Adio cozi!
|Timpul liber ţi-l faci. Nu mai încape loc de alte comentari la acest capitol. Cum ți-l faci … depinde de fiecare în parte.
Eu nu am fost foarte norocos și a trebuit să iau toate lucrurile în piept de la 18 ani. Cu tot cu alergatul prin piață (la vremea respectivă nu erau supermarketurile de astăzi) și cu tot cu plătitul utilităților (la ghișeu).
Între facultate și ghișee … ce credeți că uram cel mai mult. Alergatul ca zebzecul de la un ghișeu la altul. Dacă aveam noroc terminam toată alergătura în 2 zile. Dacă nu aveam noroc și dădeam peste cozi … 5 zile. 5 zile înseamnă de fapt o săptămână de luni până vineri, timp pe care sincer nu prea îl aveam la dispoziție pentru că trebuia să lipsesc de la multe cursuri.
Norocul meu a fost că înainte de a pleca la facultate mi-a trecut prin cap să îmi fac un card. Nu din dorința de a mă da mare om de afaceri. Cu timpul s-a dovedit că am făcut o alegere bună pentru că multe dintre utilități le-am plătit fără să mai port grija unde pun banii, în buzunarul de la piept sau la spate. Așadar am mers pe mâna cardului și a băncilor până la capăt și per total am fost mulțumit. Poate și pentru faptul că dacă aveam toți banii pe card … am scăpat de tentația de a cumpăra mărunțișuri de la fiecare ghioșc.
Cu timpul am încercat mai multe bănci, am trecut de la a alimenta cardul la ghișeu … direct la bancomat și încet încet am eliminat dependența de funcționari. Încă o alegere bună pentru că am scurtat timul cu plățile și tranzacțiile bancare de la 5 zile … la 30 de minute cel mult.
Administrativ vorbind mai sunt multe lucruri de pus la punct … dar un prim pas pe care l-am salutat cuviincios a fost posibilitatea de a plăti taxele online. Recunosc, nu m-am aruncat din prima să testez sistemul mai ales că nu alerg după amenzi. Am așteptat să văd dacă o să trăiască isprava …. Și uite că a reușit să supraviețuiască. Ba mai mult … se transformă (vorba melodiei). Adică … cine vrea și cine dorește … poate să plătească taxele și impozitele pentru case, terenuri și mașini, dar și amenzile cu cardul în 188 de primarii, ONLINE sau la POS-urile instalate la ghișeele administrațiilor fiscale.
Pe internet, numărul primăriilor care acceptă plata taxelor și impozitelor aproape s-a triplat în 2012, la 95 de municipalități.
Bună treabă, nu ? Bani pe card să ai și calculator cu o conexiune la internet bună. Iar dacă zici că nu ai timp să treci pe la administrațiile locale să le dai banii cuveniți … atunci data viitoare când mergi la cumpărături caută și unul din cele 18 infochioșcuri instalate în supermarket-urile și mall-urile din sectoarele 2 și 6 din București și Ploiești.
Mai mult, taxele și impozitele locale pentru sectoarele 2, 3 și 4 din București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș pot fi plătite cu cardul în nouă locații special deschise în perioada 4 – 31 martie în centre comerciale, ca urmare a unui parteneriat între Visa Europe, băncile membre din România și primării.
Ma simplu de atât nu poate fi exprimat.
Cu toate acestea lumea se ferește de plățile online ca de ciumă. Uneori le dau dreptate. Alteori nu. Din simplul motiv că … dacă o modalitate de plată te ajută să câștigi ceva (timp) nu văd de ce să o pui la colț din simplul motiv că tu preferi să împingi coada la un ghișeu.
Recunosc, nici eu nu am încercat sistemul de plată al taxelor online pentru că nu aveam ce să plătesc. Dar, acum a venit momentul să vedem ce știe și ce poate să facă sistemul. După ce anul trecut mi-am procurat username-ul și parola (cu semnătură că eu l-am ridicat) de la administrația locală … în 3 minute am terminat cu taxele și impozitele. Mai repede de atât nu cred că se poate. Bani pe card să ai. Cu această ocazie am observat că impozitul pe un an de zile pentru un moped este de doar 3 lei. Cel puțin în minunatul sector 6. În aceste condiții să tot mergi cu scuterul prin Oraș. Problema este că s-a înăsprit legislația și este mai greu să mergi legal. Din păcate … de nici 24 de ore … am măritat scuterul. Și-a făcut treaba pentru mine … așa că l-am dat unei alte persoane mai grijuli decât mine.
Revenind la plata cu cardul a impozitelor … mai multe informații pentru reticenți sunt aici.
Pentru că luna martie am putea să o declarăm de la o poștă … luna eco a anului … pe lângă ora pământului … mai avem o provocare drăguță. Orașul Viitorului. Chiar dacă aveți tendința de a spune că … ar fi mai bine să căutăm acest oraș prin afara României … ar fi frumos să începem să demonstrăm și altfel că putem să avem acesată denumire și în România. Cum ? Plătind online. Pentru început taxele și impozitele. Pe urmă mai vedem cum ne descurcăm. Cine a lansat această provocare a făcut o aplicaţie interesantă.
Cine a dat click pe linkul de mai sus a observat probabil că este redirecționat către o pagină de facebook unde sunt și niște premi pentru cine plătește online. Două smartphone-uri Samsung Galaxy SIII oferite prin tragere la sorți.
Nu aș vrea să fiu cârcotaș dar … dacă mergi pe istoricul trasat de google cu închiderea serviciilor care s-au dovedit a fi un eșec … dacă nu ne folosim de un serviciu gratuit, acesta tinde ori să devină pe bani, ori să fie închis. Nu m-aș mira ca ghiseul.ro să fie închis dacă nu îl va folosi mai nimeni. Sper să nu am gură din aia … și să am unde să plătesc taxele și impozitele și la anul … online. Nu că nu ar fi drăguțe doamnele de la administrația locală … dar timpul liber este prețios. Cel puțin pentru mine.
Păcat că acest sistem nu este implementat și pentru administrația financiară.
PS: Vă rog să nu vă înghesuiți ca să nu faceți cozi și online, da!?