kinema ikon, cel mai vechi grup artistic experimental din țară, prezintă la București expoziția kimæra
|Rezidența BRD Scena9 anunță kimæra, un proiect semnat de kinema ikon, un grup artistic fondat în anul 1970 la Arad. Patru artiști – gH / Bogdanator / Alex Halka – interfonic.ro / reVoltaire – propun astfel o metainstalație interactivă care combină old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentată, cu printul 3D sau cu sunetul generat de inteligența artificială. Utilizând materiale, mijloace de realizare și medii diferite, cei patru artiști au creat moduli autonomi ca formă și conținut care, interconectați, formează kimæra „sau cum arată haosul privit de la o distanță confortabilă” (Călin Man / reVoltaire, coordonator al grupului).
Proiectul este o extensie a Nopții Albe a Galeriilor 2021, care celebrează 51 de ani de activitate ai kinema ikon. Expoziția a fost prezentată în cadrul Media Art Festival Arad – MAFA8 la Muzeul de Artă Arad în luna octombrie și este primul proiect special NAG itinerat în două orașe din România.
Expoziția va putea fi vizitată în spațiul din strada I.L. Caragiale 32 începând cu 26 noiembrie și până la finalul lunii ianuarie.
kinema ikon este cel mai vechi grup activ de artă experimentală din România. Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, este găzduit în prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste cincizeci de ani de existență ai acestui grup de artiști experimentali sunt rezultatul unui echilibru între proiectele participative, colaborative sau de grup și lucrările individuale.
„În ceea ce privește kimæra încep prin a cita definiția lui Descartes: – Himera este o entitate inexistentă constituită din segmente ale unor entități existente – marcând faptul că circumscrierea carteziană presupune selecția segmentelor respective urmată de combinarea lor paradoxală pentru a obține entități imaginare potențiale numite himere, iar efectul de perplexitate este obținut din combinarea aglutinată a lumii obiectelor analogice cu – obiectele- digitale. Așadar, de când bântuie eclectismul prin labirintul kinema ikon am selectat o sumedenie de sinonime ale termenului-concept de eklektos, sinonime care sunt adevătate cuvinte-cheie operaționale în actul de creație: hibridare, mixare, fuziune, melting-pot, amalgam, aglutinare, simbioză, osmoză, sinestezie, sinergie sau operațiuni precum decupajul, montajul, mixajul, bricolajul sau domenii ca mixed-media, multimedia, intermedia, hypermedia și tot așa mai departe până ajungem la nivelul ars combinatoria. kimæra prefigurează o nouă paradigmă ludică/experimentală a proiectului kinema ikon din lungul șir de reinvenții identitare.” George Sabău / geosab, fondator al grupului kinema ikon
Componenta interactivă a expoziției kimæra oferă vizitatorilor prin scanarea unui cod QR posibilitatea transpunerii pe ecranul telefonului a unei serii de experimente video realizate special pentru acest proiect de către cei patru artiști. Experimentul video transformă astfel spațiul green screen al expoziției într-un background multimedia.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 26 noiembrie, începând cu ora 19:00. Accesul este gratuit, pe baza Certificatului Verde.
Facebook event – https://www.facebook.com/events/1537908439919816
Expoziția kimæra produsă de Asociația Ephemair și co-finanțată de Fundația9 a fost prezentată în format offline în cadrul evenimentului NAG Național în orașul Arad în weekendul 15-16-17 octombrie. Celelalte două proiecte speciale NAG#15 București, Cadavre Exquis NAG Retrospect și OUTSIDE HISTORIES#3 co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021 pot fi vizionate în spațiul A5 Studio (str. Piața Amzei 5) respectiv grădina Rezidenței BRD Scena9 (I.L. Caragiale 32).
///
Rezidența BRD Scena9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, colectivul Rezidenței BRD Scena9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.
Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat din 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România. Ediția documentară NAG#15 București poate fi vizionată exclusiv online pe www.noapteagaleriilor.ro și pe pagina youtube a evenimentului.