Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit primii muzicieni români din istorie care au concertat în Antarctica
|Primul concert al unor muzicieni români în Antarctica a fost un succes care a depășit orice așteptări: a fost al doilea cel mai mare eveniment muzical organizat vreodată în Antarctica. Ei așteaptă acum omologarea Guinness World Records.
Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga au devenit primii muzicieni români din istorie care au concertat în Antarctica și primii din lume care au reușit să susțină concerte profesioniste pe toate cele 7 continente în mai puțin de 100 de zile.
Această extraordinară aventură s-a încheiat sâmbătă, 14 decembrie, cu 8 ore mai târziu decât era inițial programat, din cauza condițiilor meteo din Antarctica, la ora locală 22:26 (3:26 dimineața, ora României), la Baza Științifică Julio Escudero.
Odată cu finalul acestui eveniment, termenul stabilit a fost de 99 de zile, 6 ore și 26 de minute de la începutul turneului „Drumul Libertății”, la Bruxelles, pe 7 septembrie 2024, ora 2000.
Publicul prezent la concertul celor doi artiști români a numărat peste 70 de persoane – cercetători și personal din 8 stații științifice diferite – devenind al doilea cel mai mare eveniment muzical public desfășurat vreodată pe continentul Antarctic, după cel susținut de Metallica în anul 2013, în aceeași locație, care a strâns în jur de 120 de persoane.
Cu aceeași ocazie, legendarii rockeri americani au inițiat și recordul mondial pe care Diana Jipa și Ștefan Doniga și-au propus să îl doboare, performanța lor urmând a fi evaluată și omologată în perioada următoare de Guinness World Records.
Cu prilejul acestui concert, muzicienii români au donat Bazei Escudero pianul și vioara pe care au cântat, alături de mostre valoroase de cultură românească – volume de Eminescu în ediții bilingve, un album Nicolae Grigorescu, compact discuri și colecții de partituri de Ciprian Porumbescu și George Enescu.
Concertul a fost organizat la invitația Institutului Național Antarctic din Chile și a fost produs de Asociația Culturală INNOVARTE cu sprijinul OM Adventures și al Institutului de Biologie București din cadrul Academiei Române.