Vikingii foloseau pietre în loc de busole ?

O știre fenomenală care mi-a atras atenția într-un mod deosebit în această săptămână, cu aportul deosebit al lui

Potrivit unui studiu recent al cercetătorilor britanici, vikingii originari din Islanda ar fi utilizat pietrele polarizate pentru a naviga pe distanţe mari pe mare.

Potrivit BBC, “pietrele solare” i-ar fi ajutat pe vikingi să navigheze pe mare chiar şi în largul coastelor Americii de Nord.

De asemenea, jurnaliştii de la BBC notează că o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a anunţat că vikingii ar fi utiliyat efectul de polarizare pentru a putea naviga pe distanţe mari.

Jurnaliştii britanici spun că vikingii au fost buni navigatori şi au călătorit mii de kilometri între Europa de Nord şi America de Nord.

Dar fără ajutorul unui compas magnetic, instrument descoperit în secolul al 13-lea, ei ar fi trebuit să se bazeze pe alte instrumente de navigaţie pentru a parcurge distanţe mari în orice condiţii de lumină.

Fără stele, care nu ar fi fost la vedere în cursul zilei, soarele ar fi fost cel mai bun element de reper pentru a stabili cursul navelor către destinaţie.

De asemenea, jurnaliştii de la BBC spun că şi în zilele înnorate sau cu ceaţă navigatorii foloseau doar direcţia vântului pentru a se ghida în drumul lor.

Legedele scandinave, citate de BBC, mai spun că unii dintre vikingi ar fi ridicat “pietrele solare” spre cer pentru a încerca să ghicească poziţia soarelui pe cer în momentele în care aceasta era ascuns de nori.

La începutul acestui an, un studiu demonstra că anumite cristalel naturale deformate pot bloca selectiv lumina solară.

Jurnaliştii de la BBC mai notează că “pietrele solare” puteau fi cu uşurinţă despicate şi transformate într-o formă necesară pentru a obţine efectul de polarizare.

 

Add a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.