Focus Plus – ateliere de educatie cinematografica pentru elevii scolii Gimnaziale nr. 14 „Sfantul Bartolomeu” din Brasov

Asociatia PATRUPETREI continua programul Focus Plus la Brasov pentru al treilea an consecutiv, propunand elevilor scolii Gimnaziale Nr. 14 „Sfantul Bartolomeu” o experienta de scoala de vara in care vor invata sa creeze film documentar.

Pe parcursul lunii iulie, organizatorii au conceput o serie de ateliere menite sa dezvolte creativitatea, gandirea critica si sa ofere tinerilor notiunile tehnice si artistice necesare pentru a vedea realitatea imediata cu un ochi de cineast si pentru a spune in mod eficace povestile care ii afecteaza si ii inconjoara.

Sub indrumarea mentorilor, participantii vor realiza un documentar scurt, care sa reflecte realitatea vietilor lor cotidiene, provocarile cu care se confrunta, dar si nevoile comunitatii. Printre tehnicile folosite in cadrul atelierelor se numara: analiza imaginii dinamice, a sunetului, operare video si inregistrare sunet, compozitie, sunet, precum si post-productie.

Calendarul atelierelor Focus Plus este:

5, 6, 24  iulie: Ateliere performative (Gabriel Spahiu)
8 – 26 iulie: Atelier de creatie si dezvoltare a spiritului critic (Andrei Dudea – Laura Capatana-Juller)
29 iulie – 1 august: Atelier de montaj video (Andrei Dudea – Maria Balanean)

„Ne bucuram sa aducem Focus Plus anul acesta in scoala Gimnaziala Nr. 14 «Sfantul Bartolomeu» Brasov. Focus e un program de educatie cinematografica prin care ii invatam pe tineri cum sa faca film documentar, e gandit ca o scoala de vara, iar atelierele se vor tine pe parcursul lunii iulie. Pe langa atelierele de film documentar am reusit sa adaugam in Focus Plus o serie de ateliere performative pe care le va tine actorul Gabriel Spahiu si o serie de ateliere dedicate montajului, care cred ca vor imbunatati colaborarea dintre elevi si vor influenta in sens pozitiv rezultatul final. Pe dumneavoastra, dragi cititori, va asteptam la proiectia filmului documentar, in toamna, la Centrul Cultural Reduta si la Street Delivery Brasov. Pana atunci ne bucuram de vremea frumoasa din Brasov pentru ca mai e putin si incepe Focus Plus.” – Andrei Dudea, presedintele PATRUPETREI si initiatorul Focus.

Mentorii programului Focus Plus au experienta indelungata in cinematografie: Andrei Dudea a lucrat ca director de imagine pentru proiecte de film documentar, fotograf si regizor pentru multiple proiecte culturale si filme de scurt metraj. Colaboreaza cu HBO Max, E-Romnja, Greenpeace, Fundatia Pact, ICR sau Fundatia Ratiu; Gabriel Spahiu are mai mult de optzeci de filme in portofoliu, incepand din anul 1998. Este actor de voce, teatru si film, om de radio si vedeta de televiziune; Laura Capatana-Juller este journalist, expert media si regizor de film documentar, cu experienta indelungata in media din Elvetia, Germania si Romania; Maria Balanean este editor de film, a studiat designul de sunet si este expert in antropologie vizuala.

Proiectul Focus a fost lansat in 2019 si isi propune promovarea gandirii critice, a valorilor civice si a cetateniei active in randul tinerilor, in special din comunitati dezavantajate, cu acces limitat la cultura. Focus a fost implementat pana acum in judetele Brasov, Calarasi si Ialomita, iar filmele realizate de elevii din Brasov, Galbinasi, Sohatu, Cazanesti si Progresu pot fi vizionate online.

Proiect finantat de Municipiul Brasov. Continutul acestui proiect nu reflecta neaparat pozitia Municipiului Brasov si nu implica nici o responsabilitate din partea acestuia.

Focus Plus este un proiect implementat de PATRUPETREI,  cu sprijinul Inspectoratului scolar Judetean Brasov si Centrului Cultural Reduta.

Parteneri: scoala nr. 14 Bartolomeu, Facultatea de Psihologie  si stiintele Educatiei UNITBV, SNSPA –  Facultatea de stiinte Politice, Asociatia Oricum, Festivalul Culmea, Street Delivery Brasov.

Recomandat de: Radio Guerrilla.

Parteneri media: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Biz Brasov, Bookhub, Carturesti, Cinefan, Daniel Urda, Educatie Privata, filme-carti.ro, Gokid, Happ.ro, Haute Culture, IQads, Itsy Bitsy, iuhuu Brasov, La pas prin Brasov, Litera9, MovieNews, NewsBV, Observator Cultural, PRwave, Revista Golan, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti.

PATRUPETREI este un start-up care isi propune realizarea unor demersuri culturale si sociale prin intermediul artei cinematografice.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.