Mozart, Haydn şi Bartók, la Sala Radio
O călătorie prin clasicismului muzical austriac, prin creaţia a doi compozitori al căror nume a marcat istoria muzicii: Mozart şi Haydn, dar şi una dintre cele mai cunoscute lucrări semnate de apreciatul compozitor maghiar Béla Bartók – suita Dansuri populare româneşti – este ceea ce vă propune miercuri, 27 noiembrie (ora 19:00), Orchestra de Cameră Radio în concertul său de la Sala Radio.
La pupitrul ansamblului se va afla dirijorul român Mihnea Ignat, a cărui activitate artistică a reunit mai ales în ultimii ani succese repurtate pe scene din Spania. În prezent este director muzical al Orchestrei Simfonice din Elche (Spania), a ocupat aceeaşi poziţie la Orchestra Simfonică a Universităţii din Alicante, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Simfonice Radio din Madrid, Orchestrei Simfonice Regale din Sevilla, Filarmonicii din Malaga ş.a şi a fost dirijor asociat al Orchestrei Naţionale Simfonice din Republica Dominicană.
Mihnea Ignat a fost apreciat la cele mai importante competiţii de dirijat din lume: în 2010 a primit premiul special acordat de Orchestra Filarmonică Toscanini, în cadrul competiţiei închinate marelui dirijor Arturo Toscanini (Parma, Italia). De asemenea, a fost semifinalist al Concursului de Dirijat Donatella Flick (Londra, 2008) şi al Concursului Internaţional de Dirijat Georg Solti (Frankfurt, 2008). Este dirijor invitat al Operei Naţionale Bucureşti.
Evenimentul va fi un prilej de a-l aplauda şi pe pianistul Horia Mihail, care va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră nr. 12 de Mozart. În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte în Danemarca, Germania, Spania, Argentina, Chile, Statele Unite ale Americii, China, Malaysia, Japonia ş.a.
Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 104 – Londoneza – ultima simfonie compusă de Haydn (în 1795), care este considerat un adevărat „părinte” al simfoniei. Lucrarea face parte dintr-o suită de 12 simfonii londoneze create de marele compozitor austriac în anii petrecuţi în capitala britanică.
Horia Mihail, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România şi a susţinut apreciate recitaluri în străinătate. După 14 ani de studii în ţară, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995. După ce a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Braşov în 2002, ca solist al Filarmonicii şi membru al cunoscutei formaţii Romanian Piano Trio, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi violoncelistul Răzvan Suma, care a prezentat concerte de succes în ţară şi străinătate.
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte în Germania, Franţa, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Argentina, Chile, Statele Unite, China, Malayesia sau Japonia. Horia Mihail este, de asemenea, implicat în turneele anuale Pianul călător, Duelul viorilor, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, Flautul de aur, alături de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi Vioara lui George Enescu la sate, alături de Gabriel Croitoru.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.
Related
Related Posts
-
„Adio, proștilor!”/ „Adieu les cons!” – comedia cu accente noir care a câștigat șapte premii César, din 9 iulie în cinema
Niciun comentariu | iul. 6, 2021
-
Caiac SMile pune pe schiuri 1.000 de persoane cu dizabilități din România în sezonul de iarnă 2022 – 2023.
Niciun comentariu | oct. 26, 2022
-
ZILELE FILMULUI GERMAN #ZFG15 revin la București în 2023, între 2 și 5 martie
Niciun comentariu | ian. 25, 2023
-
Ai salva un porc de Crăciun ?
2 comentarii | dec. 20, 2011