Expozitia „Sa Cunosti Lumea”, despre expresivitate, inclusivitate si frumusetea din diversitate, de pe 19 octombrie la Galeria Galateca

Vanner Collective prezinta la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 – 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Sa Cunosti Lumea”, desfasurat pe parcursul anului 2024, in cadrul caruia, prin ateliere creative si de dezvoltare personala, sesiuni de terapie prin arta, educatie vizuala si psiho-relationala si sesiuni de fotografie, echipa a cautat sa apropie persoanele cu dizabilitati de propria lor expresivitate si sa extinda perspectivele publicului larg asupra formelor frumusetii si ale comunicarii artistice. Dupa vernisaje la Combinatul Fondului Plastic si la Muzeul Țaranului Roman, expozitia rezultata, care impleteste arta fotografica si obiecte sculpturale simbolice pentru interconectare si interdependenta, realizate din miceliu, se redeschide publicului intre 19 si 30 octombrie, de marti pana vineri intre orele 12:00 si 20:00 si sambata intre orele 11:00 si 19:00. Vernisajul va avea loc pe 19 octombrie, de la ora 19:00.

Alina Rotaru, fotografa care a realizat lucrarile din cadrul expozitiei, a fost inspirata de opera lui Constantin Brancusi, intrand intr-un dialog subtil cu limbajul sculptural si stilistic al marelui artist roman, prin tratarea persoanelor fotografiate intr-o maniera similara – dezvaluindu-le natura simbolica si universala.

„«Sa cunosti lumea» este un proiect inspirat din universul lui Brancusi si propune o redefinire a conceptului de perfectiune, raportat la vremurile in care traim. Noi ne propunem sa redam, printr-o instalatie fotografica, frumusetea a zece oameni care reprezinta un nucleu valoros in societatea noastra. Daca natura se regenereaza, atunci noi, prin acest proiect, incercam sa regeneram felul de a gandi.” Alina Rotaru

Curatoarea proiectului si co-fondatoarea Vanner Collective, Denisa Nicolae detaliaza obiectivul care anima activitatile din cadrul proiectului si expozitia rezultata:„Pentru ca pune in focus frumusetea si superputerile persoanelor cu dizabilitati, cred ca [expozitia] poate schimba perceptii si paradigme, poate duce mai departe vocile persoanelor cu dizabilitati si a celor implicati in proiect, poate creste increderea in ei si intr-o societate mai incluziva. Și poate dezvolta in fiecare dintre noi un grad sporit de empatie si o grija pentru ceea ce ne inconjoara si, nu in ultimul rand, ne poate indrepta privirea atat catre interior, cat si catre lumea larga si frumusetea ei.”

Promovand o noua perceptie si cultivandu-si valentele de manifest, proiectul „Sa cunosti lumea” evidentiaza urgenta adresarii unor probleme sociale si culturale privind integrarea si aprecierea persoanelor cu dizabilitati, militand pentru o societate mai incluziva si mai empatica.

Sa cunosti lumea este un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Proiectul este initiat de Vanner Collective.


Parteneri: Muzeul National al Țaranului Roman, Arcub, Galateca, The Institute.

Parteneri media: Radio Guerrilla, IQads, Spotmedia, Zile si Nopti, B365.ro, Observator Cultural, Ziarul Metropolis, Liternet, Bookhub, Semne Bune, Revista Golan, Happ.ro, Palindrom, Litera 9, AIVI Media Hub.

Vanner este un colectiv de creatori de teatru din Romania si Irlanda, format in Marea Britanie in 2014. Crescand idei si proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbeste oamenilor atat prin intermediul unui teatru provocator, proaspat, actual, accesibil cat si prin experimente cu artele vizuale si mai ales cu fotografia, ce deschid discutii si indeamna la empatie.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.