Coregraful Gigi Căciuleanu dansează pentru Măiastră

Gigi Căciuleanu este invitatul special al Galei Premiilor Radio România Cultural care va avea loc pe 30 martie, pe scena Teatrului Odeon. Artistul va veni special de la Paris cu un moment dedicat fostei sale profesoare şi partenere de dans, Miriam Răducanu, supranumită de el Măiastra, care va primi, din partea Radio România Cultural, Premiul de Excelenţă.

Cariera lui Gigi Căciuleanu a fost profund influenţată de Miriam Răducanu pe care artistul o consideră: „o singularitate pe scena lumii, a dansului românesc şi, în general, în viaţă”.

Relaţia specială dintre Miriam Răducanu şi Gigi Căciuleanu a început încă din anii de şcoală ai lui Gigi. „Când a intrat în sala de clasă am simţit un fel de magnetism, magnetism de trăsneală. Ea a venit şi ne-a spus: o să improvizăm. Iar eu i-am improvizat şi atunci cred că ne-am îndrăgostit unul de altul. A fost dragoste la prima vedere pentru că am descoperit o nouă etapă a libertăţii”, a spus Gigi Căciuleanu, într-un interviu pentru Radio România Cultural.

Debutul ca dansator al lui Gigi Căciuleanu este, de asemenea, strâns legat de întâlnirea cu Miriam Răducanu. „Am debutat chiar în şcoală fiind, într-un spectacol al lui Miriam Răducanu, la Teatrul Mic, în urmă cu peste 50 de ani”, spune artistul în acelaşi interviu în care îşi aminteşte cum chiulea de la şcoală ca să vadă spectacolele profesoarei sale: „Primul lucru pe care l-am văzut era un moment în care ea ridica mâna, într-un gest lent, încet, homeopatic. Această mână se ducea spre ochi şi se contopea cu arcada. Atunci mi-am dat seama că gândul se poate dansa. Am mers acasă şi le-am spus părinţilor că eu vreau să dansez cu această doamnă”.

Unul dintre momentele importante din cariera celor doi artişti este reprezentat de Nocturnele din anii ‘60, de la Teatrul Ţăndărică, evenimente culturale atipice pentru acele vremuri prin libertatea de care dădeau dovadă. Timp de cinci ani, Gigi Căciuleanu şi Miriam Răducanu au repetat prin casele oamenilor şi au dansat împreună, construind spectacole de referinţă în istoria culturală bucureşteană. „Începusem să dansăm prin case, la oameni, pentru că nu aveam o scenă unde să ne facem spectacolele. Cine avea un salon mai mare sau o cameră, se dădeau mobilele la o parte şi Miriam şi Gigi veneau şi dansau. Noi am crezut că la Ţăndărică vom dansa de câteva ori dar a fost atâta lume de am dansat cinci ani de zile”, îşi aminteşte Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu şi Miriam Răducanu se reîntâlnesc, aşadar, pe 30 martie, pe scena Teatrului Odeon, unde Radio România Cultural îi va acorda artistei care a revoluţionat dansul modern din România, Premiul de Excelenţă.

Prezenţa lui Gigi Căciuleanu la Gala Premiilor Radio România Cultural este sprijinită de compania JTI şi Fundaţia Art Production.

Accesul la Gala Radio România Cultural se va face pe bază de invitaţii care pot fi solicitate la numărul de telefon 021.303.1515, de luni până vineri, între orele 9:00 şi 14:00, sau la adresa de email [email protected].

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural şi va fi înregistrat şi redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.