Maraton de filme românești și întâlniri cu invitaţi de prestigiu la cea de-a patra ediție TIFF Oradea

Pentru al patrulea an consecutiv, TIFF Oradea continuă să îi răsfețe pe iubitorii de film cu proiecții în premieră, noutăți de toamnă și întâlniri surpriză cu cineaștii momentului. Între 17 și 19 septembrie, cinefilii vor avea șansa să urmărească pe marele ecran cele mai așteptate povești ale anului, unele dintre ele prezentate chiar înainte de lansarea oficială în cinema. În fiecare zi de festival, Piața Unirii, Palatul Baroc, Teatrul Regina Maria și Filarmonica de Stat din Oradea vor găzdui proiecțiile speciale de la care nu vor lipsi regizorii și actorii români ai momentului.

Programul complet și bilete de acces la TIFF Oradea 2021 sunt disponibile online, pe https://tiff.eventbook.ro/.

Luca, cel mai recent film în regia lui Horațiu Mălăele, va deschide ediția orădeană a TIFF-ului cu o proiecție specială programată vineri, pe 17 septembrie, de la ora 20:30, în Piața Unirii, în prezența actorilor István Teglas și Andi Vasluianu, pregătiți să răspundă tuturor întrebărilor venite din partea spectatorilor. În aceeași zi, la Filarmonică, de la ora 15:30,  va rula în premieră la Oradea După 40 de zile (r. Andrei Gruzsniczki), iar de la ora 17:45, la Teatrul Regina Maria, cinefilii vor vedea Întregalde (r. Radu Muntean), prezentat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. 

#dogpoopgirl, filmul care i-a adus cineastului Andrei Huțuleac Premiul Zilele Filmului românesc pentru debut la TIFF 2021 și a obținut Marele Premiu la Festivalului Internațional de Film de la Moscova va ajunge la Oradea în prima zi de festival, de la ora 17:45, la Filarmonica de Stat. Seara, de la ora 20:00, la Teatrul Regina Maria, regizorul Vlad Păunescu și designer-ul de costume Oana Păunescu vor fi prezenți la proiecția Scara, un film inspirat din întâmplări reale, despre parcursul spiritual al unui tânăr actor către înțelegerea divinității. Invitați de prestigiu vor fi prezenți și la proiecția documentarului maghiar Misterul lui Shawkat, programată la ora 19:30, la Filarmonică, acolo unde spectatorii sunt invitați să o cunoască Ágnes Maksay, regizoarea filmului care-l urmărește pe Seif Eddine Shawkat, primul fiu al consulului turc Ahmed D. Dzselaleddin şi al actriţei maghiare Incze Gabriella. Născut la Cluj-Napoca, Shawkat a regizat mai bine de 40 de filme în România, Egipt, Turcia, Liban şi Siria.

Bogdan Farcaș, protagonistul thriller-ului polițist Neidentificat (r. Bogdan George Apetri), va fi prezent la întâlnirea cu publicul sâmbătă, pe 18 septembrie, de la ora 16:00, la Teatrul Regina Maria. Tot aici, de la ora 19:00, orădenii vor urmări pe marele ecran Căutătorul de vânt, povestea unui bărbat care se îndrăgostește de viață abia după ce află că mai are doar câteva luni de trăit. Regizorul Mihai Sofronea și a actorul Dan Bordeianu vor fi prezenți la eveniment și vor participa la o discuție cu spectatorii după proiecția filmului. 

În aceeași zi, de la ora 18:00, va ajunge la Palatul Baroc Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu), desemnat cel mai bun lungmetraj din secțiunea Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2021. În sala amenajată în noul spațiu inclus pe harta festivalului va rula, de la ora 20:30, Berliner (r. Marian Crișan), o comedie cu politicieni, premiată la Festivalul Internațional de Film de la Moscova. 

În Piața Unirii din Oradea va ajunge, de la ora 20:30, Complet necunoscuți remake-ul românesc al comediei italiene Perfetti sconosciutti, la proiecția căruia vor fi prezenți regizorul Octavian Strunilă și actrița Anca Dumitra. Seara ve debuta cu Romanian Tradition, scurtmetrajul românesc prin care Pavel Bartoș, invitat la eveniment, debutează în lumea regiei de film. Actorii Elvira Deatcu, Ruxandra Maniu și Dan Iosif îi vor fi alături la proiecția specială de sâmbătă seară. 

Documentarul-fenomen România sălbatică, filmul care surprinde complexitatea biodiversității din țara noastră în imagini care-ți taie respirația, va rula în aer liber sâmbătă seară, de la ora 20:45, la Palatul Baroc, în pezența regizorului Dan Dinu. Seara se va încheia cu o primă vizionare în România a filmului Miracol (r. Bogdan George Apetri), prezentat în această săptămână în secțiunea competițională Orizzonti a Festivalului Internațional de Film de la Veneția. La evenimentul programat la ora 21:15 la Teatrul Regina Maria, spectatorii vor avea ocazia să-l întâlnească pe actorul Cezar Antal, unul dintre protagoniștii filmului.

Surprizele se vor ține lanț și duminică, pe 19 septembrie, când orădenii vor face cunoștință cu echipa filmului Spioni de ocazie. Regizoarea Oana Giurgiu și editorul Letiția Ștefănescu vor fi prezente, de la ora 20:30, la proiecția organizată la Firlarmonica de Stat. În aceeași seară, Pup-o mă 2 – Mireasa nebună (r. Camelia Popa) va închide cea de-a patra ediție TIFF Oradea cu o proiecție specială, în prezența actorului Alin Panc, invitat la evenimentul din Piața Unirii Open-air. 

Toate evenimentele incluse în programul festivalului vor fi organizate cu respectarea normelor sanitare în vigoare. În spațiile de proiecție din interior, spectatorii vor purta masca de protecție pe toată durata evenimentului, iar pentru participarea la evenimentele în aer liber, accesul spectatorilor se va face cu obligativitatea purtării măștii pe toată durata evenimentului şi va fi permis doar persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, a celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii evenimentului şi al persoanelor care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii evenimentului.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.