„Corp, minte și intimitate în relații” – Teatru Forum pentru adolescenți pe tema consimțământului în relații
|Ca răspuns la nevoia discuțiilor pe tema sexualității la adolescenți, Asociația Entuziart derulează proiectul “Corp, minte și intimitate în relații”, ce deschide o discuție esențială despre intimitate, consimțământ și relații sănătoase, într-un format expresiv și creativ, rar întâlnit în peisajul cultural românesc. Inițiativa aduce împreună o echipă de actori profesioniști cu experiență în lucrul cu adolescenții și artiști independenți din scena culturală bucureșteană, care va colabora cu un psiholog specializat în tema propusă, dezvoltând un spațiu de creație și colaborare interdisciplinară. Finalitatea proiectului va fi un spectacol de Teatru Forum, care va avea 11 reprezentații în școli, licee și asociații din București și Buzău, în perioada septembrie – noiembrie.
Cu toate că există o creștere a accesului la informații, a deschiderii și a diversității metodelor de abordare a subiectului consimțământului, în același timp există și o creștere a interesului privind pornografia în rândul adolescenților și a sexualizării adolescentelor în social media. Abordarea grafică și licențioasă în cultura pop (muzică, artă, cinematografie) este un fenomen complex și omniprezent, ce înfățișează sexualitatea într-un mod exagerat sau comercial. Acest mod de reprezentare poate influența percepțiile și comportamentele legate de sexualitate, mai ales în rândul adolescenților, care se găsesc într-o perioadă plină de tumult în drumul către maturizarea psihologică și emoțională.
Astfel se produce o distorsionare a așteptărilor proiectate pe partenerii intimi, acestea devenind nerealiste și dăunătoare relațiilor interumane, iar suprapunerea cu o stimă de sine scăzută conduce către abuz și/sau tulburări emoționale. Prin intermediul acestor activități, dorim să promovăm o cultură a respectului reciproc, a consimțământului și a relațiilor sănătoase, contribuind astfel la dezvoltarea unei generații mai informate, mai responsabile și mai empatice în ceea ce privește aspectele legate de intimitate și relații.
“Corp, minte și intimitate în relații” își propune să aducă în atenție felul în care un adolescent își construiește percepția asupra propriului corp și a intimității personale, ce înseamnă consimțământul și care este influența pe care social media și cultura pop o produc ca factori în procesul decizional.
Teatrul reprezintă o modalitate de a așeza o oglindă în fața privitorului, în care să se observe și descopere prin intermediul unui personaj care provoacă emoții precum empatie, simpatie, compasiune sau chiar milă, dezgust și respingere. Este o metodă recunoscută pentru educarea și conștientizarea asupra unui subiect, pentru procesarea și integrarea cunoștințelor într-o manieră experiențială, adresându-se persoanei în mod direct.
Teatrul Forum, o formă de teatru participativ rar utilizată de artiști profesioniști, propune o interacțiune directă a publicului cu întreaga lume teatrală, în care spectatorul, devenit spect-actor, deține puterea de decizie pentru felul în care situația, conflictul și soluționarea lui evoluează. Acesta experimentează prin propriile simțuri ceea ce spectacolul dorește să îi transmită, impactul pe care îl are asupra lui depășind cu mult o simplă vizionare a unei situații teatrale. Spectacolul este compus dintr-o structură ce implică observarea și introspecția, îmbinată cu interacțiunea și implicarea directă, pentru a oferi participanților timp de procesare și reflecție asupra situațiilor care le sunt prezentate, înainte și după scenele de implicare directă și activă.
Totodată, spectatorii care participă la această metodă teatrală nu mai sunt singuri într-o situație particulară, ci primesc susținerea comunității într-o situație colectivă și își pot împărtăși înțelegerile cu privire la propria persoană prin prisma experientei de grup. De asemenea, Teatrul Forum aduce în peisajul cultural noi formate expresiv-creative, oferind artiștilor independenți ocazia să se formeze în acest mod de lucru care poate genera schimbare în mentalul colectiv.
Echipa artistică formată din Ana Dumitrașcu – dramaturg, regizor, joker; Lavinia Cosma – dramaturg, actriță; Ada Dobrea – actriță; Iulian Gliță – actor; Octavian Vasile – sound design și Cătălin Munteanu – foto-video, design grafic, participă la sesiuni de consultanță psihologică despre comunicarea cu adolescenții pe subiecte sensibile cu Cristina Dinu Popa, psihoterapeut specializat în educația adulților în privința discuțiilor despre sexualitate cu copiii. În urma participării și la un workshop intensiv de formare în Teatru Forum cu Liviana Bath și Estera San, parte din echipa Kuringa – spațiu pentru Teatrul Oprimaților din Berlin, inițiatorii proiectului vor dezvolta un format ce poate fi adaptat în funcție de nevoile publicului participant și ale comunității din care face parte, pentru a ajunge într-o modalitate cât mai personală la beneficiari și pentru educarea adolescenților și aducerea conștientizării asupra sexualității și relațiilor intime sănătoase, bazate pe reciprocitate și consimțământ.
Reprezentanțiile spectacolului din școlile, liceele și asociațiile din București și Buzău vor fi secondate de ateliere ce vin ca o susținere naturală a spectacolului de teatru, promovând discuțiile libere și personale într-un cadru de siguranță, dezvoltând sentimente de conexiune și empatie din partea grupului și oferind participanților oportunitatea de a se conecta prin mișcare și cuvinte și de a dezvolta o voce colectivă.
Parteneri: Asociația Culturală Pe bune, Liceul Teoretic Benjamin Franklin, Școala gimnazială nr. 4, SOS Satele Copiilor, Centrul Independent pentru Arta Animației.
Parteneri media: Radio România Cultural, LIFE.ro, Palindrom, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Bookhub, Revista Golan, Iscoada, Semne Bune, Litera 9, cult-ura, Spotmedia, PRwave, Kudika, Garbo, Fashion Premium Magazine, AIVI Media Hub.
Proiectul este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre Asociaţia Entuziart
Asociația Entuziart este o organizaţie non-profit a cărei misiune este promovarea şi sprijinirea persoanelor de orice vârstă şi cu orice tip de abilităţi, prin activităţi creative, artistice, art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valenţe recreative, de socializare, educative şi terapeutice, precum şi promovarea art-terapiei în România.
Detalii despre proiect se găsesc pe Facebook Corp Minte Teatru Forum și pe Instagram.