Cu mașina pe Cote d’Azur

Nici un alt moment nu este mai bun să vorbești despre vară decât acum când frigul te caută pe la toate încheieturile. Și ce alt loc din Europa e mai frumos decât Mediterana. Să treci prin fiecare loc din jurul mediteranei și să guști din farmecul fiecărui loc în parte … îți ia ceva timp. O săptămână s-ar putea să nu fie suficientă.

Elementul aproape nelipsit din unele vacanțe, mașina, este un prieten de nădejde și în această situație. De la bun început menționz că nu fac reclamă croazierelor sau vreunui pachet turistic de acest gen. O să mă limitez doar la plăcerea de a descoperi pe repede înainte unul din cele mai frumoase și mai cunoscute locuri din sudul Franței. Cote d’Azur. Locul preferat nu doar al celor cu bani mulți. Pe alocuri chiar și al bicicliștilor care se pregătesc de Marea Buclă.

Pentru  Cote d’Azur, decât să vi cu mașina de acasă, mai bine închiriezi una. Pentru o perioadă de 7 zile eu am găsit o ofertă de 150 de euro la care se adaugă o asigurare full casco de 100-130 euro pentru orice eveniment. În total 250 de euro + un plin de motorină și dorințele tale ar trebui să fie satisfăcute. Acum mai rămâne doar să găgești pe hartă Sanremo, Monaco, Antibes, Cannes, Sainte-Maxime și renumitul Saint-Tropez etc Unul din cele mai bune puncte de plecare este Nice. Aici vă pot recomanda o cazare bună. Probleme deosebite sunt mai degrabă cu locurile de parcare decât cu orientarea prin oraș.

Să mergi de altfel pe Promenade des Anglais, mai mult ziua decât noaptea, este o plăcere pentru orice șofer. Noaptea, s-ar putea ca plăcerea să îți fie știrbită de câteva personaje mai mult sau mai puțin domnișoare.

Tot pe zi, dar un alt loc unde am lăsat mașina în parcare pentru un moment de repaus, a fost The Castle Hill (Colline du Chateau). Locul de unde de fapt ar trebui să înceapă orice vacanță în Nice. Iote și de ce …

Iar dacă tot sunteți aici, la doar câți metrii mai încolo, puteți intra în Cours Saleya Market. Mai mult ca sigur gusturile vă vor fi puse la un mic test. Aici parcarea este subterană și are un cost per oră de 2-3 euro. Mult la prima vedere dar decât să îți pierzi timpul căutând un loc de parcare pe spațiile gratuite, mai bine câștigi o oră pentru căscat gura, nu?

Una dintre cele mai frumoase opriri, în afară de colindat prin orașe, cafenele, magazine și alte minunății culinare care îți asaltează papilele, este Chateau de la Chevre d’Or. Este poate cel mai deosebit loc unde poți să îți pierzi 2-3 ore printre pereții unui castel încă locuit. Recomand o cafea sau un ceai cald aromat la oricare dintre mesele de aici. 

Până în acest moment cred că deja te-ai obișnuit cu stilul de condus al francezilor și mai ales cu drumurile lor și delimitatoarele lor de benzi, în special cu cele pentru transportul în comun. Nu încerca sa le încaleci sau să le treci în viteză. Vor da cu mașina de pământ de o să îi sară toate șuruburile.

Mai cred că până acum v-ați obișbuit deja și cu peisajul de coastă care îți taie răsuflarea. Dar și cu micile porturi cochete și pline de farmec și de un aer boem. Mai multe opriri în orice momente sunt binevenite. În acest caz nu este recomandat să te uiți la acul de la carburant.

Când veți merge în schimb spre Saint-Tropez, ar cam trebui să vă uitați bine la carburant. Drumul nu este unul confortail, este destul de îngust pe alocuri, umed (dacă prindeți o zi mai închisă) și cu pietre pe carosabil din loc în loc. Dar asta nu este un impediment să nu mergeți până în celebrul orășel, să vă înghesuiți la o cafea și ceva bun pe faleză și să admirați … cam tot ce se arată pe acolo. După ce v-ați săturat de admirat opulența, în spate, printre străduțe se ascunde un alt oraș, unul mai cald, cochet și mai plăcut într-o zi senină când străzile înguste sunt scăldate pe rând de razele de soare. Mai mult, oamenii pe care îi veți întâlni aici sunt ceva ai calzi decât năsoșii de la țârm.

Altă locație pentru care eu aș alege o zi întreagă și nu doar o trece de câteva ore este Cannes-ul. Sau mai bine, vă puteți alege o cazare interesantă prin Cannes astfel încât să vă puteți plimba liniștiți seara sau dimineața, mai ales că aveți ce vedea și gusta pe aici. Câteva idei, aici.

În rest, unul din cele mai bune sisteme de orientare în spațiu, gratuite, pe care l-am testat în ultima deplasare a fost MapFactor. A funcționat de minune în versiunea free.

În rest, încercați să respectați limitele legale de viteză. Amenzile sunt al naibi de scumpe, iar drumurile de pe malul mării sunt foarte aglomerate în zilelele libere.

Vacanță frumoasă !

Mai multe imagini aici.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.