Cele mai noi filme ale lui Wes Anderson și Cate Blanchett vin la American Independent Film Festival .7 de vară
|Două dintre cele mai așteptate filme ale acestei veri vor fi proiectate în premieră la București în cadrul părții a doua a celei de-a 7-a ediții a American Independent Film Festival. Cinefilii sunt așteptați sâmbătă, 24 iunie, la Cinema Elvire Popesco pentru a vedea ASTEROID CITY – cel mai nou film semnat de îndrăgitul regizor Wes Anderson și TÁR ce o are în rolul principal pe Cate Blanchett.
Biletele au fost puse deja în vânzare și pot fi achiziționate de pe Eventbook.ro.
ASTEROID CITY este un oraș din deșertul sud-vestic al Americii. Este anul 1955, și cele mai faimoase atracții ale orașului sunt un crater gigantic creat de un meteorit și un observator astronomic din apropiere. Armata și astronomii vor primi în vizită cinci copii premiați, pentru a-și expune invențiile științifice. În apropiere, deasupra dealurilor, se văd norii ciupercă formându-se în urma testelor atomice. Aceasta este scena pregătită pentru cel mai nou film al lui Wes Anderson, deopotrivă o comedie antrenantă și spumoasă, plină de imagini cuceritoare, și la fel de profundă ca oricare dintre lucrările anterioare ale sale.
ASTEROID CITY vine în premieră pe ecranele bucureștene la scurt timp după ce a fost prezentat în competiția oficială de la Cannes unde a împărțit critica de specialitate: „unul dintre cele mai bune filme ale regizorului de până acum” (IndieWire), „Cu scuzele de rigoare pentru Guns N’ Roses: Don’t take me down to the Asteroid City” (The Hollywood Reporter), „Sci-Fi-ul lui Wes Anderson din anii 1950 este un triumf exuberant al stilului său pur” (The Guardian), „Orbitor în inerția sa” (Variety).
Cate Blachett este Lydia Tár – considerată a fi una dintre cele mai bune compozitoare și dirijoare, și prima dirjoare femeie a unei orchestre importante din Germania. „În timp ce maestra intră în criză în scandaloasa poveste a lui Todd Field, interpretarea lui Blanchett străpunge inimi ca o baghetă de dirijor” (The Guardian) în TÁR – această „relevantă dramă a culiselor care îți dă fiori pe șira spinării” (The New York Times) ce a avut premiera mondială în competiția de la Veneția. Pentru rolul din film Blanchett a fost răsplătită cu numeroase premii, printre cele mai importante distincții fiind Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, BAFTA 2023 sau Volpi Cup pentru cea mai bună actriță, Veneția 2022.
Tot la Cinema Elvire Popesco, va fi proiectat și WENDY – cel de-al doilea film al regizorului Benh Zeitlin care a beneficiat de un focus în cadrul AIFF, în 2020. O reinterpretare liberă a basmului Peter Pan, cu o distribuție plină de copii care-și fac debutul în actorie, WENDY a fost filmat la poalele unui vulcan activ din Caraibe, „combinând ritmuri obsedante și copleșitoare ca să transpună perspectiva despre viață a unui copil. O viziune atât de consistentă, o abordarea meticuloasă și plină de răbdare a lui Zeitlin”, nota IndieWire. Într-un interviu pentru The Atlantic, Zeitlin mărturisește: „toate operele artistice valoroase pun întrebări foarte importante, morale. E cel mai dificil material de prelucrat, dar și cel mai satisfăcător. Asta îmi propun și eu”.
AIFF.7 vă așteaptă între 23 și 25 iunie și la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău, cu un program de proiecții în aer liber cu intrare gratuită ce include o selecție de filme iubite de publicul larg de-a lungul anilor. Seria va fi deschisă vineri, 23 iunie, de iconicul BREAKFAST AT TIFFANY’S – comedie romantică regizată de Blake Edwards ce a fost lansată de Paramount Pictures pe 5 octombrie 1961, nominalizată la cinci premii Oscar (din care a câștigat două) și la șase premii Grammy (din care a câștigat cinci), un adevărat succes comercial, apreciat de critica vremii. În 2012 pelicula a fost selectată de către Biblioteca Congresului pentru a fi păstrată în Registrul Național de Film al Statelor Unite ca fiind „semnificativă din punct de vedere cultural, istoric și estetic”.
Rolul central al filmului este interpretat de „fascinanta” (Time Magazine) Audrey Hepburn care a ajuns să facă parte din distribuție după ce Marilyn Monroe (pentru care fusese scris personajul) a refuzat să joace în film în urma sfatului lui Lee Strasberg (regizor de teatru, teoretician și reputat profesor de actorie). Truman Capote – autorul romanului (cu același nume) după care s-a făcut adaptarea scenariului – nu a fost niciodată de acord cu Hepburn declarând în mai multe rânduri: „Paramount m-a înșelat din toate punctele de vedere distribuind-o pe Audrey”.
Cu toate aceste controverse Hepburn în rolul Holly, cu părul într-un coc înalt și purtând un portțigaret supradimensionat, este considerată una dintre cele mai emblematice imagini ale cinematografiei americane din secolul al XX-lea.
Comedia neagră HAIL, CAESAR! scrisă, produsă, montată și regizată de frații Joel și Ethan Coen va putea fi văzută pe marele ecran din Parcul Herăstrău sâmbătă, 24 iunie. Acțiunea filmului ce îi are în distribuție pe Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton și Channing Tatum este plasată în anii ’50 și urmărește povestea fictivă a unui personaj real – Eddie Mannix (Brolin) – om de afaceri și producător la Hollywood, care se străduiește să țină în frâu vedetele studioului.
Cu încasări de peste 63 de milioane de dolari la nivel mondial filmul a fost un adevărat success de public al anului 2016 adunând multiple nominalizări la premiile oferite de academiile de film din Statele Unite și Marea Britanie.
Bazat pe viața și cariera muzicianului britanic Elton John, ROCKETMAN a avut premiera mondială în 2019 la Cannes, marcând astfel finalul proiectului la care s-a început să se lucreze încă din anul 2000. Regizat de Dexter Fletcher și scris de Lee Hall, filmul este o fantezie muzicală despre povestea umană și fantastică a anilor de succes ai lui John, încă de la începuturile sale în Anglia și este intitulat după piesa lui din 1972, ‘Rocket Man’. Taron Egerton este cel care îl interpretează pe superstar cântându-i compozițiile de-alungul filmului.
Cu peste 195 de milioane de dolari încasări în întreaga lume, față de bugetul său de 40 de milioane de dolari, ROCKETMAN a primit recenzii pozitive din partea criticii, Egerton fiind ridicat în slăvi pentru performanța sa „la fel de orbitoare ca Elton John” (The Independent). Filmul va fi proiectat duminică, 25 iunie.
Spectatorii sunt așteptați așadar la Roaba de cultură să se bucure de serile călduroase de vară într-o atmosferă relaxată cu trei dintre filmele emblematice ale cinematografiei de peste ocean. Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele din această locație va fi liberă.
Mai multe detalii despre programul părții a doua a festivalului ce va avea loc între 23-25 iunie și despre surprizele pregătite de organizatori vor fi anunțate în curând și vor fi publicate pe www.filmedefestival.ro
Organizat de Asociația Cinemascop și Mobra Films, AIFF.7 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.
Cu sprijinul: Banca Transilvania, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România*, UPFAR ARGOA – Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România – Asociația Română de Gestionare a Operelor din Audiovizual, Institutul Cultural Român, Dacin Sara.
Parteneri: Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Roaba de cultură, AmCham Romania – American Chamber of Commerce in Romania, Pepsi, Europa Cinemas, Eventbook.
Parteneri media principali: PRO TV, Radio Guerrilla, AGERPRES.
Parteneri media: Zile și Nopți, Cinemap, Vice, Igloo, Films in Frame, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Film Menu, IQ Ads, Smark, Observator Cultural, LiterNet, MovieNews, Cinefilia, CineFan, AARC – All About Romanian Cinema, Munteanu, CineGhid, Radio România Cultural, Business Review.
*Acest proiect este finanțat parțial printr-un grant al Departamentului de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile prezentate pe durata proiectului aparțin autorilor şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.
Mai multe despre AIFF.7 vor fi publicate în curând și pe:
Site: http://filmedefestival.ro/american-independent-ff