Se redeschide stagiunea de concerte la Sala Radio

Muzica revine la Sala Radio, după câteva luni în care a ajuns la public doar pe calea undelor.

Vineri, 2 octombrie (ora 19:00), debutează o nouă stagiune (2020-2021) cu invitaţi speciali şi evenimente de calitate, siguranţa publicului fiind asigurată prin respectarea normelor în vigoare în contextul pandemiei.

Dintre cei 7 semifinalişti ai secţiunii de violoncel a Concursului Internaţional George Enescu derulat recent online, unul singur este din România. Tânărul muzician Ştefan Cazacu (26 de ani) – ce va concura anul viitor în semifinala prestigioasei competiţii – este invitat special în concertul de deschidere a stagiunii. Ştefan cântă pe un violoncel de colecţie, creat în urmă cu 103 ani, la Torino.

Concertul prezentat de Orchestra Naţională Radio se va desfăşura sub bagheta dirijorului britanic Duncan Ward, cel mai bun tânăr dirijor al anului 2005 conform BBC. În perioada 2012-2014, Duncan Ward a fost dirijor-bursier al Academiei Orchestrei Filarmonicii din Berlin (poziţie în care a fost numit de celebrul dirijor Sir Simon Rattle).

Programul serii invită la o călătorie muzicală în Viena sec. XVIII prin creaţiile lui Haydn: Concertul nr. 1 pentru violoncel şi orchestră şi Simfonia nr. 96 – Miracolul. Unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, Haydn a creat 104 simfonii, aproape 90 de cvartete de coarde, 62 de sonate de pian etc. fiind supranumit părintele simfoniei.

În dublă calitate de dirijor şi compozitor, Duncan Ward este deja implicat în numeroase proiecte alături de cele mai apreciate ansambluri europene: Orchestra Radio din Frankfurt, London Symphony Orchestra, Bayerische Rundfunk, Orchestra Radio din Finlanda, Orchestra Radio din Viena, Orchestre de Paris, orchestrele BBC, Orchestra Sinfonica Siciliana, RTE National Symphony Orchestra din Irlanda ş.a. A dirijat concertul aniversar Britten 100th Birthday, susţinut alături de muzicieni din Berliner Philharmoniker şi concertul intitulat Violins of Hope, alături Berlin Philharmonic Strings, pentru a marca comemorarea a 70 de ani de la eliberarea de la Auschwitz.

Tânărul violoncelist Ştefan Cazacu se bucură, la doar 26 de ani, de o carte de vizită ce reprezintă baza unei cariere de succes: educaţia complexă primită de timpuriu într-o celebră familie de muzicieni, studii muzicale universitare urmate la Bucureşti şi la Viena, numeroase premii în diverse competiţii naţionale şi internaţionale, apariţii, în ipostază solistică, alături de toate orchestrele simfonice din România, dar şi recitaluri pe scene din Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania ş.a. Ştefan Cazacu şi-a început formarea muzicală la 6 ani, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu!

Accesul la concertele organizate la Sala Radio este permis până la ora 18:50 şi publicul este rugat să respecte cu stricteţe regulile de acces afişate la intrarea în incinta clădirii şi pe site-ul www.orchestreradio.ro.

Biletele se găsesc în format electronic pe www.iabilet.ro şi în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele Muzica, IQ BOX, Uman şi pe terminalele Selfpay. Online, puteţi plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde în ţară. Biletele se pot achiziţiona şi de la Casa de bilete a Sălii Radio.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.