivalului. Tot aici, de la ora 15:00, iubitorii de animație vor avea întâlnire cu o altă membră a juriului. Regizoarea și producătoarea slovenă Špela Čadež este interesată în principal de animația tradițională manuală, iar filmele sale au primit peste 100 de premii în întreaga lume. Miercuri, de la ora 15:00, artista va împărtăși publicului detalii despre cariera și viziunea sa asupra filmului.

Joi, 14 octombrie

Invitată în acest an în juriul care va desemna câștigătorii Premiilor pentru Cel mai bun lungmetraj internațional și Cel mai bun film din Competiția Românească, Mélody Boulissière este una dintre cele mai influente voci din industria de animație din Franța.  Filmul ei de absolvire (pictură pe sticlă), Somewhere, a fost inspirat din călătoriile sale și a fost prezentat în secțiunea Cinéfondation, la Cannes, în 2016. Este una dintre creatoarele Patouille and the Parachute Seeds, un serial despre plante, dedicat copiilor, difuzat de France Télévisions. Masterclass-ul său, From flowers to war and back, va putea fi urmărit joi, de la ora 13:00. În aceeași zi, de la ora 15:00, fanii genului sunt invitați la o întâlnire cu Aneta Ozorek, membră a juriului de Scurtmetraj internațional și Film studențesc și directoarea artistică a festivalului de animație invitat la această ediție. Kaboom Animation Festival (Amsterdam, Utrecht), care are loc în fiecare an în luna martie, este o ocazie unică pentru a descoperi tot ce e mai bun și nou în animație. De la experimente de artă de ultimă generație la povești narative, colorate și ușoare. Animated Guide to Female Pleasure, programul de filme dedicat exclusiv adulților, curatoriat de Kaboom și prezentat la Animest, va putea fi urmărit la Cinema Elvire Popesco sâmbătă, pe 16 octombrie, de la ora 21:30. La discuția Women Love Animation. Does Animation Love Women? Va participa și directoarea Festivalului Tricky Women,  Waltraud Grausgruber, curatoarea programelor Queens of animation 1 și 2, proiectate la Institutul Cervantes pe 13 și 14 octombrie, de la ora 18:00.

Vineri, 15 octombrie

Studioul de animație invitat la această ediție, Fool Moon este o companie slovacă de producție axată pe crearea de proiecte audio-vizuale animate. A fost fondată în 2009 de regizoarea și producătoarea de film de animație Katarína Kerekesová. În ultimii ani, studioul a fost implicat în multe coproducții cu Radioteleviziunea Slovacă, cum ar fi serialul animat de succes Familia Păianjen, prezentat la Animest sâmbătă, pe 16 octombrie, de la ora 10:00, la Cinema Elvire Popesco, în secțiunea Minimest. Producătoarea Ester Kerekesova ne va însoți în culisele creatorilor din studioul Fool Moon, printr-o amplă prezentare susținută vineri, pe 15 octombrie, de la ora 13:00. Animația feminină din Slovacia va face subiectul discuției programate la ora 15:00, la care vor participa multi-premiatele regizoare Maria Olhova și Lea Pagáčová, câștigătoarele Trofeului Animest din 2020 și 2013. O selecție de scurtmetraje semnate de ele va putea fi urmărită la Institutul Cervantes miercuri, pe 13 octombrie, de la ora 20:00.

Sâmbătă, 16 octombrie

Una dintre surprizele ediției va fi întâlnirea cu artista Izabella Plucinska, câștigătoarea Ursului de Argint la Berlin în 2005 cu Jam Session. Invitată în juriul care va desemna Cel mai bun lungmetraj internațional și Cel mai bun film Românesc la Animest 2021, creatoarea va susține sâmbătă, de la ora 13:00, un masterclass de clay animation. Spectatorii o vor putea întâlni și la Institutul Cervantes, la proiecția Sexy Laundry, cel mai recent film al său, proiectat în aceeași zi, de la ora 20:00. Cea mai așteptată întâlnire din cadrul Animest.16 este masterclass-ul susținut de Joanna Quinn, artista nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat și premiată cu Emmy și Bafta. Este membră a Academiei Americane de Film, făcând parte din comitetul executiv al secțiunii de scurtmetraj și animație. Sâmbătă, pe 16 octombrie, fanii pot intra în legătură directă cu ea prin intermediul transmisiunii live, programate la ora 15:00. Primul ei film, Girl’s Night Out (1986), a câștigat trei premii la Annecy, în 1987, și a impus-o pe scena internațională a animației. Spectatorii Animest îl vor putea urmări la Institutul Cervantes vineri, de la ora 18:00.

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest este organizată în perioada 8-17 octombrie, în condiții de siguranță sporită, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare. În spațiile de proiecție, toți cei prezenți vor purta masca de protecție pe toată durata evenimentului, iar accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în sala de cinema este valabilă pentru toate persoanele cu vârsta minimă de 12 ani.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.