Zece tari din intreaga lume isi gasesc locul pe harta povestilor

Copii, parinti si bunici, plecam in jurul lumii! Haideti intr-o calatorie virtuala fascinanta care se va transforma intr-o aventura de neuitat! Ce poate fi mai frumos decât sa descoperim impreuna locurile in care se tineau balurile de altadata sau oamenii care au schimbat lumea prin muzica sau talentul lor? Veniti sa aflati legende, obiceiuri, traditii si personalitati din tari atât de indepartate incât ai nevoie de timp de gândire pentru a le gasi pe harta lumii. Si cum ar fi sa aflati toate aceste lucruri prin cel mai jucaus si educativ mijloc – povestea? 

www.afostodata.net lanseaza, prin intermediul platformei online cu acelasi nume, proiectul Povesti in jurul lumii, un concept gândit si realizat special pentru contextul international in care ne aflam. Desi ne e greu sa calatorim in aceasta vara, cu totii suntem cu gândul la vacanta, asa ca acest proiect va duce copiii, parintii si chiar profesorii in zece tari impresionante prin cultura, istorie, geografie: România, Italia, Rusia, China, Mexic, Australia, Germania, India, Egipt si Brazilia. Proiectul este finantat de Start ONG, lansat de Kaufland Romania si implementat de asociatia Act for Tomorrow

Ce inseamna Povesti in jurul lumii?

In primul rând, educatie prin joc. Va fi o joaca serioasa, prin intermediul unor quiz-uri, in care ascultatorii / cititorii / privitorii vor invata expresii si cuvinte precum Buna ziua! sau Multumesc! in limbi diferite, evenimente marcante ale fiecarei tari, locuri unice, personalitati semnificative, legende si traditii explicate pe intelesul copiilor. Ei vor afla, de exemplu, de ce marea e sarata sau cum au ajuns pe cer Soarele si Luna prin intermediul povestilor de pe site, apoi vor putea descoperi câte un quiz pe baza caruia vor aprofunda informatiile despre fiecare loc in parte. 

Tot acest parcurs digital este realizat intr-un mod intuitiv, printr-o harta interactiva pe site-ul afostodata.net, unde copiii isi pot alege in joaca tara preferata. Un singur click le va dezvalui atât povesti din folclorul tarii respective, cât si o fisa online cu informatii, jocuri si activitati ce pot fi facute acasa sau la drum. 

Continutul publicat pe site si in social media va fi sustinut de sesiuni saptamânale pe Zoom, in care copiii vor vorbi cu echipa A fost odata despre fiecare tara in parte. Invitatia va fi lansata pe paginile de Facebook A fost odata si ale partenerilor si cu ajutorul profesorilor/parintilor care isi doresc activitati antrenante pentru copii in aceasta vara. De asemenea, la final de proiect, cei mai activi copii vor primi cufere cu povesti care vor contine o multime de elemente specifice tarilor: harti, cartonase cu informatii, busola etc.

In al doilea rând, Povesti in jurul lumii inseamna un nou proiect de incluziune pe care afostodata.net il dezvolata cu si pentru copiii cu deficienta de auz. De peste doi ani platforma raspunde acestei nevoi, ea fiind omologata ca mijloc de invatare de Ministerul Educatiei si Cercetarii (25.894/I/12.03.2020) atât pentru copii cu deficiente de auz si vedere, cât si pentru invatamântul de masa. De aceea, parte din calatoriile noastre vor fi asistate si de un traducator autorizat de limba semnelor.

Unde gasim povestile si fisele de lucru? 

Timp de zece saptamâni, in fiecare zi de luni, publicul va putea descoperi câte o tara direct pe www.afostodata.net, sectiunea Povesti in jurul lumii. Atât povestile, cât si quiz-urile sunt concepute pentru nivelul de intelegere al copiilor de 6-10 ani si contin nu numai informatii, ci si idei de activitati si jocuri pe care cei mici le pot realiza singuri acasa.

Povestile pot fi accesate gratuit ca stream si ca download pe telefon, pe tableta sau PC. In plus, continutul audio este disponibil si ca Podcast in iTunes si Spotify. Fisele de lucru vor putea fi completate direct pe site, in aproximativ 30 minute, iar copiii vor afla pe loc raspunsurile corecte, astfel incât sa se poata evalua in timp real.

Orice calatorie incepe cu o poveste, nu-i asa?

***

Despre A fost odata

Asociatia pentru Educatie Digitala Bigger Picture dezvolta din aprilie 2018 proiectul afostodata.net, o platforma online gratuita unde povestile sunt reinterpretate intr-o varianta apropiata limbajului de astazi si traduse, pentru prima data in România, si in limbaj mimico-gestual românesc pentru comunitatea de copii cu deficienta de auz. In România sunt inregistrate 23.000 de persoane cu deficienta de auz si cca. 9000 de persoane cu surdocecitate, combinatie deficiente vaz si auz, cu diferite grade de manifestare. Dintre acestia mai mult de 2000 sunt copii.

Dintre prietenii care au dat voce povestilor noastre ii amintim pe Alexandru Tomescu, Andi Moisescu, Monica Davidescu, Andi Vasluianu, Cove, Dani Otil, Marius Constantinescu, Vlad Petreanu, Alexandra Fasola, Alin State, Felicia Filip, Laura Cosoi, Adelin Petrisor, Diana Cosmin, Ioana Bâldea Constantinescu, Robert Diaconeasa., Valentin Eduard Panduru

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.