Unu din doi români „se dau pe net”
|Mai mult de jumătate dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani nu au folosit niciodată Internetul, în timp ce mai puţin de o treime dintre gospodăriile din România au acces la o conexiune de mare viteză.
Potrivit datelor colectate de EUROSTAT în perioada ianuarie-martie 2011, mai mult de jumătate dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani nu au folosit niciodată internetul.
De asemenea, potrivit aceluiaşi raport, mai puţin de o treime dintre gospodăriile din România au acces la internet cu o conexiune de mare viteză.
Aceste cifre plasează România pe ultima poziţie în UE, potrivit Eurostat, unde media este de 24 de procente.
Cu toate acestea, potrivit comunicatului institutului de statistică al Comisiei Europene, media europeană a scăzut în ultimii cinci ani cu 18 puncte procentuale, de la 42% în 2006, când aproape trei sferturi dintre români (74%) nu utilizaseră niciodată internetul.
Pe locul al doilea urmează Bulgaria (46%), apoi Grecia (45%), Cipru şi Portugalia (41%), respectiv Italia (39%).
Ungaria figurează cu un procentaj de 28%, Cehia cu 24%, în timp ce în Suedia, Olanda şi Danemarca doar 5-7% din populaţie nu a avut contact cu spaţiul virtual.
În privinţa accesului la internet, Eurostat estimează că 47% dintre familiile din România au la dispoziţie o conexiune de internet, faţă de 14% în 2006, procentaj care plasează România pe penultimul loc în UE, devansând doar Bulgaria (45%).
De notat mai este faptul că în ultimii cinci ani media UE de utilizare a internetului a crescut, de la 49% la 73%.
Totodată, numărul gospodăriilor cu acces la internet de mare viteză a urcat în România de la 5% la 31% în perioada analizată, cel mai scăzut procentaj din Europa, în timp ce media UE a crescut de la 30% la 68%.
În Olanda, Suedia şi Danemarca procentajul se ridică la 94%, 91%, respectiv 90%.
Şi în privinţa comerţului on-line, ţara noastră se situează pe ultimile locuri, în Uniunea Europeană.
Potrivit EUROSTAT, numai 13% dintre utilizatorii de internet din România au comandat produse sau servicii prin acest mediu, faţă de 58% cât se înregistrează la nivelul Uniunii Europene.