Romanian Chamber Orchestra, la Sala Radio

Două nume foarte bine cunoscute se vor afla pe 3 noiembrie, de la ora 19.30, la Sala Radio: violonistul Alexandru Tomescu şi dirijorul Cristian Măcelaru. Cel mai apreciat violonist român al momentului, Alexandru Tomescu, nu apare însă în postură solistică, ci în calitate de concertmaestru al unui nou ansamblu: Romanian Chamber Orchestra. După concertul îndelung aplaudat în care a condus Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, din cadrul festivalului Enescu, Cristian Măcelaru, dirijorul şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Köln, revine la Bucureşti pentru acest nou proiect, la care a aderat imediat: acela de a dirija o nouă orchestră românească care reuneşte muzicieni români care evoluează în mari orchestre internaţionale, artişti din orchestre româneşti de top şi tineri muzicieni pregătiţi în cadrul unor masterclasses chiar de membrii seniori ai orchestrei.

Alexandru Tomescu: „Cred că au trecut deja 20 de ani de când cântam ultima dată într-o orchestră… Nu am aşteptat degeaba: zilele acestea am privilegiul să fiu concertmaestrul Romanian Chamber Orchestra, alături de cei mai buni dintre cei mai buni. Muzicieni români care cântă de mulţi ani în cele mai bune orchestre ale Europei, membri marcanţi ai Orchestrei Române de Tineret, studenţi – noi suntem Romanian Chamber Orchestra! Un proiect iniţiat împreună cu bunul meu prieten, violistul Cristian Andriş. În curând vom avea 3 concerte: pe 1 noiembrie la Arad, pe 2 noiembrie la Timişoara şi în 3 noiembrie la Bucureşti, Sala Radio. Dirijor: Cristian Măcelaru. Vă aşteptăm cu tot dragul şi cu o muzică senzaţională!”

Concertul din 3 noiembrie de la Sala Radio este o ocazie şi de a obţine un disc cu autograful dirijorului Cristian Măcelaru, cel pe care Lawrence Foster l-a numit într-un interviu acordat Radio România Muzical „viitorul Sergiu Celibidache al românilor”, o ocazie care nu trebuie ratată, pentru că angajamentele internaţionale ale dirijorului, foarte numeroase, nu îi mai permit să revină atât de des pe scenele româneşti. Cel mai nou disc purtând, printre altele, şi semnătura lui Cristian Măcelaru, a apărut recent la Editura Casa Radio şi este pentru prima dată prezentat publicului în cadrul concertului din 3 noiembrie de la Bucureşti. Pe disc figurează înregistrări realizate în cadrul festivalului Vara magică de la Ateneul Român: Concertul pentru violoncel şi orchestră de Antonin Dvorak, cu Valentin Răduţiu şi Orchestra Naţională Simfonică a României, dirijor Cristian Măcelaru, alături de Simfonia a IV-a Italiana de Felix Mendelssohn, interpretată de Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal.

Romanian Chamber Orchestra înseamnă 21 de muzicieni: Irina Simon Renes – şef partidă vioara a doua a Mahler Chamber Orchestra, membră a Orchestrei Festivalului din Lucerna, Emil Bolozan – ajutor de şef al partidei de vioara a doua la Orquesta Sinfónica de Barcelona y Nacional de Catalunya, ansamblu din care face parte şi violonista Melita Murgea, violistul Ladislau Cristian Andriş – şeful partidelor de violă al Orchestra of Europe şi al Swiss Orchestra, violistul Alexandru Bota – violistul Cvartetului Navarra din Londra, violoncelistul Dragoş Bălan – şeful partidei de violoncel al Orchestrei Operei din Madrid, Răzvan Popescu – şeful partidei de contrabas al Filarmonicii din Dresda. Din unele din cele mai importante orchestre româneşti – Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, fac parte, pe poziţii de şefi de partidă sau solişti instrumentişti, alţi membri ai Romanian Chamber Orchestra: violonistul Rafael Butaru, violonistul Radu Dunca, violistul Adrian Vasile, violonceliştii Radu Sinaci şi Octavian Lup.

Programul propus de Romanian Chamber Orchestra la Bucureşti, duminică, 3 noiembrie, ora 19.30, cuprinde Divertismentul de Béla Bartók, MikroDivertisment de Dan Variu şi Serenada op. 48 în Do major de Piotr Ilici Ceaikovski. Lucrarea semnată de Dan Variu este interpretată în primă audiţie absolută. Romanian Chamber Orchestra a organizat un concurs de lucrări scrise de compozitori români contemporani şi, dintre cele 11 lucrări concurente, Cristian Măcelaru a selectat opusul lui Dan Variu, inspirat de sonorităţile Divertismentului de Béla Bartók.

Concertul de la Bucureşti al Romanian Chamber Orchestra este inclus în cadrul proiectului Moştenitorii României muzicale organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, ce-şi propune să-i aducă la Sala Radio pe cei mai valoroşi tineri muzicieni români cu prestigioase cariere internaţionale, dar care apar mai rar în concerte acasă, în România.

Biletele pentru concertul din 3 noiembrie sunt disponibile în reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64.

Romanian Chamber Orchestra este un proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara, Primăriei Municipiului Arad.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.