ASAP Recycling Park revine la Electric Castle, alături de Lidl România, cu jocuri noi și energie sustenabilă
|
Pentru al patrulea an consecutiv, ASAP România aduce la festivalul Electric Castle o inițiativă care transformă sustenabilitatea într-o experiență interactivă, educativă și distractivă. Între 16 și 20 iulie, ASAP Recycling Park, în parteneriat cu Lidl România, invită publicul să redescopere reciclarea prin jocuri, provocări și premii.
Conceptul ASAP Recycling Park a atras, în edițiile anterioare, peste 38.000 de participanți, devenind unul dintre cele mai populare spații non-muzicale din cadrul festivalului. În 2025, parcul eco de distracții revine cu patru jocuri inspirate din teme de mediu, dintre care trei sunt complet noi, concepute special pentru această ediție. Toate urmăresc același obiectiv: să transforme reflexele sustenabile într-un gest firesc și cool pentru generația tânără.
ASAPONG invită participanții să arunce mingi în recipiente colorate, asociind corect tipurile de deșeuri. CUVÂNTULASAP – varianta eco a celebrului joc Wordle – testează vocabularul de mediu printr-un joc de cuvinte, iar PICTOGRAMASAP provoacă jucătorii să descifreze concepte ecologice din pictograme. La BASCHETASAP, participanții trebuie să arunce mingile în coșuri corespunzătoare diferitelor materiale reciclabile.
La fiecare joc câștigat, participanții adună ASAPUNCTE. Cu cinci puncte astfel strânse, pot învârți ROATASAP și descoperi premiile pregătite în stil sustenabil: tricouri, totebags și landyards ASAP, borsete, ochelari de soare și șepci Lidl, articole în ediție limitată ASAP x Electric Castle, precum și merch ASAP din edițiile trecute sau de la alte proiecte ale Fundației The Institute upcycled by ASAP. Toate premiile oferite sunt gândite să ducă mai departe mesajul sustenabilității într-un mod vizibil și cool.
ASAP Recycling Park aduce sustenabilitatea în mijlocul acțiunii de la Electric Castle, iar inițiativa se extinde și în online prin ASAP Eco Challenge – o provocare care încurajează conținutul creativ cu impact pozitiv. Cei prezenți la festival sunt invitați să posteze un video reel scurt, ca reel sau story pe contul de Instagram sau de TikTok, cu tag @asap_romania și @lidlromania, care surprinde un comportament eco-friendly adoptat în timpul evenimentului — de la colectare separată și refolosirea paharelor, până la utilizarea unor accesorii reutilizabile sau alegerea unui mijloc de transport sustenabil propus de echipa festivalului, cum ar fi autobuzul sau trenul. Cele mai autentice și originale 3 postări vor fi premiate cu 3 produse la alegere din merch-ul ASAP de la EC.
„ASAP Recycling Park s-a transformat, de la an la an, într-un spațiu de întâlnire între distracție și conștientizare. Ne dorim ca tinerii să asocieze sustenabilitatea nu cu reguli și obligații, ci cu gesturi firești, simple și chiar distractive. Prin jocuri, premii și provocări creative, îi încurajăm să se implice, să învețe și să realizeze că fiecare alegere contează. Pentru noi, e important să rămânem consecvenți și autentici – reciclăm și idei, și materiale – și construim o experiență relevantă, care să lase ceva în urmă, dincolo de festival.” – a subliniat Mihaela Tutunaru, coordonator al programului ASAP România.
Prin această experiență eco-educativă din cadrul Electric Castle, echipa ASAP continuă angajamentul din edițiile 2023 și 2024 de reducere a risipei. Pentru aceasta, o mare parte din materialele, decorurile și echipamentele folosite provin din edițiile anterioare, menținând astfel un demers sustenabil autentic, coerent și constant în timp.
ASAP Recycling Park este deschis zilnic între orele 12:00 și 20:00, în perioada 16–20 iulie, în cadrul Electric Castle, și va fi amplasat în proximitatea magazinului Lidl din festival.
Programul de distracții al ASAP Recycling Park și alte informații despre jocurile din acest an se vor regăsi în perioada următoare, dar și în timpul festivalului, pe conturile de social media Facebook, Instagram și TikTok.
***
Parteneri media: Rock FM.
Organizație parteneră: Ambasada Sustenabilității în România.
***
Despre ASAP România
ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute, care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectare separată și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură unitară pentru colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din România. În prezent, programul e activ în peste 1.700 de școli din 36 de localități și municipii reședință de județ din România, informațiile despre colectare separată și reciclare ajungând la peste 600.000 de elevi din ciclurile preuniversitare.
Mai multe informații despre program, pe asap-romania.ro.
ASAP este un program susținut de Lidl România, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.