Cea mai mare orgă din sud-estul Europei răsună la Sala Radio

Joi, 23 ianuarie (ora 19:00), publicul bucureştean va avea ocazia să asculte cea mai mare orgă din sud-estul Europei (7.600 de tuburi): orga Sălii Radio, construită în Cehia, în 1960. Orchestra Naţională Radio va interpreta Concertul în re minor pentru orgă şi orchestră de Händel, sub bagheta dirijorului József Horváth şi în interpretarea solistică a lui Dan Racoveanu – orgă.

În aprilie 2000, Dan Racoveanu a interpretat la Ateneul Român, în primă audiţie în România, coralele din Colecţia Neumeister de J. S. Bach (descoperite în 1984). Tot în Anul Bach, a organizat în premieră în România, la Ateneul Român, primul festival de muzică barocă pe instrumente de epocă.

Seara de la Sala Radio se va deschide cu uvertura Rosamunde semnată de compozitorul austriac Franz Schubert, creată pentru premiera piesei de teatru cu acelaşi nume semnată de Helmina von Chézy, scriitoare de origine germană.

A doua parte a concertului propune publicului cunoscuta lucrare a lui Felix Mendelssohn Die erste Walpurgisnacht (Prima noapte a Walpurgiei), bazată pe poemul lui Goethe şi descriind un conflict între ritualuri păgâne şi forţe creştine. Evenimentul se va derula cu participarea soliştilor vocali Sorana Negrea (alto), Liviu Indricău (tenor), Daniel Filipescu (bariton), Filip Panait (bas) şi a Corului Academic Radio (dirijor Ciprian Ţuţu).

Evenimentul va fi dirijat de József Horváth, a cărui activitate artistică este legată în primul rând de Opera Naţională Română Cluj-Napoca şi de Opera Maghiară din acelaşi oraş. Ca dirijor invitat, acesta a condus orchestrele filarmonicilor din ţară, a fost aplaudat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, Orchestrei de Cameră Radio şi Orchestrei Simfonice RTVE din Madrid şi a dirijat, de asemenea, la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Iaşi, Opera Naţională Timişoara, Opera Braşov, Opera Naţională din Budapesta. A fost iniţiatorul şi directorul artistic al Festivalului Internaţional Liszt 200, organizat la Opera Maghiară din Cluj, în 2011. La Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2016, i s-a acordat Premiul pentru cel mai bun dirijor, pentru premierele derulate sub bagheta sa la cele două opere clujene.

După studii urmate la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi la Academia Sibelius – Helsinki, Dan Racoveanu a participat, atât în calitate de organist cât şi de dirijor, la cursurile prestigioaselor academii: Academia de Muzică Veche – Innsbruck (Austria), Academia Bach – Porrentruy (Elveţia), Academia Internaţională Bach – Stuttgart (Germania).

În 1992 a înfiinţat ansamblul baroc Continuo specializat în practica interpretativă a perioadei barocului, pornind de la studiul surselor de epocă. La Biserica Lutherană, în calitate de organist, cantor şi dirijor al corului Martin Luther a organizat stagiuni de concerte de orgă, camerale şi corale. A susţinut numeroase recitaluri în Germania, Elveţia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia, Irlanda, Anglia şi în ţară şi promovează literatura de orgă la patru mâini, realizând transcripţii după Enescu, Lipatti, Mendelssohn, Wagner. Din 2007 este invitat anual la Atelierele de Muzică Veche de la Tréport (Franţa) pentru a susţine masterclass-uri.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.