TIFF.22 decolează cu o comedie zănatică despre frica de zbor

Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) va deschide cea de a 22-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023). Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediții care va aduce în fața spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte și cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia. 

Vineri, 9 iunie, de la ora 20:45, mii de spectatori sunt așteptați în Piața Unirii alături de echipa filmului și de alți invitați speciali pentru a sărbători startul unei noi ediții TIFF, într-o seară plină de surprize. Biletele pentru Gala de Deschidere au fost puse în vânzare online – https://tiff.eventbook.ro/

Sigurðsson își testează pentru prima oară umorul negru în limba engleză. Confort nordic este prima sa ieșire din spațiul de confort islandez, deși mare parte din poveste tot acolo se petrece. Filmată în Anglia, Franța și Islanda, comedia este o cursă contra cronometru prin aer și printre nămeți, o aventură improbabilă în care anxietatea e contagioasă, iar paranoia pândește după colț.

Pe principiul cui pe cui se scoate, fobia de mers cu avionul poate fi tratată printr-un zbor de lungă durată, sub supravegherea unui ghid. Cel puțin așa spune cursul exclusivist la care se înscrie un grup deloc eterogen de anxioși. Problemele însă apar rapid și escaladează surprinzător de absurd. Din distribuție se remarcă absolut toți, o dată pentru că fiecare anxios este centrul propriului univers, și apoi pentru că avem de-a face cu nume de excepție cum ar fi Timothy Spall (unul dintre actorii preferați ai regizorului Mike Leigh, protagonist în  Secrets and Lies sau All or Nothing și laureat la Cannes cu un premiu de interpretare pentru Mr Turner, dar familiar publicului larg grație personajului Peter Pettigrew din seria Harry Potter), Lydia Leonard, actriță engleză de teatru și film (The Crown, Ten Percent), Sverrir Gudnason, cunoscut cinefililor pentru rolurile din Ali(e)nare (2021) și Original (2010), sau Björn Hlynur Haraldsson, actor islandez ce a putut fi văzut anul trecut la TIFF în comedia polițistă Cop Secret

Filmul a avut premiera mondială în martie la SXSW Film Festival (SUA) și marchează revenirea lui Hafsteinn Gunnar Sigurðsson la Cluj. Primele sale filme, La răscruce (2012) și Parisul Nordului (2015), au concurat pentru Trofeul Transilvania, iar în 2017 islandezul s-a întors la TIFF cu Copacul vrajbei noastre, o comedie neagră lansată la Veneția, despre lupta pentru teritoriu dintr-o suburbie burgheză islandeză. “Este de departe unul dintre festivalurile mele favorite. M-am îndrăgostit de TIFF acum mai bine de zece ani când am venit la Cluj cu filmul meu de debut. Mulțumesc festivalului pentru încrederea în mine și pentru această relație de lungă durată.”

Northern Comfort va fi ulterior distribuit în România de Transilvania Film.

Filmul este prezentat la TIFF cu sprijinul Scandinavian Films și Icelandic Film Centre.

***

Mai multe informații pe:

tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok


Confort Nordic

Vineri, 9 iunie, 20:45, Piața Unirii

Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023

Regie: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

Scenariu: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Halldór Laxness Halldórsson, Tobias Munthe

Cu: Lydia Leonard, Timothy Spall, Ella Rumpf

E jenant să-ți recunoști fricile, mai ales când e vorba de o fobie de mers cu avionul și ai cumpărat deja bilete de vacanță cu noul iubit. În pregătirea acestei călătorii, Sarah se înscrie la un curs exclusivist menit s-o vindece de teama de zbor, testul final fiind o cursă dus-întors Londra-Reykjavik. Ceea ce pe hârtie sună fezabil devine complicat atunci când din grup fac parte un scriitor ursuz, un inventator, prietena lui influenceriță și un ghid timorat. Odată cu turbulențele, spiritele se încing și anxietatea face loc unui spumos val de paranoia ce transformă călătoria într-o cursă contracronometru la finalul căreia, literalmente, mai zboară cine poate.

Northern Comfort

Friday, June 9th, 8:45 PM, Piața Unirii

Iceland / UK / Germany, 2023

Director: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson

Script: Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, Halldór Laxness Halldórsson, Tobias Munthe

Cast: Lydia Leonard, Timothy Spall, Ella Rumpf

It’s hard to publicly admit your fears, especially when it’s a fear of flying and you’ve already bought holiday tickets with your new boyfriend. In preparation for her trip, Sarah signs up for an exclusive course designed to cure her fear of flying, the final test being a round flight from London to Reykjavik. What sounds good on paper becomes complicated when the group of participants includes a grumpy writer, an inventor, his influencer girlfriend and a shy guide. When turbulence hits, anxiety gives way to a wave of paranoia that turns the journey into a race against the clock at the end of which, literally, every man flies for himself. 


Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Prezentat de: Banca Transilvania   

Cafeaua oficială: Nespresso

Asigurător oficial: Groupama

Sponsori: Mastercard, LIDL, Vodafone, IQOS, TenarisSilcotub, Cemacon, Regina Maria,  MOL România, Ursus, JTI

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.