Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Emanuel Pârvu, Marocco/ Mikado participă în competiția internațională TIFF 2022.
|Filmul îi are în distribuție pe Șerban Pavlu, Crina Semciuc și Emilia Popescu și tinerii aflați la debut Ana Indricău și Tudor Cucu Dumitrescu
Marocco/ Mikado, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu, cu Șerban Pavlu, Crina Semciuc și Emilia Popescu în rolurile principale se află în competiția oficială internațională a Transilvania Film Festival 2022, alături de alte 11 pelicule internaționale.
Va fi prima proiecție în România a filmului Marocco/Mikado care a avut premiera mondială în cadrul festivalului de film de la San Sebastian din toamna anului trecut.
Marocco/Mikado spune o poveste despre responsabilitate și vinovație, despre lipsa încrederii care generează un lanț de evenimente cu efecte devastatoare. Filmul urmărește destinele a două iubiri care ajung în situații de viață și de moarte ca urmare a neîncrederii și ridică o întrebare: “dacă fiecare are intenții bune, și totuși cineva moare, unde e greșeala?”
Magda (Ana Indricău) decide să dăruiască lănțișorul primit de ziua ei de la tătal său, Cristi (Șerban Pavlu), unei fetițe din secția de oncologie a spitalului de copii. Când iubita lui Cristi, Maria (Crina Semciuc) îi arată că fata nu mai are lănțișorul, acesta pornește o anchetă în care neîncrederea ajunge la apogeu cu efecte cumplite.
În distribuție se mai află Tudor Cucu Dumitrescu, Tania Filip, Vlad Brumaru, Mihaela Sîrbu, Mirela Gorea, dar și copiii Amalia Constantinescu și Sonia Stolea.
Titlul filmului este o trimitere la jocul cu bețișoare care trebuie extrase dintr-o gramadă fară să fie mișcat nimic în jur.
“Mă bucur foarte mult de circuitul festivalier internațional al filmului, însa, fiind un autor care pune preț pe cuvinte, abia aștept să văd reacția oamenilor care înteleg complet mesajul replicilor, fără intermediul unei subtitrări. Întâlnirea cu publicul este întotdeauna emoționantă, mai ales după perioada pe care am trăit-o cu toții”.
Emanuel Pârvu, regizorul filmului.
Scenariul este semnat de Alexandru Popa și Emanuel Pârvu, imaginea îi aparține lui Silviu Stavilă; montajul- Dan Ștefan Pârlog si sunetul- Dumitru Alexandru.
Filmul este produs de Miruna Berescu, prin FAMart.
“Este un sentiment foarte plăcut să vezi că filmul nostru ajunge la spectatorii din România- întâi la TIFF, apoi la Festivalul Anonimul și, din toamnă, în cinematografe, într-un parcurs normal și firesc. Spun asta pentru că, la început, nimic nu a fost normal și firesc în jurul nostru: Marocco a fost filmat în plină pandemie, imediat după ce am ieșit din lockdown, cu un coproducător din Cehia care a crezut în film și a venit alături de noi în această aventură doar din întâlnirile noastre pe Zoom, cu multe restricții de tot felul și în perioada de post-productie”
Miruna Berescu.
Marocco/Mikado este produs cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei și realizat în colaborare cu Televiziunea Română, în co-producție cu i/o post Cehia, Natura Party, The East Company Productions, FAMart Films Production și distribuit internațional de Wide.
Emanuel Pârvu este regizor, scenarist, actor și lector universitar, profesor in cadrul masterului actorie film la Universitatea Ovidius.
Marocco/Mikado este cel de-al doilea lung metraj al său, după “Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”, film care a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor, dar și Premiul pentru cel mai bun actor (Șerban Pavlu) la Festivalul de film de la Sarajevo în 2017 și a avut un parcurs festivalier care a inclus New York, Sofia, Cottbus etc, fiind achiziționat pentru 12 teritorii de către HBO, dar si de platformele Netflix, HBO GO, Cinesquare.
Anterior, Emanuel Parvu a scris și regizat o serie de scurt metraje multi premiate: “O familie”, 2009- Sarajevo IFF, Trieste IFF, Valladolid IFF; “Pui, cartofi prăjiți și-o cola”, 2012- Cel mai bun scurtmetraj la ANONIMUL IFF. În 2018, a realizat scurtmetrajul “Totul e foarte departe” care a câștigat Festivalul de la Film de la Valladolid, intrând astfel pe lista celor 94 de filme aflate în cursa pentru Premiul Oscar pentru scurtmetraj 2020.