Peste 1500 de participanți sunt așteptați la Climate Change Summit în perioada 19-20 octombrie Zeci de conferințe, workshopuri și mese rotunde pe subiectul schimbărilor climatice

Climate Change Summit, primul și cel mai amplu eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat schimbărilor climatice, transformă Bucureștiul pe 19 și 20 octombrie în kilometrul zero al soluțiilor sustenabile. Timp de două zile, peste 1500 de participanți, alături de inovatori, antreprenori, cercetători, reprezentanți ai asociațiilor patronale și de business sau ai societății civile, precum și oficiali guvernamentali și din administrația publică se reunesc pentru o cauză comună: identificarea de soluții aplicabile în multiple domenii pentru provocările aduse de schimbările climatice.

Dacă prima zi a evenimentului, care va avea loc la Opera Națională, aduce în fața participanților peste 50  de speakers, români și internaționali, în paneluri și discuții despre un viitor sustenabil, cea de-a doua zi a Climate Change Summit aduce conferințe, workshopuri și mese rotunde în peste 20 de locații din București, pentru a explora și modela viitorul. Teme precum inovații din domeniul sustenabilității, politici climatice, finanțări verzi și economie circulară, conservarea naturii și acțiuni concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice se regăsesc pe agenda Climate Change Summit 2023. 

Cu un program plin de evenimente și înscrierile pentru participare deschise, Climate Change Summit invită publicul larg să se alăture inițiativei regionale de a combate efectele schimbărilor climatice pe climatechange-summit.org

Conferințe în universități: explorarea provocărilor climatice

În cadrul Climate Change Summit, sesiunea de conferințe va servi drept platformă pentru discuții detaliate pe teme cheie referitoare la schimbările climatice. Aceste conferințe vor avea loc în universități cum sunt Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica, Universitatea de Ştiinţe Agronomice și Medicină Veterinară, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Academia de Studii Economice din București și Universitatea Româno-Americană. Tematicile conferințelor includ start-up-urile verzi, intersecția dintre schimbările climatice și inteligența artificială, practici de agricultură sustenabilă, precum și tranziția energetică cu accent pe sursele de energie regenerabilă. La aceste sesiuni, experți de top, autorități publice, cercetători și lideri din industrie vor împărtăși perspective și soluții privind practicile durabile și inovațiile din diferite domenii. 

Mese rotunde cu oficiali guvernamentali și reprezentanți ai sectorului business pentru viitorul politicilor climatice

Dezbaterile din cadrul meselor rotunde oferă oportunități pentru discuții concentrate și interactive privind chestiuni critice legate de politici climatice. Reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României, Ministerului Energiei și Ministerului Mediului, precum și ai sectorului de business participă activ la aceste discuții, contribuind la dezvoltarea politicilor și strategiilor climatice. Subiectele abordate includ angajamentele internaționale privind clima, abordări legislative ale schimbărilor climatice, cercetarea și dezvoltarea în tehnologiile energetice și rolul autorităților locale și centrale în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Aceste mese rotunde promovează colaborarea între instituțiile guvernamentale și părțile interesate în configurarea politicilor climatice.

Workshop-uri și tururi ghidate: acțiuni concrete în fața schimbărilor climatice 

Atelierele de la Climate Change Summit oferă participanților invitați acces la cunoștințe practice și de implicare activă. Aceste sesiuni vin cu perspective valoroase și soluții practice care se concentrează asupra strategiilor regionale privind clima și a oportunităților de finanțare verde, cum este workshopul „CEE Climate Meeting” ce are loc la Reprezentanța Comisiei Europene în România, unde se întâlnesc membri ai organizațiilor de mediu din CEE pentru a identifica oportunități de colaborare în regiune. 

Workshopul „Conservation of Nature – A Bridge Between Urban and Rural”, care va avea loc în aria naturală Petricani și care include și un tur ghidat, pune accentul pe legătura dintre comunitățile urbane și cele rurale, precum și pe importanța patrimoniului natural în beneficiul comunităților, în timp ce „Green Cities”, workshopul care va avea loc la sediul ONG-ului EFdeN, se axează pe educația în domeniul sustenabilității și rolul vital al tinerilor în acțiunile privind schimbările climatice. 

Futurologul Ed Gillespie, scriitor, poet și speaker inspirațional, specializat în foresight, va susține la Cărturești Verona un workshop despre literatură și acțiuni climatice.

Aceste ateliere oferă participanților instrumente practice pentru a avea un impact pozitiv în problemele climatice.

Climate Change Summit este organizat de Social Innovation Solutions, organizaţie activă în sustenabilitate, impact social şi inovaţie, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale în calitate de inițiator și partener fondator. 

Climate Change Summit are loc la București, pe 19 octombrie la Opera Națională și pe 20 octombrie în alte 20 de locuri din oraș. Evenimentul este deschis publicului, iar accesul se face în baza preselecției aplicanților după completarea unui formular pe site-ul climatechange-summit.org. 

Despre Climate Change Summit 

Climate Change Summit 2023 este organizat de Social Innovation Solutions împreună cu BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator, și alături de Auchan România în calitate de partener strategic, Mastercard – climate partner, Romstal ca partener, cu susținerea Société Générale Global Solutions Center, European Climate Foundation, KangooPack, Energy Policy Group, PORR și IKEA România și partenerii instituționali: Reprezentanța Comisiei Europene în România, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Ministerul Mediului. Printre partenerii organizaționali se numără Confederația Patronală Concordia, Consiliul Investitorilor Străini, Romanian Business Leaders, Coaliția pentru Economie Circulară, Ambasada Sustenabilității, WWF România, EFdeN, Institutul European din România, Fundația Leaders, Envisia, Europe Direct, GEYC, Consiliul Tineretului din România, Carbon Expert, Infoclima, Valea Verde, Global Shapers Bucharest Hub, Solutions., Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, Camera de Comerț Româno-Elenă.


Parteneri media: Euronews, Stirileprotv.ro, Voyo, Radio România Cultural, Agerpres, Hotnews, Adevărul de weekend, The Diplomat, Sustainability Today, Nine O’Clock, CEE Energy News, NewsEnergy, Mindcraft Stories, Școala9, The Woman, Green Report, Green-Forum.eu, Sustenabilitate.Biz, Guerrilla Verde, Inspirators

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Despre Social Innovation Solutions

Misiunea Social Innovation Solutions (SIS) este de a susține indivizi și organizații să înțeleagă transformările viitorului și să dezvolte soluții sustenabile de tehnologie, politici publice și antreprenoriale. SIS organizează mai multe incubatoare și acceleratoare în România și Europa Centrală și de Est, lucrând cu câteva mii de IMM-uri și ONG-uri în fiecare an prin programe precum Academia de Sustenabilitate, Future Makers și Transformator. De asemenea, SIS dezvoltă mai multe platforme de conversații despre sustenabilitate, trenduri de viitor și economie circulară ca Future Summit, Sustainable Futures sau Climate Change Summit și oferă consultanță și programe de executive education în foresight, inovație și sustenabilitate.

Despre BRD Groupe Société Générale

BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Banca operează o rețea de 441 de unități și are active totale în valoare de 74,5 mld. lei (la 30 iunie 2023). BRD deține o poziție de lider pe piața de retail, este un jucător de top pe piața de corporate banking și liderul pieței românești de factoring. Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre cum tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.