O vacanță reușită este cea în care te simți răsfățat

O vacanță reușită este una în care hotelul/pensiunea/vila/apartamentul pe care l-ai ales te surprinde într-un mod plăcut sau este exact așa cum îți doreai să fie. Nu? În care personalul hotelului zămbește larg, rezolvă micile probleme fără să strâmbe din nas și îți zâmbește la buna dimineața și la salutul de seară bună.

Această rețetă vreau să cred că a fost bine învățată de către cei din România care oferă servicii turistice sau de transport.

Am avut șansa de a vedea câteva locuri frumoase din lumea asta. Am intrat prin multe hoteluri și pensiuni … ba chiar am vrut să promovez turismul dintr-un anumit județ. Mi-am revenit repede. Nu mă laud pentru că știu foarte bine că sunt oameni care au văzut mult mai multe decât mine. Dar din câte am văzut, trăit și experimentat știu de exemplu la ce să mă aștept de la o destinație sau de la o anumită unitate de cazare. Deci sunt mai greu de păcălit 🙂

Până acum, în domeniul turismului nu am păcălit pe nimeni și nici nu vreau să o fac pe viitor. Mi se pare cea mai josnică modalitate de abordare a unei probleme.

Să revenim la gânduri mai frumoase pentru că este frumos să povesteşti despre travel (mă rog – turism) de fiecare dată când ai ocazia. Fie că revi dintr-o călătorie (chiar și din România) fie că mai primești câte un ghiont pe mail de la BI.

Cu toate că avem o mulțime de variante de cazare într-o destinație și o mulțime de destinații de ales în fiecare an, observ cu stupoare că mulți dintre noi ne limităm la o singură destinație și mai grav la un singur hotel. Dacă ar fi un lanț hotelier aș mai spune dar … Pentru cei care merg în astfel de vacanțe pot să le spun doar atât. Trăiți degeaba. Viața este prea frumoasă ca să îți permiți să o pierzi aiurea într-un singur hotel și o singură destinație.

Este adevărat. Fiecare hotel în parte are farmecul lui. Chiar și din același lanț internațional … fiecare are ceva care îi dă un caracter unic.

În România am observat că în ultimii ani s-au deschis fooaorte multe unități de cazare (căci așa li se spun) interesante. Dacă acum 10 ani le cam căutai cu lupa (exagerez un pic) acum oferta s-ar putea să fie prea mare (părerea mea). Întradevăr … depinde și de perioada din săptămână și din an în care vrei să mergi undeva. Weekendurile spun că  nu sunt suficiente unități de cazare.

Deși nu am mers până acolo să văd ce și cum … Hanul Greweln (propus de cei de la Dafora Turism, aka Dafora Travel) arată destul de bine pentru un popas. Dacă vremea este frumoasă, locul de joacă pare să fie suficient pentru o oră de linişte fără copii prin preajmă. Camerele arată destul de bine … Aproape că sunt rupte de peisajul pe care îl ştim de pe Valea Prahovei şi litoralul Românesc. Arată confortabile, plăcute şi prietenoase. Mai mult, terasa exterioară este îmbietoare vara. Cel puţin aşa arată. Încă nu le-am trecut pragul … dar dacă aş ieşi din România cu maşina (din Bucureşti) m-aş gândi la o noapte de cazare la ei. De petrecut un weekend … este prea departe de mine ca să bat atât drum până acolo doar pentru o cameră impecabilă, o terasă frumoasă vara şi un loc de joacă suficient de mare cât pentru o echipă de fotbal … de copii.

Ca orice turist care vrea să aibă parte de un sejur cât mai bun … undeva … am început să scormonesc după informaţii legate de acest han (în ipoteza în care aş vrea să stau aici una, două sau trei nopţi). Măcar să ştiu dinainte la ce să mă aştept. Din păcate o experienţă (sau cel puţin o părere) mă face să dau puţin înapoi.

The worst food quality i have EVER had in a restaurant: they serve instant soup (with chemicals included), artificial ‘mashed potatoes’, old & funny tasting cheese. Even the lemonade is artificial.

Este părerea unui utilizator de foursquare care la prima vedere are destul de multe alte păreri, bune şi rele, despre alte localuri din România şi par destul de sincere şi fără ocolişuri.

Având în vedere că hanul este de 4 margareto-stele … m-aş fi aşteptat la mult mai multe păreri, atât de bine cât şi de rău. Este destul de simplu să îţi dai seama dacă o părere este din moft sau fondată dacă sunt mai multe puncte de vedere ale altor turişti. Aşa … nu cred că o să îmi fac planuri să iau micul dejun sau orice altă masă în cadrul hanului. Poate doar o bere fără alcool îmbuteliată pe care mă aştept să nu plătesc mai mult de 7 lei. Oricum … din câte înţeleg internetul este fără fir şi moca … deci nu văd ce îi opreşte pe oaspeţi să le dea o notă. Scrie cumva pe undeva că nu e voie să scri despre ei ?

Revin la capitolul cazare. Am verificat pe siteul lor cât mă costă o noapte şi 5 nopţi de cazare .. iar rezultatul este cam piperat pentru o singură noapte. Am încercat 3-4 mai iar tariful pentru o cameră dublă pentru două persoane este de … 170 de lei. Pentru o singură persoană este ceva mai acceptabil 120 de lei. Indiferent de perioadă, în timpul săptămânii, în weekend sau de 1 mai … tariful este … acelaşi. Evident că nu aş veni teleleu la han să dorm o noapte ci împreună cu familia … iar pentru copiii de până la 5 ani ar avea o gratuitate. Ce este peste … se plăteşte. În plus, un aspect care mă face să le calc pragul pe viitor ar fi că nu acceptă animale de companie. Ştiu că este o întreagă polemică pe acest subiect … Şi eu am avut un câine şi am mers în câteva locaţii cu el, dar când ai un bebe mic sunt de evitat pe cât posibil locurile unde sunt acceptate animalele de companie. No Comment !

Din păcate, pe siteul lor nu am reuşit să găsesc dacă oferă şi mic dejun. Din fericire am găsit în altă parte. Oferă şi mic dejun incluse în tarif, dar … dai ceva mai mult. Nu mult … cam 7 lei mai mult decât dacă ai rezerva direct la ei pe site.

Una peste alta … ce mi-a mai atras atenţia la acest han este că ar fi bine să îl evit în preajma weekendurilor pentru că este o locaţie perfectă pentru nunţi, botezuri şi alte chermeze. Deci este posibil să … vrei nu vrei … dansezi cu mirele şi mireasa.  Mai mult, faptul ca au doar 7 camere duble (aşa susţin pe site) mă face să vin aici doar dacă sunt în tranzit şi nimic mai mult.

Cam atât am avut de spus despre Hanul Greweln care mi se pare per total o locaţie buna de nuntă şi de cazat invitaţii care vin de departe.

Dacă vreţi să vă programaţi o nuntă sau vreo chermeză … sau poate doar o noapte sau două … siteul este aici, iar pagina de facebook aici.

În loc de final … sunt chiar curios. Voi cum analizaţi un hotel sau o pensiune dacă merită sau nu să le treceţi pragul ?