Ia românească, sărbătorită în toată lumea pe 24 iunie

Joi, 24 Iunie, sărbătorim Ziua Internațională a iei. În ultimii ani, Ziua Internațională a bluzei românești a devenit un eveniment cu adevărat global, iar astăzi evenimentul este marcat în peste 50 de țări și 300 de localități de pe șase continente. Ziua iei a intrat în programul anual al muzeelor ​​și instituțiilor culturale din țară și străinătate, fiind sărbătorită atât de ambasadele României, cât și de misiunile diplomatice din România.

Bluza românească, prin numele său original, nu este o simplă bluză țărănească tradițională, ci a devenit un simbol al României, cu legendele, poveștile și semnificația sa profundă. Cu originile îndreptate cu mult înapoi în vechea civilizație dacică, a devenit un brand de țară autentic în ultimii ani, mulți designeri incluzându-l în colecțiile lor. Nume precum Tom Ford, Yves Saint Laurent sau Jean Paul Gaultier au găsit o sursă autentică de inspirație în îmbrăcămintea românească. Semnele și simbolurile brodate pe bluza românească nu sunt doar decorațiuni întâmplătoare, ci fiecare are semnificația sa, în funcție de regiune sau persoana care a lucrat-o sau a purtat-o.  

În această zi, românii și cei care iubesc și apreciază România și cultura iei, sărbătoresc această zi prin portul unei ii-cămașă tradițională românească și, de asemenea, organizează evenimente dedicate iei. Un astfel de eveniment va fi organizat la Casa Timiş care sărbătoreşte Ziua Internațională a IEI. 

Iubitorii portului popular român sunt așteptați să se bucure de această splendidă zi la Casa Timiş, îmbrăcați în straie de sărbătoare și astfel să descopere tradițiile fermecătoare ale românilor în cadrul unei EXPOZIȚII DEOSEBITE cu II, realizată în foișorul Casei Timiş.

Iuliana Tudor, o româncă autentică, promotoare a culturii tradiționale românești în cânt și port, ne va spune povestea acestui veșmânt, de ce ne reprezintă doar pe noi, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut și care este alfabetul așezat pe ie. Iuliana va fi alături de noi împreună cu încă doi artizani care ne vor povesti şi arăta cum noi românii, de secole, coasem şi scriem poveşti pe iile românești!

Casa Timiş organizează CONCURSUL “Povestea RomânIEI mele” – în care oaspeții vor avea ocazia să împărtășească povestea IEI pe care o poartă şi să câștige premii speciale precum ii tradiționale, o degustare de vin Casa Timiș sau o selecție specială de vinuri. Chef Nico Lontras alături de Echipa Casa Timiş vor pregăti pentru oaspeții noștri un meniu autentic românesc, meniu ce sărbătoreşte tradițiile unice ale românilor şi vă invită să vă reîndrăgostiți de gustul autentic românesc, ridicat la rang de artă.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.