Drumul naționalei de fotbal de la locul 5 în lume, la penultimii în grupă

În ultimii 20 de ani, naţionala de fotbal a României a participat la şase turnee finale, din care trei campionate mondiale şi trei campionate europene.

Cel mai bun parcurs al selecţionatei României în cadrul unui turneu final a fost la Campionatul Mondial din 1994 şi Campionatul European din 2000, când tricolorii au reuşit să ajungă până în sferturile de finală.

Cu toate acestea, în intervalul 1990 – 2010, anul cel mai rodnic ca număr de puncte pentru fotbaliştii români în prestaţiile din preliminariile Campionatului Mondial şi cele ale Campionatului European a fost 1997.

Primul turneu final, după `89, la care naţionala de fotbal a României a participat a fost Campionatul Mondial din Italia din 1990, unde România revenea pe scena mondialului după o absenţă de 20 de ani.


Grafic: Evoluţia naţionalei României de fotbal în ultimii 20 de ani, în cadrul ediţiilor Campionatelor Mondiale şi Europene la care a participat, inclusiv meciurile din preliminarii. La realizarea graficului au fost acordate trei puncte pentru fiecare victorie şi un punct pentru egal

După disputarea meciurilor preliminare, România participa la Campionatul Mondial din Italia de pe primul loc al grupei 1 de calificare, cu 9 puncte acumulate.

În preliminariile Campionatului Mondial din `90, România a obţinut 4 victorii, un egal şi a fost învinsă o singură dată.

Din Grupa B a Campionatul Mondial din Italia, România a reuşit să se califice în faza şaisprezecimilor după ce a obţinut o victorie, un egal şi o înfrângere, dar a fost învinsă la loviturile de departajare de către Irlanda.

La numai doi ani de la ratarea întâlnirii cu naţionala Italiei în optimile Campionatului Mondial din 90, din cauza golaverajului, selecţionata României nu a reuşit să se califice la Campionatul European de fotbal din 1992.

În grupa a doua preliminară a calificărilor pentru Campionatul European de fotbal din 1992, România s-a situat pe locul al treilea cu patru partide câştigate, două egaluri şi două înfrângeri.

Mondialul din SUA, o nouă şansă … ratată

După ratarea calificării la EURO 1992, România a fost aproape să rateze şi accesul la Campionatul Mondial din 1994.

La jumătatea preliminariilor, tehnicianul Anghel Iordănescu l-a înlocuit pe Cornel Dinu în postul de selecţioner, şi cu trei victorii în ultimele trei meciuri, între care un succes cu Belgia la Bucureşti şi unul în Ţara Galilor, România avea să meargă la turneul final din Statele Unite.

Din prima grupă a Campionatului Mondial din ’94, România reuşeşte să ajungă până în sferturile de finală unde pierde în urma loviturilor de departajare în faţa Suediei.

Aceasta urma să fie şi cea mai bună participare a naţionalei României pe scena unui turneu final din ultimii 20 de ani.

Doi ani mai târziu, Naţionala României se califică pentru a treia oară consecutiv la Campionatul Mondial.Aflată pe un trend ascendent, naţionala României a revenit şi la Campionatul European, participând la EURO 1996 în Anglia, unde însă a pierdut toate meciurile din grupă în faţa Franţei, Bulgariei şi Spaniei.

În 1998, România reuşeşte să se califice în Grupa G a Cupei Mondiale din Franţa de pe prima poziţie a grupei preliminare dar se opreşte în faza şaisprezecimilor.

Ultimul turneu final al “generaţiei de aur”, aşa cum a fost denumită selecţionata din care făcea parte Gheorghe Hagi, a fost Campionatul European din 2000 din Olanda şi Belgia.

Aici, naţionala României s-a oprit în şaisprezecimile competiţiei unde a fost învinsă de campioana mondială Italia cu 2-0.

Noua componenţă a naţionalei nu a reuşit să calce pe urmele “generaţiei de aur”

În următoarea perioadă naţionala de fotbal a României nu a mai reuşit să se califice la un turneu final.

Tricolorii au ratat pe rând prezenţa la mondialul asiatic din 2002, în urma unui baraj pierdut cu Slovenia şi apoi au încheiat în afara locurilor de calificare pentru Campionatul European din 2004 şi mondialul german din 2006.

La Campionatul European din 2008, tragerea la sorţi nu au fost de partea României pentru că naţionala de fotbal a picat în grupă cu echipe puternice, făcând aproape imposibilă accederea în fazele superioare ale competiţiei.

Următoarea campanie pentru un turneu final, cea pentru Mondialul din Africa de Sud, din 2010, a început dezastruos pentru naţionala României.

Primul meci a adus un eşec, 0-3 cu Lituania la Cluj-Napoca, apoi remiză cu Franţa la Constanţa, înfrângeri cu Serbia tot la Constanţa şi cu Austria în deplasare, iar Victor Piţurcă a fost demis, locul său fiind luat de Răzvan Lucescu.

Pentru Campionatul European din 2012, deşi Naţionala României de fotbal a început campania de calificare promiţător, următoarele meciuri s-au dovedit să nu fie de bun augur.

După cinci meciuri disputate până acum naţionala României se află pe penultimul loc al grupei de calificare la Campionatul European din 2012 cu 5 puncte.

Următoarele meciuri ale naţionalei României de fotbal sunt programate pe 3 iunie cu Bosnia şi Herţegovina, pe 2 septembrie returul cu Luxemburg, 6 septembrie cu Franţa, 7 octombrie cu Belarus şi 11 octombrie cu Belarus.

Anghel Iordănescu, cel mai lung mandat de selecţioner

Antrenorul Anghel Iordănescu a condus naţionala peste şapte ani, pe parcursul a două perioade (1993-1998 şi 2002-2004).

Acesta este urmat de tehnicianul Victor Piţurcă cu peste cinci ani de mandat la echipa naţională.

Cu toate că sub comanda lui Anghel Iordănescu naţionala României a reuşit să se califice la mai multe turnee finale, fotbaliştii români au reuşit să câştige mai multe puncte în cadrul competiţiilor finale, inclusiv preliminarii, în timpul mandatului lui Victor Piţurcă.

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.