Suspans și emoție: Urma, din 6 martie în cinematografe

Urma, debutul în lungmetraj al regizorului și actorului Dorian Boguță, intră în cinematografele din România din 6 martie, distribuit de Transilvania Film. Un policier cu accente de thriller, Urma e o poveste plină de suspans despre secretele pe care le ascund cei de lângă noi.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur și a fost selectat în competiția Spectrum la Cottbus. Pe afiș, nume precum Teodor Corban, Marin Grigore, Irina Rădulescu, Dragoș Bucur, Mădălina Ghenea, Lucian Ifrim, Liviu Pintileasa.

Pentru cele două actrițe din film, Urma este, în feluri diferite, un debut: Mădălina Ghenea se află la primul rol într-o producție românească, iar Irina Rădulescu, fiica regretatului actor Dem Rădulescu, are prima partitură într-un lungmetraj.

Anton (Marin Grigore), un pianist celebru, e dat dispărut. Polițistul (Teodor Corban) care preia cazul află treptat despre destinul zbuciumat al artistului, relațiile sale bizare și deciziile care au declanșat un vârtej de evenimente surprinzătoare. După moartea părinților săi, Anton devenise
obsedat de fericirea surorii sale, Ana (Irina Rădulescu), dincolo de limitele iubirii fraterne.

„În urmă cu mai mulţi ani, familia mea a trecut printr-o dramă, o dramă cruntă, cu care te întâlneşti mai degrabă în filme decât în viaţa reală. E greu să-ţi imaginezi că în viaţă te poţi confrunta cu dispariţia unui om mai mult decât drag. Acel eveniment a lăsat o cicatrice adâncă în sufletul meu şi a celor din preajma mea, iar suferinţa trăită a născut în mine ideea unui film”, spune regizorul Dorian Boguță.


„A ieşit un film cu mult suspans, din care nu putea lipsi emoţia. Iar dacă la final spectatorii vor ieşi de la el şi vor zăbovi puţin punându-şi câteva întrebări despre ce ni se întâmplă nouă, tuturor, îmi place să cred că nu mi-am trăit degeaba o parte din viaţă şi că am lăsat ceva în urma mea”, adaugă regizorul.

Mădălina Ghenea, remarcată pe plan internațional în Youth, al lui Paolo Sorrentino, are un rol cheie în film, al unei femei care deține informații esențiale pentru ancheta poliției. Teodor Corban, un foarte apreciat actor de teatru și film, cu roluri în câteva dintre cele mai cunoscute producții românești recente, și, de curând, vedeta serialului TV Mangalița, are rolul central, al polițistului care investighează cazul. Din teatru vin și Marin Grigore (Sieranevada), care poate fi văzut la Teatrul de Artă din București, și Irina Rădulescu, care joacă pe scena Teatrului Mic.

Filmările au avut loc la București și la lacul Vidradru. Scenariul este semnat de Dorian Boguță și Loredana Novak, imaginea a fost realizată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada), iar montajul îi aparține lui Tudor Popescu. Urma este produs de Hai Hui Entertainment, în co-producție cu Mandragora, Actoriedefilm și Point Film.


Cunoscut ca actor pentru roluri în filme precum Caravana cinematografică, Francesca, Love Building sau Două lozuri, Dorian Boguță are, ca regizor, un portofoliu de scurtmetraje multi- premiate. A început cu 10 (2009), proiectat inclusiv la Namur și TIFF, a continuat cu De azi înainte (2012), nominalizat la Premiile Gopo, Piano (2013), Kazimir (2014), unul dintre foarte
puținele filme de gen românești, Vera (2015) sau Duminică, acesta din urmă răsplătit cu Mențiunea Specială în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2018. Împreună cu Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, a fondat Actoriedefilm.ro, o școală de actorie și companie de producție
cu succese de casă în portofoliu.

SINOPSIS
Anton (Marin Grigore), un pianist celebru, e dat dispărut. Polițistul (Teodor Corban) care preia cazul află treptat despre destinul zbuciumat al artistului, relațiile sale bizare și deciziile care au declanșat un vârtej de evenimente surprinzătoare. După moartea părinților săi, Anton devenise obsedat de fericirea surorii sale, Ana (Irina Rădulescu), dincolo de limitele iubirii fraterne…

NOTA REGIZORULUI
Cu mai mulţi ani în urmă, în viaţa unei persoane foarte apropiate mie s-a întâmplat o dramă, i-a fost răpit copilul şi nu l-a văzut timp de 6 ani. Acel moment a schimbat în totalitate percepția ei faţă de realitate. Eu am încercat să o ajut cum pot, dar mai mult decât să-i fiu aproape nu aveam ce să fac, iar într-un final am ajuns să înţeleg nişte lucruri. În altă ordine de idei, nimeni nu vine pe pământul ăsta fără un rost anume, cred eu, absolut toţi au o menire sau, cu alte cuvinte, lasă o urmă după ei.
Filmul Urma e despre cineva care caută cu disperare să lase ceva în urma sa, doar că ajunge să se joace de-a dumnezeu şi acest lucru duce la consecinţe catastrofale. Dacă e să fiu foarte concis, Urma e despre iubirea perfectă, cea mai profundă şi adevărată care poate exista între doi oameni.
Dincolo de toată filosofia asta, filmul este un thriller, un policier cu multe răsturnări de situaţie şi în care ies la suprafaţă toate gândurile de mai sus.

DORIAN BOGUȚĂ
Cunoscut ca actor pentru roluri în filme precum Caravana cinematografică, Francesca, Love Building sau Două lozuri, Dorian Boguță are, ca regizor, un portofoliu de scurtmetraje multi-premiate. A început cu 10 (2009), proiectat inclusiv la Namur și TIFF, a continuat cu De azi înainte (2012), nominalizat la Premiile Gopo, Piano (2013), Kazimir (2014), unul dintre foarte puținele filme de gen românești, Vera (2015) sau Duminică, acesta din urmă răsplătit cu Mențiunea Specială în Zilele Filmului Românesc la TIFF 2018. Împreună cu Dragoș Bucur și Alexandru Papadopol, a fondat Actoriedefilm.ro, o școală de actorie și companie de producție cu succese de casă în portofoliu.

TEODOR CORBAN
Născut pe 28 aprilie 1957, la Iaşi, Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu – Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988, a jucat pe scena Teatrului „V.I. Popa” din Bârlad, apoi la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, unde joacă în câteva dintre cele mai importante spectacole ale instituției. A avut roluri în câteva dintre cele mai premiate producţii ale regizorilor din Noul Val, precum A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), 4,3,2 şi După dealuri, de Cristian Mungiu, California Dreamin’ (nesfârșit), al regretatului Cristian Nemescu, Poziția copilului (r. Călin Netzer), Aferim! (r. Radu Jude), Un etaj mai jos (r. Radu Muntean). De curând, este vedeta serialului TV Mangalița. Cu regizorul Dorian Boguță a colaborat anterior la scurtmetrajul De azi înainte (2012), rol care i-a adus Premiul de interpretare al Uniunii Cineaștilor din România.

MARIN GRIGORE
Marin Grigore a absolvit cursurile de actorie ale Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”. Este actor la Teatrul de Artă, joacă în numeroase spectacole pe scenele din București și predă cursuri de dezvoltare personală prin teatru. A fost remarcat în Sieranevada lui Cristi Puiu, Urma fiind primul lungmetraj în care are un rol central. A avut roluri în seriale TV precum Mondenii, Ai noștri, Las Fierbinți. Cele mai recente spectacole în care poate fi văzut sunt: Vinovat. Nevinovat (r. Gelu Colceag), Constelații, de Nick Payne (r. George Dogaru), Insomniacii, de Mimi Brănescu (r. Sorin Militaru).

IRINA RĂDULESCU
Irina Rădulescu, fiica actorilor Dem Rădulescu şi Adriana Şchiopu, este născută pe 14 octombrie 1986 şi este actriţă la Teatrul Mic din București. A copilărit în teatru, printre mari actori, iar actriţa Gina Patrichi i-a fost naşă de botez. Prima apariţie pe scenă a fost la vârsta de 7 ani, în rolul Astinax din Sfârşitul Troiei, de Walter Jens, în regia lui Vlad Mugur (1994). Din 2008, joacă pe scena Teatrului Mic, rolurile în care a apărut fiind Miranda (în Furtuna, de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu, 2008), Hermia (în Visul unei nopţi de vară, după William Shakespeare, regia Gelu Colceag, 2011), Celia (în Volpone, după Ben Jonson, regia Vlad Cristache, 2013), Nina (în …ESCU, de Tudor Muşatescu, regia şi versiunea scenică Doru Ana, 2018), Camille l’Espanaye (în Nevermore, după Edgar Allan Poe, regia Dragoș Galgoțiu, 2019), potrivit site-ului www.teatrulmic.ro.
Rolul din filmul Urma este debutul ei în cinema.

MĂDĂLINA GHENEA
Remarcată de presa internațională în Youth, al lui Paolo Sorrentino, Mădălina Ghenea se află la primul ei rol într-un film românesc. Vedeta are un rol central, al unei femei care se dovedește personaj cheie în ancheta poliției. Născută la Slatina, în 1987, Mădălina Ghenea a absolvit Colegiul Național „Ion Minulescu” din oraș, a studiat balet și pian și și-a început cariera în modă la 15 ani, participând ulterior la prezentări pentru branduri și designeri celebri. A atras atenția presei din România odată cu lansarea videoclipului melodiei Il tempo tra di noi, al lui Eros Ramazzotti. A debutat ca actriță în 2011, cu rolul Irinei din filmul italian I soliti idioti. Au urmat roluri în alte două producții internaționale: Razza Bastarda/ The Mongrel (r. Alessandro Gassman, 2012) și Dom Hemingway (r. Richard Shepard, 2013).

DRAGOȘ BUCUR
Dragoș Bucur (n. 1977) este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori ai Noului Cinema Românesc. A studiat actoria la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a debutat pe scena teatrului studențesc Podul, sub îndrumarea lui Cătălin Naum. Debutul puternic în Marfa și banii (2001), regizat de Cristi Puiu, proiectat la Cannes în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, a fost de urmat roluri importante în filme de Radu Muntean (Furia, Hârtia va fi albastră, Boogie, Marți, după Crăciun), Corneliu Porumboiu (Visul lui Liviu, Polițist, adjectiv), Bogdan Mirică (Câini), multe dintre ele selectate la Cannes. Pe plan internațional, este recunoscut pentru rolurile din The Way Back (2009), în regia lui Peter Weir, Ride Along (2014), al lui Tim Story, Délibáb (2014), de Szabolcs Hajdu. Împreună cu Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, a fondat școala de actorie și casa de producție Actoriedefilm.ro, lansând comedii cu succces la public: Love Building (2013), Alt Love Building (2015), Două lozuri (2016).
A obținut Premiul UCIN pentru rolurile din Furia (2002) și Boogie (2008), Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor în rol principal, cu Boogie și Polițist, adjectiv (2009). În 2009, a fost unul dintre cei 10 actori europeni talentați selectați în programul Shooting Stars, prezentat la Festivalul de la Berlin.

Facebook: https://www.facebook.com/urma.legacy/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Js9nWMozzgk

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.