Sinergii regionale și reglementare unitară pentru piețele de capital, principalele subiecte ale Forum by ARIR
|
Lideri ai pieței de capital locale și Europene s-au reunit la Forum by ARIR 2025, într-un moment important pentru direcția strategică a pieței de capital din regiune. Forumul din acest an a adus împreună lideri din România și Europa pentru a discuta provocările comune și soluțiile necesare unei piețe de capital mai dinamice, mai transparente și mai conectate. De la sinergiile dintre bursele din regiune și Uniunea Piețelor de Capital, până la pachetul legislativ Omnibus, lichiditatea pieței, tranzacții M&A și extinderea internațională, agenda noastră a acoperit temele esențiale care modelează viitorul pieței de capital.
Daniela Maior (Șerban), Președinte ARIR, Partener VERTIK: „Trăim o perioadă de transformare accelerată, în care inteligența artificială rescrie nu doar modelele de business, ci și așteptările investitorilor și regulile jocului pe piețele de capital. Pentru a rămâne relevanți, trebuie să construim un cadru de reglementare flexibil, să încurajăm inovația și să accelerăm dezvoltarea unor ecosisteme financiare capabile să integreze rapid aceste schimbări. România poate fi un motor al schimbării, dacă acționăm inteligent și colaborativ.”
Integrare europeană și reglementare unitară
Forumul a fost deschis de Eliza Gereanu, reprezentantul Ministerului Finanțelor, care a salutat semnarea Memorandumului de la Bratislava, un demers regional al burselor din Europa Centrală și de Est și al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în sprijinul unei piețe integrate și funcționale.
Eliza Gereanu, Ministerul Finanțelor: „Uniunea Piețelor de Capital este esențială pentru facilitarea accesului la finanțare, în special pentru proiectele inovatoare și sustenabile.(…) România are potențialul de a deveni un lider regional în finanțare durabilă, digitalizare și inovare, însă acest obiectiv poate fi atins doar prin cooperare public-privată eficientă și politici coerente.”
De asemenea, a subliniat că educația financiară este un fundament al bunăstării personale și al stabilității economice. „Accesul la informații și competențe financiare pentru toate categoriile sociale este o condiție necesară pentru dezvoltarea unei economii reziliente.”
În cadrul Forumului, Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București, a prezentat stadiul discuțiilor și potențiale modalități de colaborare între bursele regionale, subliniind complexitatea armonizării treptate a standardelor:
„Suntem la faza de discuții de principiu privind o inițiativă regională care implică toate bursele din Europa Centrală și de Est. Obiectivul este să le facem mai vizibile și mai atractive pentru investitori, printr-un proces care a început cu semnarea unui Memorandum de Înțelegere și va continua cu identificarea potențialelor proiecte de lucru, precum lansarea unui indice comun, facilitarea de schimburi de experiență sau implementarea de acțiuni comune de promovare.”
Speakerii internaționali – Patrick de Cambourg (EFRAG), Luc Vansteenkiste (EuropeanIssuers), Miroslaw Kachnewski (SEG) – au susținut nevoia unei viziuni comune la nivelul UE privind raportarea de durabilitate și eliminarea barierelor între piețe.
Patrick de Cambourg, Președinte al Consiliului de Raportare de Sustenabilitate al EFRAG:
„Comisia Europeană propune, prin pachetul legislativ Omnibus, o simplificare semnificativă a raportării de sustenabilitate, inclusiv o redefinire a companiilor care intră în sfera de raportare obligatorie, inclusiv introducerea unui prag diferențiat pentru companiile mari. Astfel, un număr important de companii mari, conform criteriilor europene, ar putea raporta voluntar. Estimările arată că numărul companiilor afectate de obligația de raportare ar putea scădea la 20,% însă acestea continuă să genereze circa 80% din PIB-ul european, ceea ce ar menține impactul economic al raportării la un nivel ridicat.”
Luc Vansteenkiste, Președintele EuropeanIssuers, a subliniat importanța alinierii cu evoluțiile piețelor de capital europene.
„Europa are nevoie urgentă de o uniune reală a piețelor de capital, care să reducă fragmentarea, să simplifice reglementările și să ofere acces echitabil la finanțare, inclusiv pentru companiile mici și mijlocii. Proiectele europene aflate în desfășurare – Savings and Investments Union și Omnibus – vizează tocmai aceste aspecte, prin încurajarea investițiilor locale și simplificarea raportării ESG.”
Miroslaw Kachnewski, Președinte al Asociației Companiilor Listate din Polonia (SEG):
„Piețele de capital din Europa sunt profund dezechilibrate în ceea ce privește companiile mici, care reprezintă majoritatea emitenților, dar nu beneficiază de lichiditate și suport investițional. Acestea suportă aceleași costuri de conformare ca marile companii, fără a avea acces real la investitori instituționali sau retail internaționali. Analizele recente arată că în România, Polonia și Italia, peste 60% dintre companiile listate au rulaje anuale sub 5 milioane euro, iar în Polonia există companii cu tranzacții medii zilnice sub 400 euro.”
Proiectul Uniunea economiilor și investițiilor (Savings and Investments Union – SIU) lansat la nivelul Uniunii Europene, are ca scop eliminarea barierelor dintre piețele financiare, și de a orienta economiile locale către investiții sustenabile. SIU urmărește să stimuleze participarea cetățenilor europeni la piețele de capital, să faciliteze accesul companiilor la finanțare și să creeze o infrastructură comună eficientă pentru tranzacționare și supraveghere. Este o continuare strategică a inițiativei Capital Markets Union, cu accent pe armonizarea reglementărilor și atragerea investițiilor locale în economia europeană.
Înregistrarea video Forum by ARIR 2025 este disponibilă aici.
Forum by ARIR este o conferință interactivă, la care participă companii listate și interesate de listare, investitori, consultanți și avocați, autorități de reglementare și presă de specialitate.
Partenerii strategici ai Forum by ARIR 2025 sunt: Bursa de Valori București (Membru Fondator ARIR), Banca Transilvania (Membru Asociat ARIR), OMV Petrom (Membru Asociat ARIR), Antibiotice (Membru Asociat ARIR), Nuclearelectrica (Membru Fondator ARIR), Autonom (Membru Asociat ARIR) și Forvis Mazars (Membru Afiliat ARIR).
Partenerii principali ai evenimentului sunt: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen Bank.
Parteneri media: Agerpres, Business Review, Feel the Markets, Financial Intelligence, Financial Market, Money.ro, Piața Financiară, Internetcorp, InvestWin.ro, The Diplomat Bucharest.
Membrii ARIR sunt printre cele mai mari companii din România, ce au în comun obiectivul de a implementa cele mai bune practici de transparență, comunicare cu investitorii și guvernanță corporativă, și acoperă peste 90% din capitalizarea bursieră.
***
Despre Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR):
ARIR este promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (Investor Relations – IR) în România și susține că prin respectarea unor standarde de transparență, guvernanţă corporativă și proactivitate în comunicarea cu investitorii membrii noștri vor beneficia de plusvaloare, atrage mai uşor finanțare, avea reputație și încrederea necesară dezvoltării continue a afacerilor lor.
ARIR a fost înființată la inițiativa Danielei Maior (Șerban) în noiembrie 2018 împreună cu membrii fondatori: Bursa de Valori București (BVB), ALRO, Franklin Templeton Management – București, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica şi Tony Romani. Au aderat comunității: Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, BRK Financial Group, Banca Transilvania, Transgaz, MedLife, Romcarbon, Farmaceutica REMEDIA, Autonom, IMPACT Developer & Contractor, Transport Trade Services, Patria Bank, BRD – Groupe Société Générale, Rompetrol, AQUILA, Mecanica Fină, Bento, ROMGAZ, DN AGRAR, Sphera Franchise Group și ROCA Industry ca Membri Asociați. ENVISIA, RTPR, Forvis Mazars, Marsh Broker de Asigurare – Reasigurare și Clifford Chance Badea au devenit Membri Afiliați.
Mai multe informații despre ARIR: www.ir-romania.ro, LinkedIn, Facebook și Instagram.