Tunisia. Impresii de călătorie. Ep 2
|După ce ieri v-am povestit despre prima impresie … sunt totuși o mulțime de lucruri pe care le auzi înainte de a veni pe pământ african și sunt cât se poate de bune toate sfaturile. Începând cu cele de pe siteul ministerului român de externe până la cele oferite de siteurile de travel.
Pornind chiar de la aspectul culinar … până la recomandările de a negocia tot ce cumperi. Nu chiar de oriunde ci doar de la vânzătorii ambulanți. De exemplu … un șal pentru a te feri de razele soarelui, la un preț bun, de doar un dinar, îl poți obține de la vânzătorii ambulanţi de pe lângă Coloseum. Da. Un dinar pentru că în Tunisia totul se negociază până la ultimul dinar.
Ca să fiu și mai bine înțeles. Poți de exemplu să ajungi cu un obiect vestimentar pentru care vânzătorul iți cere inițial 30 de dinari, ajungi să îl iei și cu 5 dinari. Da, este o diferență enormă dar probabil cel mai bun exemplu că totul se negociază aici. Mai puțin apa. Asta o găsești mai greu pe gratis (eventual de la hotel la all inclusive). Totul depinde de felul în care negociezi și cât de bine te pricepi să negociezi.
Dacă nu îți place să negociezi, caută magazinele mari și ai terminat balamucul cu negocierea.
Cel mai bun sfat … dacă ajungi în locuri publice, piețe, parcuri samd ai grijă să nu te bagi în mulțime pentru că s-ar putea ca în stânga și în dreapta drumului să te aștepte și niște hoți de buzunare dacă nu mai mult sau mai mulți. Am avut neplăcuta surpriză să obverv cum 3 inși dintr-un parculeț de distracții au mers aproape un km după mine până la o stație de taxiuri. Evident că nu am mers singur ci într-un grup de cel puțin 2 persoane. Așadar deplasatul singur teleleu … este de evitat. Dacă te arde buza de shopping … mergi cu cel puțin încă o persoană în afara hotelului.
Atenție însă și în hotel. La unele dintre ele vei da prin lobby şi peste tunisieni tineri care de abea așteaptă să te conducă într-un club în care … să spunem doar că vei plăti mai mult pe o bere decât de obicei. Dacă mai sunt şi două-trei domnişoare … tentaţia va fi şi mai mare. Oricum ar fi .. distracția cred că este garantată
La capitolul culinar lucrurile nu sunt așa cum par. Mi-am luat două țepe culinare de zile mari. Nu vă gândiți că mi-am dat stomacul peste cap cu nuș ce fel de mâncare, dar, la un moment dat, am crezut că mănânc salată de vinete și zacuscă sau ceva asemănător. Și știam că … De fapt am dat peste o pastă iute. Nu i-am reținut bine numele dar este o chestie tradițională. Dar nu iute ca ardeiul ardelenesc/oltenesc/moldovenesc sau dobrogean. Mâncarea iute de la noi este apă de ploaie. În schimb nu reușesc să înțeleg cum manâncă tunisienii atât de iute. Din câte am înțeles au dimineți în care mănâncă acea pastă direct cu pâine. Ori este o glumă fantastică ori … nu știu ce să mai cred.
În schimb părerea despre mâncarea tunisiană poate fi foarte uşor schimbată cu o seară tunisiană în deşert.
Deși mă așteptam să dau peste o mulțime de feluri de mâncare, care mai de care mai plăcut condimentate, simțurile mi-au fost rapid înșelate de această pastă iute și de salata de crudități executaaată ca la mama acasă, daaaaaar cu ceva iute. Obligatoriu. Dacă nu are ceva iute în ea, nu este tunisiană. În rest, cuscușul este la putere.
Cât despre experiențe … nu vei duce lipsă, mai ales dacă te vei lăsa purtat de farmecul fiecărui loc în parte.
Ce ar mai fi de adăugat este că NU este recomandat să vi de capul tău aici ci printr-o agenție de turism … măcar locală dacă nu altfel. Un aspect important pentru o călătorie frumoasă în Tunisia îl consider transportul, mai ales că deplasările pot fi un adevarat calvar dacă nu ai idee încotro te îndrepți și nu stăpânești destul de bine franceza. Engleza este cam a treia limbă prin Tunisia din câte am observat.
Treaba cu banii este extrem de simplă. 1 euro este aproximativ 1,90 dinari, cel puțin pe la recepțiile hotelurilor. În rest nu îți recomand să schimbi bani pentru că nu vei primi nici un fel de chitanță sau altă hârtiuță care să ateste că ai cumpărat dinari. Asta pentru că s-ar putea să ai nevoie de ea la plecare în aeroport (moment în care ar fi bine să scapi de toți dinarii pe care îi ai prin buzunare). Atenție. În zona verde NU poți să cumperi nimic cu dinarii rămași prin bujunare.
Prin Tunisia este recomandat să plătești doar în dinari. Asta și pentru ca să nu te încurci la rata de schimb valutar la tocmeală. Oricum marea majoritate a comercianților acceptă doar dinari … deci … Treaba este rezolvată.
Pe de altă parte, dacă te-a mâncat undeva și ai închiriat o mașină … ar fi bine să ai foarte mare grijă la felul în care ceilalți conduc pentru că depășirile sunt … la modul cât se poate de extrem. Adică se fac la limita limitei iar dacă nu se poate … încap cu greu și trei mașini pe o bandă dublă de mers. Cum ? Nu am văzut … am închis ochii. Glumesc evident dar la chestia cu depășirile nu glumesc … Se frânează mult iar prioritatea în astfel de situații este cu susul în jos.
Referitor la carburant. Mai mult ca sigur vei avea nevoie să şi alimentezi maşina la întoarcere, nu doar să o returnezi fără nici o zgîrietură. În anumite locuri, pe marginea drumului vei da şi peste vânzători ambulanţi de carburant.
Carburantul este de contrabandă şi vine din Libia. Calitativ nu ştiu să vă spun cum este dar călăuza a zis că este mai bun decât cel de la pompă. Evident că nu vă recomand … dar într-o situaţie de urgenţă …
Peisajul din Tunisia este într-un contrast fantasctic. Începând de la case cu sau fără geamuri, la case foarte bine aranjate. Același lucru se petrece și în cazul peisajului. Adică de la vegetație în nord, la un peisaj deșertic spre sud (unde de altfel te așteaptă nisipul și praful saharian. Exact, praful saharian … ăla care atunci când strănută o cămilă ajunge până în București.
În rest am văzut pe ici pe colo în loc de garduri, cactuși sau garduri vii de cactuși.
Palmierii … evident că sunt la ordinea zilei.
Te aștept și mâine pe blog pentru alte minunății de pe meleaguri africane 🙂