Muzica hobbiților din „Stăpânului Inelelor” prinde viață la castelul contelui Kálnoky din Micloșoara!
|
La evenimentul special organizat la Kálnoky Castle Concerts din Micloșoara (Covasna), jocul muzical interpretativ la violoncel al lui Tóth-Györbiró Apor și virtuozitatea la pian a lui Szőcs Botond se vor îmbina pentru a reda atmosfera memorabilă a melodiilor din trilogia Stăpânul Inelelor (Concerning Hobbits, The Braking of the Fallowship) într-o interpretare unică.
Îmbinarea armonioasă dintre violoncel și pian va oferi o experiență inedită, în timp ce atmosfera magică a luminii lumânărilor vă face ca muzica să vorbească sufletului. Melodiile vor capătă o semnificație profundă și emoționantă și vor purta spectatorii imaginar în lumea celor mai curajoși hobbiți.
Muzica seriei a câștigat premii Oscar, Globuri de Aur și premii Grammy
Compusă, orchestrat, dirijată și produsă de Howard Shore între 2000 și 2004, pentru a susține trilogia de filme regizată de Peter Jackson, bazată pe romanul fantastic omonim al lui J.R.R. Tolkien, muzica din seria de filme Stăpânul Inelelor este remarcabilă prin lungimea partiturii, dimensiunea forțelor orchestrale, instrumentația neobișnuită, diversitatea stilurilor muzicale, cât și prin numărul mare de teme muzicale utilizate.
Howard Shore a făcut un efort imens și a compus ore întregi de muzică pentru această trilogie, ce a acoperit practic întreaga lungime a filmului. Mai exact, peste 13 ore de muzică (inclusiv versiuni alternative) au fost lansate pe diferite formate, întrucât compozitorul și-a dorit să obțină o muzică care să transceadă timpurile.
Inițial, cineaștii au luat în considerare alți compozitori, dar canadianul Shore a vizitat platoul de filmare în 1999, apoi a revenit în 2000 (pentru a viziona montajele provizorii ale filmelor) pentru a compune o versiune a temei Shire-ului și a temei lui Frodo înainte de începerea filmărilor.
În muzica sa, compozitorul a inclus peste 50 de leitmotive pentru a reprezenta diferite personaje, culturi și locuri, iar cântecul final din al treilea film, Into the West, a fost un omagiu adus unui tânăr cineast decedat.
Shore a petrecut aproape patru ani pe compunerea muzicii și a folosit cele trei scenarii și cartea pentru a crea teme muzicale, chiar înainte de a avea material filmat, pe care să compună. Muzica seriei a devenit cea mai de succes din cariera lui Shore, câștigând trei premii Oscar, două Globuri de Aur și trei premii Grammy, printre alte nominalizări.
Unele dintre temele sau leitmotivele din trilogia Stăpânul Inelelor (cum ar fi tema Shire-ului) au devenit extrem de populare, iar muzica a stârnit interesul muzicologilor și cercetătorilor lui Tolkien. Mai mult, Shore l-a invitat pe muzicologul Doug Adams să observe procesul de compunere și să-l documenteze într-o carte din 2010, The Music of the Lord of the Rings Films. Această lucrare identifică numeroasele teme ale partiturii și descrie modul în care acestea sunt utilizate în fiecare scenă din trilogia de filme.
Kálnoky Castle Concerts generează o alternativă la oferta culturală și turistică a zonei
Cu un stil arhitectural unic în stil renascentist, crama castelului Kálnoky din Miclosoara (Covasna) ce găzduiește în interiorul ei, elemente romantice, precum un șemineu ori o fanatana este locul ideal în care spectatorii se pot imersa în atmosfera concertelor din seria Stăpânul Inelelor.
Proiectul generează o alternativă la oferta culturală și turistică a zonei, cu beneficii directe în zona creșterii atractivității acestei microregiuni și a îmbunătățirii contextului social și economic al acesteia. Bilete sunt valabile pe Eventim
Publicul poate alege între o variantă de spectacol de după-amiază, de la ora 16.00 cu o atmosferă relaxată și un pahar de prosecco sau varianta de seară, de la ora 19.00, ce include o cină festivă cu un meniu specific zonei transilvănene. De altfel, toate mâncarea este pregătită de echipa Count Kalnoky’s Transilvanian Guesthouses și servită în pivnița de vinuri a castelului, transformată într-un spațiu de mese festive, ce redă cu fidelitate atmosfera unei bucătării de castel din secolul al XVIII-lea.
O parte dintre casele de oaspeți datează din anii 1800 și chiar mai devreme. Clădirile au fost restaurate cu grijă pentru a păstra farmecul și caracterul lor original. Căsuțele au fost frumos mobilate cu antichități în stilurile secuiesc și saxon transilvănene și sunt situate în grădini spațioas. Farmecul rustic și caracterul original al locului oferă o oportunitate de a face o întoarcere în timp, că și cum ai fi într-un roman din secolul XIX și ai fi venit în vizită la prieteni în zona rurală a Transilvaniei.