Tunisia. Impresii de călătorie. Ep 3. Aventuri nisipoase.

După primele impresii şi câteva recomandări de călătorie în Tunisia … cred că a venit momentul să descoprim şi motivele pentru care ai putea alege o vacanţă în această destinaţie. De la bun început subliniez că excursiile opționale dau tot farmecul unei vacanțe/concediu în Tunisia. Un aspect foarte important de avut în vedere dacă alegi o vacanță în Tunisia ar fi că NU vi doar pentru hotel, plajă, piscină și mare. Dacă vrei asta, mai bine mergi în Turcia, Grecia și Bulgaria. Dar dacă alegi Tunisia, ar fi păcat să nu vezi Sahara, Coloseumul și multe alte lucruri care sunt pe aici şi despre care vă spun imediat …   Am început cu recomandările pentru că aceste aspecte mi se par extrem de importante pentru o călătorie/vacanţă liniştită şi reuşită pe pământ African. Sahara și off roadul de visPentru că mai mult ca sigur nu vei veni în Tunisia doar pentru relaxare, stat în hotel și plimbat pe străduțele din zonă … îți recomand să îndrăznești să te aventurezi în mai multe locuri, organizat. Nu după cum te taie capul. Prima și cred cea mai mare atracție este Sahara. Cu nisipul perfect și soarele arzător. Ca să vă priască vizionatul fotografiilor de mai jos vă recomand să daţi un play la piesa de mai jos şi … enjoy the story.

Aici vă recomand un fel de trei în unu. O excursie de 2 zile și o noapte în deșert. Evident, că din această excursie opțională nu vor lipsi călăritul cămilei și un off road pe nisipul saharian (şi multe obiective de văzut).   La plimbatul cu cămila prin deșert … obligatoriu va trebui să te costumezi cu o pelerină care te va proteja de nisipul foarte fin din Sahara. Nu știu cum îi spune exact la pelerina asta dar întreaga costumație, pelerină plus șal pe cap, costă doar 2 dinari. Pimbatul timp de o oră cu însoțitor (de obicei tineri de până în 18 ani) 15 dinari. Senzația va fi … de vis.

În timpul plimbării, de obicei pe la început, va fi cineva pregătit cu un aparat foto semiprofesional să surprindă momentul tău de glorie în timp ce mergi pe o cămilă costumat ca un beduin (arpoape) în deșert. Dacă vrei acele fotografii … te vor costa 4 dinari una. Deh, unde te mai pozezi tu pe camilă în deșert :)) Mai mult ca sigur îți va face chiar două fotografii iar dacă mergi cu un grup mai mare … va fi și o poză de grup (sau chiar două). Dacă vrei să le iei toate pozele … la ultima poți să obți un preț mai bun. În rest la celelalte nu se negociază. Doar ești în Sahara și oamenii aia trebuie să mănânce și ei ceva, nu ?

A doua parte a acestei mici aventuri de două zile cuprinde și un off road. Acum poţi să îl iei cum vrei … off road sau safari. Eu îl văd mai mult un off road pentru că de animale nici nu poate fi vorba. Poate doar câte o gânganie pe ici pe colo sau o cămilă ameţită de soare.

Traseul de off road este unul foarte interesant. Printre orpirile de pe traseu se numără și fostele platouri de filmare din războiul stelelor. Dacă ești fan războiul stelelor … atunci aceasta este soluția cea mai bună pentru o mică excursie.

Atenţie însă pentru cei care au rău de maşină sau care nu stau bine cu tensiunea. Off roadul presupune şi trecerea printr-o zonă asemănătoare cu una de testing pentru maşinile 4×4 … cu urcuşuri, coborâşuri şi înclinări la unghiuri … mai mari decât eşti obişnuit. Un fel de testing off road. Tot aici ar fi bine să ai grijă la scăfârlie pentru că altfel te alegi cu nişte cucuie foooaaaarte frumose 🙂

Un alt aspect foarte important la această aventură de 4-5 ore este unde nimerești în jeep. De obicei are 7 locuri. Locurile cele mai bune sunt cel din dreapta şoferului şi cel de pe mijloc, de pe bancheta a doua (din spate). Mai ales dacă eşti înalt și inevitabil lung în picioare. Celelalte locuri, cel din stânga și dreapta spate … stai bine … dar îți cam fuge peisajul prin fața ochilor. Utimele două sau trei locuri sunt în portbagaj (da … cam pe unde este portbagajul la o mașină).

Aceste locuri sunt doar pentru persoanele care au sub 1,70 metrii. Altfel o să stai cu genunchii la piept și nu vrei să te bați singur cu genunchii în gură prin Sahara. Presupun. `Acum … fiecare cu plăcerea lui.

Tot în plimbarea cu jeepurile prin off roadul tunisian … mai ai un obiectiv foarte interesant. Oaza din munţii Chebika. Un mic sfat ar fi să NU VĂ ÎNCĂLȚAȚI ÎN SANDALE pentru că este ceva de urcat și coborât.

 

Ca un mic sfat referitor la plimbările prin deșert, fie că este vorba despre cămile sau off road … luați cu voi un aparat foto cât mai mic, nu semi/profesionale. Altfel s-ar putea ca la final să aveți surprize neplăcute din cauza nisipului fin.

Pe scurt … dacă vă interesează cum arată programul acestei aventuri … `iotel

Prima zi

Dimineața devreme, după micul dejun plecare din hotel. Primul popas este El Jem, cu vizitarea coloseumului roman (cca. 1 oră). Mai departe, trecând prin apropierea orașului Sfax, se ajunge la Matmata. Prînzul se servește într-un restaurant cu specific berber. Vizitarea unor locuințe berbere între stânci. Sosire la Douz, cină și cazare. Seara sau dimineața devreme, plimbare pe cămile (opțional – cca. 12 TND), printre dunele de nisip ale deșertului Sahara.

A doua zi Dimineața, după micul dejun, plecare spre lacul sărat Chot El Jerid. Oprire pentru fotografii. Plecare spre Tozeur. Vizitare facultativă (cca. 45 TND/pers.) a orașelor vechi, cu mașini de teren, pâna la oazele din munții Chebika și Tamerza. După prânz se continuă drumul spre Kairouan, al patrulea oraș sfânt al islamului. Popas pentru fotografii, la moschee și vizitarea unui magazin de covoare. Revenire la hotelul ales.

Am înschis ghilimelele.

Un lucru bun de ținut minte. Pe drumul până la plimbarea cu cămilele ai pe drum și o zonă în care vei întâlni locuințe în pământ (troglodiți). O vizită … sunt mai mult ca sigur că va fi binevenită atât pentru voi (drumul este destul de lung) cât și pentru ei.

La plecare nu uita însă să oferi ceva în schimb gazdei pentru amabilitatea de a te primi. Și un dinar este bine primit decât nimic. Nu se vor supăra dacă vei face poze. Nu muşcă.

Revenind un pic la plimbarea cu cămila.  Mai poţi face o extrem de scurtă plimbare cu cămila și în fața coloseumului din Tunisia, un alt obiectiv de văzut dacă tot ai ajuns până aici. Dar această plimbare este mult prea scumpă, cam 10 dinari 10 metri. În schimb îți poți face o poză pe cămilă lângă coloseum. Eeeee !? Alt peisaj.

Bine de știut. La orice plimbare cu o cămilă este bine să ai în calcul faptul că pe urmă îţ vor mirosi hainele … în special partea din dos. Nu în toate cazurile … sunt şi excepţii. Iar un ultim sfat legat de cămile … atenție la coborare. Atât îţi spun. Încearcă doar să te ți bine altfel o să dai cap în cap cu bietul animal.

O noapte în deșert

Sună foarte aventuristic dar acest lucru mai mult ca sigur se va petrece la un hotel. Nu te gândi că vei dormi la cort că … nu se va întâmpla. Dar … o noapte sau chiar mai multe sunt posibile la un hotel chiar foarte bun dacă vrei să tragi o serie de fotografii sau să pictezi. În rest … cred că imaginile de mai sus vorbesc de la sine. Eu am petrecut noaptea în deşert la Sahara Douz Hotel. Din păcate nu am reuşit să fac poze şi să mă familiarizez foarte bine cu acest hotel pentru că am fugit printre dune cu un jeep să iau parte la o cină tradiţională în deşert … despre care am să vă povestesc data viitoare. Până atunci, o parte din drumul către această cină tradiţională a decurs cam aşa …

 

5 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.