Un demers sustinut de dans-terapie in proiectul Dans si miscare constienta pentru neuroregenerare

Dansul are multiple efecte benefice pentru persoanele cu afectiuni neurodegenerative care, sub ghidajul atent si cu blandete al dans-terapeutilor, reusesc sa se deschida prin fiecare miscare, respectandu-si fiecare ritmul, dar si acceptand si imbratisand partile fiecaruia care se simt singure, triste, infricosate, neacceptate, neintelese, neputincioase sau pierdute. In continuarea initiativelor destinate persoanelor ce sufera de boala Parkinson, Profeti Art, in parteneriat cu Asociatia Entuziart, Clinica Neuristica si Societatea Romana Alzheimer, DGASPC Sector 1 si Centrul National al Dansului Bucuresti, a derulat anul acesta inca un proiect vizand accesul la productii artistice si o serie de ateliere de dans-terapie pentru beneficiarii afectati de Parkinson si respectiv dementa din Complexul de Servicii Sociale Odai si din Centrul de ingrijire si Asistenta Sf. Elena din Bucuresti, precum si la Centrul National al Dansului Bucuresti, pentru pacienti care traiesc cu aceste afectiuni in familiile lor.

Fondat pe studii clinice ce arata ca dansul dansul imbunatateste atat abilitatile motorii, cat starea emotionala si viata sociala, proiectul Dans si miscare constienta pentru neuroregenerare isi propune sa ofere acces la produse culturale si terapii expresiv-creative pentru persoanele cu tulburari neurodegenerative pentru a creste calitatea vietii acestora. Echipa multidisciplinara reuneste profesionisti ai dansului, artelor vizuale, ai neurologiei si psihologiei alaturi de pacienti, intr-o calatorie de cautare, dezvoltare si transformare, aducand in acelasi timp in atentia publicului necesitatile culturale si terapeutice neindeplinite ale acestui grup tinta. Loredana Larionescu – psiholog si psihoterapeut experienţial specializat in dans-terapie, Dr. Bianca Nitu – medic neurolog de la Clinica Neuristica, Alexandra Cucu – psihoterapeut şi  dans terapeut, coregrafa Irina Marinescu si muzicianul si dansatorul de tango Paolo Profeti au adus participantilor diverse abordari terapeutice ale dansului, in urma carora acestia au capatat mai multa incredere in fortele proprii si in relatiile cu cei din jur.

Proiectul a fost prezentat in februarie la Conferinta Nationala Alzheimer organizata de Societatea Romana Alzheimer, iar participantii au experimentat intr-un workshop condus de Loredana Larionescu modul in care dansul si miscarea pot schimba starea de spirit, interactionand intr-o atmosfera plina de energie pozitiva. De asemenea, in luna aprilie, la Conferinta Nationala de Neurostiinte Moderne de la Iasi, la invitatia Asociatiei „Mai puternici decat boala Parkinson”, Dans si miscare constienta pentru neuroregenerare a fost adus din nou in atentia participantilor, iar Loredana Larionescu si Paolo Profeti au facut o demonstratie de tango. 

Pe durata derularii proiectului, 45 de beneficiari care sufera de boli neurodegenerative (din comunitate, respectiv din centre de ingrijire) s-au putut bucura de productii culturale (spectacolele „Mut” de Octavia Roman si „Chaplin Forever”, oferit de compania Dan’s Discovery, cat si filmele de dans „Ship of Fools”, „Calusul – de la Ritual la Terapie” si „Amniotic ArtherraPi”), precum si ateliere saptamanale de dans contemporan si tango (avand ca scop normalizarea terapiei complementare prin dans si miscare constienta, la recomandarea medicului), respectiv terapie amniotica (o modalitate de miscare constienta, relaxanta, in apa), alaturi de apartinatorii lor si sub supervizarea unor experti internationali in domeniu. 

„Pentru mine e o mare, mare bucurie sa lucrez cu pacienti cu Alzheimer si cu apartinatorii lor, pentru ca am ocazia sa ma gandesc la propuneri de miscare constienta (Yoga, Brain Gym, Qigong) si dans foarte delicate si tandre – care vin in intampinarea corpurilor fragile ale participantilor, si ii incurajeaza sa isi exprime viata emotionala – care ramane adesea una bogata, in ciuda diminuarii capacitatilor cognitive. Imi place sa vad cum fiecare dintre cei care participa are felul propriu de a interpreta propunerile mele, mai ales ca le-am spus de la bun inceput sa nu se astepte sa ii invat pasi de dans, pentru ca nici eu nu prea cunosc. Ce voi face este sa ii indrum astfel incat sa se miste liber, ghidati de emotiile pe care le simt, in felul cum le permite propriul corp.” Alexandra Cucu, dans-terapeut din proiect.

Proiectul a mai vizat si dezvoltarea unei metode inovative de pastrare a amintirilor in procesul de deteriorare cognitiva specific dementei, prin fixarea unor scene de viata cotidiana prin tehnica filmarii 360, in cadrul sistemului pilot Panoramic Reminiscence. De asemenea, 5 profesionisti ai sanatatii vor lua parte a la ateliere de optimizare profesionala si de preventie a burnout-ului prin dans-terapie.

Astfel, proiectul propus raspunde unei nevoi care, in alte tari, este deja intampinata de profesionistii din lumea artelor in colaborare cu terapeuti si cadre medicale. in Romania ne aflam inca la stadiul de pionierat, proiectul anterior („ParkinsOn Dance”) fiind primul de acest tip din tara. Prezentul proiect se bazeaza pe succesul precursorului si-si propune sa extinda beneficiile dans terapiei si accesului la cultura in general catre doua categorii neglijate – pacientii cu Parkinson si cu dementa Alzheimer, inovand totodata prin imbinarea dintre dans si miscarea relaxanta in apa (terapia amniotica). 

Parteneri: Centrul National al Dansului Bucuresti, Societatea Romana Alzheimer, Clinica Neuristica, DGASPC, Complexul de Servicii Sociale Odai, Centrul de ingrijire si Asistenta Sf. Vasile.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, LIFE.ro, Palindrom, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Bookhub, Revista Golan, Iscoada, Semne Bune, Litera 9, cult-ura, Spotmedia, PRwave, Kudika, Garbo, Fashion Premium Magazine, AIVI Media Hub.

Proiectul este co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Profeti Art SRL este o societate fondata in 2016 in domeniul creaţiei şi organizarii de evenimente de educaţie artistica (muzica, dans, arte diverse, atat la nivel profesionist, cat şi amator, incluzand arta cu funcţie terapeutica şi de incluziune sociala).

In anul 2021, Profeti Art a derulat si decontat cu succes proiectul MoveMental, ce a inclus o serie de concerte şi ateliere de dans-terapie cu muzica live, in Spitalul de Psihiatrie Voila, Campina, iar in 2023 proiectul ParkinsOn Dance, co-finantat de AFCN, prin care a oferit dans-terapie pacientilor cu Boala Parkinson si apartinatorii lor si a creat un performance participativ cu si despre acestia. Pe succesul acestui din urma proiect se construieste prezenta initiativa, care-si propune sa-l dezvolte si sa-l extinda.

Asociatia Entuziart este o organizaţie non-profit a carei misiune este promovarea şi sprijinirea persoanelor de orice varsta şi cu orice tip de abilitaţi, prin activitaţi creative, artistice, art-terapie, dans-terapie, muzico-terapie, foto-terapie, psihoterapie cu valenţe recreative, de socializare, educative şi terapeutice, precum şi promovarea art-terapiei in Romania. 

Asociatia ofera terapii expresiv-creative persoanelor din zone defavorizate si colaboreaza cu spitale de psihiatrie in vederea promovarii acestui tip de terapii. De asemenea, Asociatia colaboreaza cu Universitatea Bucuresti pentru oferirea contextelor de practica studentilor din Facultatea de Psihologie.

Detalii despre asociaţie şi despre proiect: www.arterapie.com

Clinica Neuristica – furnizor de servicii in telemedicina specializata in neurologie ce ofera consultatii specializate in tulburari de miscare si cognitive. In acest proiect Clinica Neuristica va selecta, evalua medical si monitoriza beneficiarii diagnosticati cu Boala Parkinson, pe parcursul desfasurarii acestuia.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.