Mic ghid de călătorie la Londra

Ştiu că a trecut multă vreme de atunci şi poate că multe lucruri s-au schimbat între timp dar unele locuri nu se schimbă niciodată. Şi aici mă refer locurile care trec de bariera timpului şi până la un doamne fereşte cutremur devastator ele vor rămâne în acelaşi loc pentru mulţi ani.

Mă refer la în primul rând la locuri precum Londra, Barcelona şi de ce nu Veneţia (chiar dacă ultima dintre ele are mai multe şanse să fie înghiţită de ape decât celelalte). Aceste locuri, pe lângă multe altele, le consider obligatorii de văzut în viață.

Le-am descoperit pe toate cele amintite mai sus (pe lângă multe alte locuri despre care am să vă povestesc – şi eu – de acum încolo) ca un amator. Nu am căutat nimic deosebit despre locurile respective înainte de a ajunge acolo (poate din cauza timpului) şi m-am lăsat împins doar de dorinţa de a vedea lumea, de a descoperi locurile aşa cum sunt în realitate, nealterate de gânduri sau poveşti.

Bine, recunosc, în cazul Londrei a fost cu totul altceva, mai ales având în vedere că a fost prima călătorie – și cea mai scumpă de până acum. Londra este o destinație scumpă. După câteva drumeţi … acum simt nevoia de a le revedea din cu totul alt unghi.

Cu timpul mai mult ca sigur au apărut câteva chesti noi pe ici pe colo, chesti care merită să fie admirate și experientate.

Până acolo … am să încep să desfac puţin cutia cu impresi de călătorie un pic câte un pic.

De ce acum ? Pentru că sunt multe lucruri pe care nu le-am spus despre locurile prin care am ajuns şi am petrecut o parte (mai mică sau mai mare) din viaţă într-un mod care îmi este imposibil să îl uit. Sunt lucruri frumoase pe care ar fi păcat să le ratezi.

Pornind tot de la premisa că o călătorie reuşită pornește cu luni de zile înainte, am să încep cu prima destinație, Londra, pentru care am tocit prin 2007 internetul în stânga și în dreapta cam ce să văd, câte pot să văd în toate zilele disponibile samd

A trecut ceva vreme de atunci dar cred că foarte multe lucruri nu s-au schimbat. Dacă da, atunci vă las pe voi să mă corectați.

Cum ajungi la Londra

Sunt două varinate. Cu avionul (cea mai bună opțiune) sau cu autocarul (dacă ai frică de avion). Evident că cea mai recomandată variantă este cu avionul (zborul nu este unul foarte lung) dar dacă ești fan al drumului exită și această variantă.

Ce ar trebui de știut este că ambele variante te costă la fel de mult, dacă nu chiar mai mult cu autocarul decât cu avionul. Bilete de avion la tarife accesibile pot fi găsite şi aici.

Pentru că de obicei cele mai ieftine bilete de avion sunt pentru aeroportul Luton, este bine de ştiut de la bun început că din Luton până în Londra mai sunt ceva kilomterii buni de parcurs.

Transportul

Una dintre cele mai sigure modalităţi de a ajunge din Luton până în Londra este cu trenul. Există şi opţiunea de autobuz, dar traficul din Londra s-ar putea să vă încurce nişte planuri (mai ales la plecare).

Nu mai ştiu cât mai costă un bilet de tren dar, dacă vreţi, puteţi să vă luaţi încă de la sosire biletul de întoarcere. Deşi nu recomand acest lucru, dacă nu aveţi alte planuri în ultima zi, merită să scapaţi de o bătaie de cap cu statul la vreo coamdă.

În Londra transportul public este împărţit pe mai mult zone, iar cea mai accesibilă modalitate de plată (nu merge ca la noi pe nv) este prin cardul oyster.

London Tube Map Zones
Hartă metrou Londra. Pentru salvare la dimensiune mare click dreapta pe harta-open in new tab-click stanga pe harta deshisa in noul tab pentru zoom-click dreapta-save as 🙂

Cât costă aproximativ abonamentele o să vă dați seama la fața locului în funcție de perioada pe care vreți să o petreceți la englezi sau cât de mult aveți nevoie de transportul în comun si nu numai. Până acolo puteţi să vă faceţi o idee aici.

Ce să vezi prin Londra

La acest capitol sunt atât de multe de spus încât nu știu dacă are rost să vă trântesc un pomelnic de obiective care cred eu că merită să fie văzute sau nu. O parte din ce să vezi prin Londra se regăsește chiar pe pagina de internet a transportului în comun.

Evident sunt o mulțime de ghiduri peste ghiduri cu ce să experimentezi … iar probabil că unul dintre cele mai bune ghiduri este cel oferit de către cei de la Lonely Planet (nu la-am consultat) … dar cred cu tărie că cel mai bun ghid în Londra esti tu. De ce.

Pentru că în funcție de cât demult vrei să îți tocești încălțările sau vrei să safurezi un pic mai mult din spiritul britanic îți vei da seama ce vrei să vezi și ce nu.

NU vei putea cuprinde tot sau tot ce este important mai bine spus într-o singură vacanță în Londra. Exact din acest motiv nu am să vă ofer o listă foarte mare de obiective de văzut. Tocmai și pentru că multe dintre lucrurile frumoase se întâmplă fără să fie știute cu mult timp înainte.

Unul dintre aceste lucruri este dining street din Covent Garden. Din câte știu această cină se organizează o dată pe săptămână.

Mai departe lucruri care merită văzute măcar pe dinafară dacă nu vizitate se numără St Paul’s CathedralWestminster AbbeyTower BridgeTrafalgar SquareLondon EyeBritish MuseumBritish MuseumShakespeare’s Globe (aici merită din plin să și vedeți o piesă) și multe alte locuri și lucruri care merită din plin să le luați puțin la puricat în avion (că tot o să aveți timp vreo două ore și jumătate-aproximativ).

Din punct de vedere culinar … sunt multe lucruri care merită încercate. Pe lângă fish and chips şi micul dejun bogat, o experienţă culinară interesantă ar fi în Soho.

Mai multe detalii legate de bucătăriile din Londra, le puteţi găsi aici.

În rest … sper să aveţi o călătorie mai mult decât încântătoare.

Mai jos aveţi nişte … chestii.

Mai multe imagini aici.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.