La pas prin Rhodos

Nu aș fi crezut că voi ajunge și la capătul Greciei anul acesta. Cât este lumea de mare, dacă vrei să te ascunzi în vacanţă pe o insulă dar să ai parte de condiţii mai mult decât decente de cazare …Rhodos poate fi o alegere bună. Dar cu grijă la soare. Ardeee !!! Mai devreme spuneam că Rhodos face parte din categoria destinaţiilor pe care eu consider că merită vizitate o singură dată în viață și așa cum trebuie. Asta mai ales că lucrurile pe care le poţi face pe cea mai mare și cea mai estică insulă dintre insulele grupului Dodecaneze în Marea Egee … nu sunt foarte multe (părerea mea). Sunt suficiente cât pentru o escapadă de 7 zile departe de aerul oblic al Europei.

În timpul zborului nu foarte lung până pe insulă am apucat să îmi arunc un ochi pe câteva recomandări și locuri de neratat din Rhodos. Am făcut poate cel mai bun lucru pentru că insula nu este o destinație pe care să o abordezi fără o minimă băgare de seamă despre ce e pe acolo. Imediat ce am ajuns în Rhodos, am luat aparatul foto pe umăr şi am plecat să văd ce e prin oraşul înscris din anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Probabil că am început greşit când m-am aruncat pe străzile înguste ale cetăţii.

Sunt multe lucruri de văzut și mai ales gustat prin orașul vechi din Rhodos încât nu merită să stai doar o jumătate de zi.

Dacă aș reveni aş alege mai întâi să fac un tur al oraşului vechi. Nu turul clasic pe care îl veţi găsi prin toate pliantele, ci un altul, mai lung pe lângă zidurile cetăţii. Nu este spectaculos dar vă puteţi face o idee despre dimensiunea oraşului vechi şi încercările la care au fost supuse zidurile. Nu este foarte lung traseul dar este un punct de plecare foarte bun. Presat de timp eu am reuşit să parcurg cam jumătate din acest traseu. Un alt traseu și mai interesant ar fi acesta.

Între zidurile cetăţii există şi astăzi viaţă. Dacă vreţi să vă mutaţi şi voi … pot să vă spun că este loc pentru toată lumea. După plimbarea lungă pe străzile oraşului vechi … mai mult ca sigur vă va prinde noaptea în partea de nord a oraşului. Indiferent de locul în care se află cazarea … drumul spre aceasta nu ar trebui să fie prin altă parte decât pe faleza oraşului, în special din zona portului. Seara, chiar noaptea, este o fugă de zgomotul şi forfota de peste zi din oraşul vechi. De fapt toată energia se mută din partea veche în cea cosmopolită a rhodosului.

Lângă portul din Rhodos, cel despre care se spune că ar fi fost păzit de marele colos, într-o seară, am dat peste o serbare. Nu pe stradă ci în catedrala situată pe faleză. Am văzut aici o comunitate care încă păstrează legături strânse cu istoria tumultoasă. Nu înţeleg greaca nouă şi nici pe cea veche dar am reuşit să mă prind că în unele din cântecele lor se făcea referite la otomani.

Chiar dacă străzile oraşului nou sunt mai bine organizate decât cele din oraşul vechi (aproape ca în Barcelona), inevitabil te rătăceşti la un moment dat. Cu franceza, engleza, italiana şi germana te descurci de minune. Pentru un localnic, de obicei, discutia începe cu „de unde eşti”, iar spre surprinderea mea românii încă sunt bine văzuţi pe insulă. La prima vedere. S-ar putea să mă înşel. Este destul de greu să te plictiseşti într-o vacanţă în Rhodos. Doar în Rhodos ai trei laturi ale oraşului pe care merită să le descoperi, să le trăieşti, să le experimentezi şi să le guşti. Modern, antic și medieval.

Cum se lasă seara probabil că cel mai indicat loc unde să servești cina și să îți petreci timpul liber rămâne partea cosmopolită a orașului care … este destul de scumpă. Poate că unul din cele mai interesante locuri unde să îți petreci o seară cel puțin este la … sky barul boutique hotelului Diana.

Per total, dintr-o vacanță de 7 zile, mai mult de 2 zile nu aș acorda orașului pentru că sunt și alte lucruri interesante de văzut, gustat și experimentat prin toată insula.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.