Tinerii din România pot viziona și vota filmele din competiția europeană Young Audience Award 2022
|Copiii români între 12 și 14 ani pot face parte din juriul care votează filmele din competiția Young Audience Award, în perioada 7-13 noiembrie 2022. Anul acesta, la cea de- a 9-a ediție, juriul de tineri din România poate viziona filmele în cinematograf în Cluj-Napoca, dar și online pe platfoma special dedicată. Tinerii din 42 de țări aleg, prin vot, dintre cele trei filme nominalizate, câștigătorul trofeului pentru „Cel mai bun film european de tineret”.
Copiii se pot înscrie online în acest juriu până pe 26 octombrie, completând acest formular – https://forms.gle/MDbreQQ7mVQexVTT7
Trei filme – două lungmetraje de ficțiune și un documentar – au fost selectate de cineaști și adolescenți din toată Europa pentu a intra în competiția pentru Cel mai bun film european de tineret din 2022. Încă din anul 2012, premiul onorează filmele europene dedicate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani. Anul acesta, câștigătorii sunt aleși de jurii formate din tineri din 42 de țări europene, care vor urmări cele trei filme online sau în peste 60 de cinematografe din Europa.
Cum funcționează?
- până pe 26 octombrie, ora 18.00 adolescenții între 12-14 ani din România se pot înscrie în juriu completând acest formular : https://forms.gle/MDbreQQ7mVQexVTT7
- în perioada 7-13 noiembrie 2022, aceștia pot viziona și vota online pe platforma dedicată cele trei filme
- pe 12 noiembrie tinerii din Cluj-Napoca și împrejurimi, pot vizioana filmele la Cinema Arta (Cluj-Napoca), fiecare proiecție fiind urmată de discuții cu echipa EducaTIFF
- duminică, 13 noiembrie, va avea loc și festivitatea de premiere a celui mai bun film european pentru adolescenți al anului, transmisă online pe platforma europeană dedicată.
Anul acesta, Academia Europeană de Film salută cele trei filme nominalizate:
Animal – regia Cyril Dion, Franța, 2021 , documentar
Adolescenții Bella și Vipulan călătoresc pentru a se întâlni cu oameni de știință și activiști din întreaga lume, căutând un alt mod de a trăi alături de alte specii, mai degrabă în calitate de co-locatari decât ca prădători.
Comedy Queen/Regina Comediei – regia Sanna Lenken, Suedia, 2022
Sasha, o fetiță de 13 ani, s-a hototărât să devină comediantă. Cel mai mult, vrea să-l facă să râdă pe tatăl ei, care plânge sub duș când crede că nu-l aude nimeni. Acasă, totul îi aduce aminte de mama ei, care nu mai este, iar lacrimile îi rănesc ochii. În secret, Sasha scrie o listă cu toate lucrurile pe care trebuie să le facă pentru a trece peste suferință: să-și radă părul, să nu mai citească, să refuze cel mai drăguț cățeluș din lume și, mai presus de toate, să devină o Regină a Comediei.
Dreams are like wild tigers/ Visele sunt ca tigrii sălbatici – regia Lars Montag, Germania, 2021
Bollywood este visul lui Ranji, un băiețel de 12 ani din Mumbai. Filmele colorate din cinematografia indiană cu muzica lor molipsitoare și mișcările de dans îl fac fericit – așa cum simt și alte milioane de compatrioți. Nu își dorește altceva decât să stea în fața camerei cu eroul său declarat, superstarul indian Amir Roshan. Însă marea lui dorință pare de neatins atunci când părinții îi spun băiatului despre visul lor de a emigra în îndepărtata Germanie. Doar speranța de a participa la o audiție pentru noul film al lui Amir Roshan îi menține speranța vie – chiar dacă asta înseamnă să rămână în țara sa natală, India. Trebuie să lupți pentru visele tale – ele nu se împlinesc singure. Vecina lui, Toni, cunoaște acest sentiment și se dovedește a fi un aliat neașteptat pentru Ranji. Cu curaj și eforturi combinate, cei doi și-au propus să-și îndeplinească visele – și, în acest proces, să descopere și bucuria prieteniei adevărate.
EFA Young Audience Award România
European Film Academy – Young Audience Award este un eveniment organizat în România de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), care a inițiat programul de educaţie cinematografică pentru elevi EducaTIFF. Programul EducaTIFF își propune introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film şi influențarea primilor paşi către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.
Academia Europeană de Film/ European Film Academy (EFA) a fost fondată în 1998 și reunește, în prezent, peste 3.000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv în rândul publicului foarte tânăr. Acest eveniment este organizat de EFA și EFA Productions, cu sprijinul Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) și al Uniunii Europene, prin Creative Europe – Media Programme.