Academia Română de Ceasornicărie, școală după model elvețian, premieră pentru învățământul dual românesc

Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București (11-14 aprilie, Circul Metropolitan București) a debutat cu o premieră absolută: absolvenții de gimnaziu pot alege acum, dintre numeroasele oportunități de carieră oferite de școlile profesionale din Capitală, una cu totul specială. Academia Română de Ceasornicărie (ARC), proiectul educațional inovator creat după modelul școlii elvețiene și beneficiind de susținerea industriei de profil din Elveția, își propune să pregătească o generație de ceasornicari specializați pentru piața națională și internațională a orologeriei de lux. Cursurile sunt gratuite, sunt organizate în parteneriat cu Liceul Tehnologic Ion I.C. Bratianu – București și durează 3 ani.

Conform unei analize Allied Market Research, piața globală a ceasurilor de lux a fost evaluată la 43.661,8 milioane USD în 2019 și se estimează că va ajunge la 51.317,3 milioane USD până în 2027.  Pe lângă statutul conferit proprietarilor, atributele comune ale ceasurilor de lux sunt disponibilitatea limitată, distincția socială, exclusivitatea, calitatea excepțională și prețurile ridicate. Nu există o definiție oficială a ceasului de lux – în accepțiunea generală, prețul unui ceas de lux pleacă de la 1.200 USD și poate ajunge la sume astronomice, de cateva milioane. Unele dintre cele mai scumpe ceasuri din lume sunt modelele Breguet Grande Complication Marie-Antoinette (25 milioane GBP), Patek Philippe Grandmaster Chime (24.1 milioane GBP) sau Paul Newman Rolex Daytona (13.5 milioane GBP). 

Creșterea cererii pune presiune pe industria orologeră: angajatorii, nu doar din România, ci și din Europa de Vest, în special Elveția, vorbesc de multă vreme despre o criză a reparatorilor. Meseria modernă de ceasornicar este în acest moment apogeul științei și practicii micromecanice. Iată ce companii prestigioase sunt dispuse să îi școlească pe tineri direct de pe băncile școlii pentru fabricarea și întreținerea ceasurilor de mii de euro și să le ofere diferite burse. 

ARC își propune să formeze și să îndrume prima generație de ceasornicari români specializați în ceasuri elvețiene, high-end. Pe lângă Liceul Tehnologic ”Ion I.C. Brătianu”, cel mai important parteneriat ARC, din punct de vedere educațional, este cu cea mai faimoasă școală internațională de orologerie din Elveția, WOSTEP – Neuchatel, după al cărui model educațional vor fi instruiți și elevii români. Programa de învățământ pentru perioada de instruire practică și orele de laborator este preluată din Elveția și adaptată cerințelor autohtone, astfel încât specializarea de ceasornicar este acreditată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, acreditare valabilă în România și Uniunea Europeană.   

Florica Millea, Director, Liceul Tehnologic ”Ion I.C. Brătianu”: „Am rămas fascinată de arta ceasornicarului, de poveștile care sunt în spatele realizării fiecărui ceas, de anii de cercetare, proiectare, testare, până la realizarea acestui mic obiect, care este o adevărată operă de artă. Am rămas impresionată de oportunitățile care se deschid prin această meserie a mecanicii fine, de multitudinea de joburi pe piața internațională de muncă, de perspectiva acestei industrii de ceasuri din întreaga lume. Parteneriatul Liceului Tehnologic ”Ion I.C. Brătianu” cu HOROLOGIVM – Laborator de Orologerie a dat un nou start în activitatea noastră profesională din învățământul dual. Echipa implicată în acest proiect este formată din oameni minunați, dedicați, care dovedesc multă înțelegere, sunt dornici să coopereze și să se implice în formarea abilităților și competențelor necesare viitorilor specialiști  în acest domeniu.”

Mihai Ceciu, proprietar și fondator HOROLOGIVM: ,,HOROLOGIVM, inițiatorul acestui proiect educațional, susține planurile viitoare prin oferte de muncă imediate și sigure, în cadrul echipei noastre și ale partenerilor noștri, pentru absolvenții învățământului dual cu specializarea ceasornicar, învățământ sponsorizat de asociația ARC – Academia Română de Ceasornicărie, sperând astfel să creștem împreună prima generație de ceasornicari profesioniști! Programe școlare elvețiene, burse generoase, traininguri în Elveția, la cele mai faimoase firme de ceasuri elvețiene, angajare sigură, imediată și foarte avantajoasă după finalizarea studiilor, în țară sau străinătate, sprijin în deschiderea propriului business după terminarea studiilor (pentru cei cu înclinații antreprenoriale), practică pe ceasuri/mecanisme exclusiv elvețiene și cursuri susținute de specialiști din Elveția și România sunt promisiunile noastre pentru cei care vor lua în considerare cariera de ceasornicar.”

Florin Niculescu, proprietarul companiei elvețiene Tavannes Watch Company: ,,Reintroducerea în România a învățământului profesional pentru meseria de ceasornicar e un proiect care e foarte important pentru mine. Fiind român și activând în industria orologeră elvețiană de peste 20 ani, îmi doresc sa vad cât mai mulți specialiști romani care fac diferența în această lume a luxului și perfecțiunii. Când un român devine proprietarul uneia dintre cele mai importante manufacturi elvețiene de mecanisme, așa cum e Tavannes, atunci este clar că specialiștii români își pot pune amprenta pe istoria orologeră elvețiană, iar proiectul ARC urmărește exact asta.”

Ion Schiau, proprietarul Albini Prassa, companie specializată în comerțul și dezvoltarea mărcilor de ceasuri în România: ,,Am intrat în lumea orologeriei la sfârșitul anilor ‘90. Am crescut și am trăit într-un oraș în Elveția, Bienne, unde se fac multe mecanisme de ceasuri și sunt reprezentate multe branduri. Sunt legat de România, care este o piață foarte interesantă, unde avem nevoie de ceasornicari, unde meseria aceasta este foarte valoroasă. România a fost înainte de Al Doilea Război Mondial un loc foarte dinamic pentru industria orologeră. Din păcate, multe s-au pierdut de-a lungul drumului. Astăzi aveți posibilitatea de a porni o carieră foarte interesantă, o carieră pe care voi o desenați cum vreți, la fel ca mecanismul unui ceas.”

Târgul de Meserii organizat de Primăria Municipiului București, prin Direcția de Cultură, Învățământ, Turism și Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS este un spațiu în care talentele se întâlnesc cu oportunitatea. Evenimentul organizat între 11 și 14 aprilie în cadrul Circului Metropolitan București reunește liceele cu profil dual și 33 de companii de top ce vor oferi timp de 4 zile elevilor bucureșteni posibilitatea de a descoperi beneficiile sistemul de învățământ dual.  

Elevii claselor a VIII – a au posibilitatea de a participa la sesiuni de training și informare susținute de către cele mai mari companii din București, care sunt pregătite să școlarizeze și apoi să angajeze elevii absolvenți ai învățământului dual. O componentă importantă a primei ediții o reprezintă vizitele elevilor participanți la sediul operatorilor economici implicați în proiect. Academia Română de Ceasornicărie își așteaptă deci viitorii cursanți la Zilele Porților Deschise: din a doua zi de târg, cei care vor să înțeleagă tainele și avantajele meseriei de ceasornicar sunt așteptați la sediul HOROLOGIVM din Strada Popa Lazăr 5-25, București. 

Zilele Porților Deschise

12-14 aprilie 

Zilnic, între orele 10.00-14.00

  • Prezentare condiții de lucru, avantaje, oportunități  
  • Turul laboratorului Horologivm   
  • Proiecții video, demonstrații în timp real    
  • Q&A cu fondatorul programului, Mihai Ceciu

Înscrieri la [email protected]

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.