One Minute Older Talks #2
|O conversație cu antropologi și cercetători științifici despre sustenabilitatea de zi cu zi: plastic, modă sau viața la țară
Pe 17 noiembrie, de la ora 19:00, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) va avea loc One Minute Older Talks #2, o conversație despre sustenabilitate și cum se poate traduce acest concept în acțiunile noastre de zi cu zi. Discuția va atinge subiecte precum consumul de plastic, hainele second-hand sau sustenabilitatea în mediul rural.
Întâlnirea va fi moderată de jurnalistul Mihai Ghiduc (Redactor Șef, Mindcraft Stories) și îi va avea invitați pe Laura Nistor (Conferențiar, Universitatea Sapientia, Cluj-Napoca), Magdalena Crăciun (Antropolog, Lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București) și Mirel Bănică (Cercetător științific, Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română). Intrarea este liberă!
Seria One Minute Older Talks, începută în luna octombrie cu o conversație despre artă și sustenabilitate, face parte din proiectul One Minute Older dezvoltat de Fundația9 în toamna acestui an și care a inclus o campanie publică de colectare a pungilor de plastic și o expoziție creată de un grup de artiști din plasticul colectat.
Laura Nistor este conferențiar la Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, unde predă disciplinele Sociologia mediului, Comportamentul consumatorului, Comunicare și modă. Aria ei de cercetare cuprinde teme de sociologia mediului și sustenabilității.
Magdalena Crăciun este antropolog, lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și doctor în antropologie socială al University College London. A făcut cercetare de teren de lungă durată în România și Turcia și este interesată de cultura materială și materiale, în special plastic, și de îmbrăcăminte, modă și sustenabilitate.
Mirel Bănică este Doctor în științe politice al Universităţii din Geneva, Elveţia (2004). Stagii de pregătire şi de cercetare la Universitatea Laval, Canada şi EHESS Paris, intre 2005-2008. In prezent, cercetător științific la Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română. Domenii de cercetare şi de specializare : antropologia religiei, sociologia memoriei, business anthropology. Fondator al suveika.ro, cercetare antropologica aplicată mediului de afaceri. Ultima carte publicată: “Prin România. Carnete de drum”, Editura Polirom, 2020.
One Minute Older este câștigător al unui grant din partea programului Climate of Change, program european girat de un consorțiu care reunește 23 țări și 26 de organizații partenere și finanțat prin Programul de educație și conștientizare pentru dezvoltare al Comisiei Europene (DEAR).
Parteneri: I.N.C.D.T.P. – Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie București, Urban S.A., InfoDeșeuri, Viitor Plus, Harta Reciclării, Străzi Deschise, Eforie Colorat.
Rezidența9 este un centru de cultură contemporană creat de BRD – Groupe Société Générale, într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. În prezent, împreună cu Fundația9, echipa Rezidenței9 dezvoltă programe în acest spațiu unde gânditorii și creatorii relevanți se întâlnesc cu publicul și folosesc artele, cultura și dialogul pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.