Retrospectiva ANONIMUL 2022,
8-11 septembrie, la Cinema Elvire Popesco și ARCUB
| Retrospectiva celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care a avut loc în august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se va desfășura în perioada 8 – 11 septembrie în București, la Cinema Elvire Popesco și în Sala Mare a ARCUB.
Programul ANONIMUL 2022 a cuprins două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, una de lungmetraje internaționale, un Focus Ucraina și proiecții de lungmetraje românești, unele prezentate în avanpremieră națională.
Publicul din București va putea viziona filmele din competiții – lungmetraje internaționale, scurtmetraje străine și românești, dar și producțiile „Butterfly Vision” (2022), de Maksym Nakonechnyi, și „Mariupolis 2”, de Mantas Kvedaravičius, care au făcut parte din programul Focus Ucraina.
Drama „Butterfly Vision”, cu Rita Burkovska în rol principal, actriță care a fost prezentă la Sfântu Gheorghe pentru o întâlnire cu publicul, o are în centru pe Lilia care, după două luni de captivitate pe front, descoperă că a rămas însărcinată în urma unui viol. Încearcă să supraviețuiască traumei, mai ales că societatea nu este pregătită să îi accepte pe ea și pe copil.
Retrospectiva ANONIMUL 2022 va fi închisă cu proiecția filmului documentar „Mariupolis 2”, care a deschis festivalul la Sfântu Gheorghe.
Prezentat în premieră în România la ANONIMUL, „Mariupolis 2” este ultimul film – neterminat – al regizorului lituanian Mantas Kvedaravičius, care a fost capturat de armata rusă și ucis în regiunea Mariopol, la finalul lunii martie. Documentarul a fost montat în timp record de logodnica regizorului, Hanna Bilobrova, împreună cu producătorii proiectului, pentru a putea avea fi arătat la Festivalul de la Cannes.
Din program nu lipsește „107 Mothers” (Slovacia, Cehia, Ucraina), de Peter Kerekes, recompensat cu Trofeul ANONIMUL 2022. Filmul, proiectat pe 10 septembrie, la ARCUB, spune povestea bazată pe realitate a mamelor dintr-o închisoare pentru femei din Odesa.
Scurtmetrajele premiate anul acesta – „Fragmentări”, de Miruna Minculescu, desemnat cel mai bun scurtmetraj românesc, „Fantasma Neon” (Brazilia), de Leonardo Martinelli, cel mai bun scurtmetraj străin, și „Aurică, viață de câine”, de Mihai Dragolea, recompensat cu Premiul „Ovidiu Bose Paștină” – vor beneficia de o proiecție specială pe 11 septembrie, la Cinema „Elvire Popesco”, care va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu membri ai echipelor.
Biletele pentru proiecțiile din cadrul retrospectivei pot fi cumpărate de pe Eventbook. La ARCUB, Sala Mare, intrare va fi gratuită pentru studenții de la facultățile de teatru și film, în limita locurilor disponibile.
Programul integral poate fi consultat pe www.festival-anonimul.ro.